«Αθώος» δήλωσε ο Τραμπ – Καταγγέλλει επέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2024

«Αθώος» δήλωσε ο Τραμπ – Καταγγέλλει επέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2024
(FILES) In this file photo taken on January 9, 2020 former US president Donald Trump speaks during a "Keep America Great" campaign rally at Huntington Center in Toledo, Ohio. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
«Το μόνο έγκλημα που διέπραξα ποτέ ήταν πως υπερασπίστηκα το έθνος μας» είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Η επίσημη απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ βύθισε σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα την κούρσα για τον Λευκό Οίκο το 2024, με τον Ρεπουμπλικάνο να είναι πλέον αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας δίκης και τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μην έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Ενώπιον δικαστή στη Νέα Υόρκη ο Τραμπ δήλωσε χθες, Τρίτη, αθώος για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, για την καταβολή δηλαδή χρημάτων προκειμένου να αποσιωπηθούν υποθέσεις που θα μπορούσαν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ρεπουμπλικάνος, που έχει ήδη επιστρέψει στην οικία του στο Μαρ-α- Λάγκο της Φλόριντα, κατήγγειλε «την παρέμβαση» της δικαιοσύνης στις προεδρικές εκλογές του 2024 και χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του «προσβολή προς το έθνος».

«Το μόνο έγκλημα που διέπραξα ποτέ ήταν πως υπερασπίστηκα το έθνος μας εναντίον αυτών που επιδιώκουν να το καταστρέψουν», τόνισε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας ενώπιον πολλών υποστηρικτών του.

Υποψήφιος για τρίτη φορά για τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ θα προσπαθήσει τώρα να αποφύγει τη δοκιμασία μιας δίκης, η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024, λίγο πριν από τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Προσβολές

Πέρασε περίπου δύο ώρες στο δικαστήριο του Μανχάταν, όπου μετέβη από τον Πύργο Τραμπ συνοδευόμενος από αυτοκινητοπομπή υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Έξω από το δικαστήριο υποστηρικτές και αντίπαλοι του πρώην προέδρου αντάλλαξαν προσβολές σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα.

Ο Τραμπ υποχρεώθηκε να ακολουθήσει τη διαδικασία που ακολουθείται πάντα κατά την απαγγελία κατηγοριών: δήλωσε το όνομά του, την ηλικία και το επάγγελμά του και του πήραν τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Ωστόσο δεν τον φωτογράφισαν για τα αρχεία του δικαστηρίου, ούτε του πέρασαν χειροπέδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δισεκατομμυριούχος δηλώνει αθώος και τονίζει ότι είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών» το οποίο ενορχήστρωσαν οι Δημοκρατικοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος «του έκλεψε» τη νίκη του στις εκλογές του 2020.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι η εμφάνιση του Τραμπ ενώπιον δικαστηρίου «δεν είναι προτεραιότητα» για εκείνον, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν- Πιέρ.

Απαγγελία κατηγοριών και δημοσκοπήσεις

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ εναντίον του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες. Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι «ενορχήστρωσε» σειρά πληρωμών προκειμένου να αποσιωπηθούν τρεις υποθέσεις που θα μπορούσαν να τον πλήξουν πριν από τις εκλογές του 2016.

Μεταξύ άλλων η ομάδα του πρώην προέδρου κατέβαλε 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς – με την οποία φέρεται να είχε εξωσυζυγική σχέση-προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν σταμάτησε να ψεύδεται», τόνισε ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ, καταγγέλλοντας, έπειτα από πέντε χρόνια που το γραφείο του διεξάγει έρευνα, «τη σοβαρή εγκληματική συμπεριφορά» του Νεοϋρκέζου επιχειρηματία.

«Ο νόμος είναι ίδιος για όλους», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου.

Κάνοντας λόγο για μια «θλιβερή» και «λανθασμένη» απαγγελία κατηγοριών, ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ, ο Τοντ Μπλανς, του υποσχέθηκε ότι θα δώσει μάχη για να τον υπερασπιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας από τη Φλόριντα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο στην Αμερική».

«Ένα πολύ σκοτεινό σύννεφο είναι πάνω από την αγαπημένη μας χώρα, δεν έχω ωστόσο καμία αμφιβολία ότι θα ξανακάνουμε την Αμερική μεγάλη», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η δημοτικότητα του Τραμπ φαίνεται να αυξάνεται, εν μέρει, όπως εκτιμούν κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι, λόγω της απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Τραμπ έχει τη στήριξη του 48% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος – αύξηση τεσσάρων μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο.

Ο γερουσιαστής της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις, που παρουσιάζεται ως ο πιο ισχυρός αντίπαλός του, στηρίζεται μόλις από το 19% των Ρεπουμπλικάνων – μείωση 11 ποσοστιαίων μονάδων από τον Μάρτιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: