Αtlantis: Το καλύτερο ελληνικό βιβλιοπωλείο του κόσμου κινδυνεύει με αφανισμό

Αtlantis: Το καλύτερο ελληνικό βιβλιοπωλείο του κόσμου κινδυνεύει με αφανισμό

Πώς η τρέλα 6 νεαρών που έγινε Atlantis Books κινδυνεύει να κλείσει για 1.000.000 ευρώ.

Της Μαργαρίτας Πουρνάρα για το news247.gr

Θα μπορούσε να είναι η σπηλιά του βιβλιόφιλου Αλί Μπαμπά. Ενα μυστικό όρυγμα που κρύβει μυστικούς λογοτεχνικούς θησαυρούς, παλιές και νέες εκδόσεις, καλαίσθητα έντυπα. Ανάμεσα σε κοσμηματοπωλεία, μαγαζιά με ρούχα και αναμνηστικά. Το βιβλιοπωλείο “Atlantis”, που πήρε σάρκα και οστά χάρις σε μια τρελή ιδέα έξι νέων παιδιών που σπούδαζαν ακόμα στο πανεπιστήμιο (δύο αμερικανών, μιας ελληνοκύπριας και τριών βρετανών) στην κεντρική αρτηρία της Οίας στην Σαντορίνη έχει επιλεγεί ως ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Οχι μονάχα για την γεωγραφική του θέση αλλά για τον πλούτο που βρίσκει κανείς στα ράφια του.

Κι όμως αυτό το μικρό θαύμα, παρότι έκλεισε εφέτος 11 χρόνια ζωής και έχει γίνει παγκοσμίως διάσημο μπορεί να έχει ακόμα μόνον μερικούς μήνες ζωής. Ο λόγος είναι ότι ο Σνατορινιός ιδιοκτήτης του ακινήτου θέλει να προσθέσει στο ισόγειο του βιβλιοπωλείου, έναν ακόμα όροφο (έχει την νόμιμη δυνατότητα καθώς το οικοδόμημα προυπήρχε σε αυτήν την μορφή και καταστράφηκε από τον σεισμό την δεκαετία του ’50) και να το πουλήσει σε πολύ καλή τιμή. Ζητά λοιπόν από τους νεαρούς ιδρυτές του βιβλιοπωλείου να καταβάλουν το ποσό του ενός εκατομμυρίου για να το διασώσουν. Το θέμα έχει προβληθεί από τα διεθνή ΜΜΕ, προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον.

Το News 247 βρέθηκε στο Κυκλαδονήσι και συνομίλησε με ένα μέλος της εμπνευσμένης παρέας που έφτιαξε το Atlantis.”Μακάρι να μπορούσα να σας πω τι θα γίνει. Προς το παρόν ασχολούμαστε με το λογοτεχνικό μας φεστιβάλ που ονομάζεται Caldera Arts  Literature Festival, το οποίο πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο (11-13 Σεπτεμβρίου) με επίσημους προσκεκλημένους συγγραφείς όπως ο Ελληνοαμερικανός Ντέϊβιντ Σερντάρις και ο Ελληνας Αυγουστος Κορτώ, οπότε δεν έχουμε πολύ χρόνο για να αγωνιούμε. Άλλωστε αυτό το καλοκαίρι που πέρασε, παρά τις δυσκολίες είχαμε πολλούς επισκέπτες και πολλά σχόλια ενθάρρυνσης” λέει ο Κρέϊγκ Βάλζερ που φορά ενα καπελάκι του μπεϊζμπολ και τριγυρίζει ανάμεσα στους πελάτες. “Περιμένουμε μια νέα ειδοποίηση από τον ιδιοκτήτη που μας είπε ότι έχει επίσημη άδεια από την πολεοδομία για να δούμε και εμείς πως θα τα βγάλουμε πέρα” υπογραμμίζει.

Εξαιρετικά συμπαθής και γελαστός, ο νεαρός με καταγωγή τις ΗΠΑ, ήρθε για πρώτη φορά στην Σαντορίνη το 2002, μαζί με τον φίλο του Ολιβερ. Ξετρελάθηκαν με το νησί και αφού διάβασαν όλα τα βιβλία που είχαν φέρει μαζί τους έψαξαν να αγοράσουν καινούρια. Είδαν ότι υπάρχει κενό στην αγορά και άρχισαν να ονειρεύονται πως οι ίδιοι θα άνοιγαν στις Κυκλάδες το τέλειο βιβλιοπωλείο και θα το βάφτιζαν Atlantis Books για να τιμήσουν τον μύθο που θέλει την Σαντορίνη να ταυτίζεται με την χαμένη ήπειρο.

Ξαναγύρισαν στο πανεπιστήμιο και όταν τελείωσαν βρήκαν ακόμα τέσσερις φίλους που ήταν διατεθειμένοι να μπουν στην περιπέτεια. Οδήγησαν από το Κέϊμπριτζ μέχρι την Ελλάδα, πήγαν στο νησί και βρήκαν το κατάλληλο οίκημα που χρειαζόταν φροντίδα. Πήραν μια γάτα, ένα σκύλο, άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό, πέρασαν όλες τις διαδικασίες που απαιτούσε το ελληνικό κράτος για να μπορέσουν να το ανοίξουν και μέσα σε λίγο καιρό το θαύμα είχε γίνει. Παράλληλα μάζεψαν αντικείμενα, ακόμα και παλιά ξύλα από την παραλία, για να το διακοσμήσουν. Κρεβάτια, τραπέζια, παλιά σκεύη ακόμα και μια βάρκα στην ταράτσα βρήκε την θέση της. Ακόμα και σήμερα, το βιβλιοπωλείο μοιάζει πιο πολύ με σπίτι παρά με επιχείρηση. Και παρά το γεγονός ότι οι χώροι του είναι μικροί και ο κόσμος συνωστίζεται, οι πελάτες περνούν ατέλειωτές ώρες, αφήνοντας πίσω τους την μαγική θέα της Καλντέρας.

“Ελα χαμογέλα λίγο!” πειράζουν οι υπάλληλοι τον Κρέϊγκ που στήνεται απέναντι στον φακό του News 247 και αισθάνεται τεράστια αμηχανία.  “Κάναμε το όνειρό μας πραγματικότητα. Τότε στα πρώτα μας βήματα, είχαμε πει για πλάκα ότι μια ημέρα θα κληρονομήσουν το βιβλιοπωλείο τα παιδιά μας και να που βρεθήκαμε πολλοί από εμάς παντρεμένοι με παιδιά. Πιστεύω ότι αν έχουμε την τελική ενημέρωση από τον ιδιοκτήτη, πολλοί θα βρεθούν που θα θελήσουν να μας βοηθήσουν να το σώσουμε” υπογραμμίζει. Η αλήθεια είναι ότι γύρω του γίνεται ένας μικρός πανζουρλισμός. Κυρίως ξένοι ξεφυλλίζουν σπάνιες εκδόσεις, ενώ άλλοι χαζεύουν την οροφή και τους τοίχους, όπου υπάρχουν διάσημα ρητά συγγραφέων. Η όλη ατμόσφαιρα έχει κάτι γλυκό και φιλόξενο. Αλλωστε αυτοί που πρώτοι αγαπούν και στήριξαν την προσπάθεια των έξι νέων ήταν οι ίδιοι οι ντόπιοι που είναι εξαιρετικά υπερήφανοι για το γεγονός ότι στην Οία υπάρχει και κάτι τόσο εναναλλακτικό και διάσημο.

«Τα τελευταία χρόνια κάνουμε τις δικές μας μικρές εκδόσεις και το φεστιβάλ μας. Τυπώσαμε τον δικό μας χάρτη με την συμπυκνωμένη γνώση μιας δεκαετίας. Τυπώσαμε βιβλιαράκια με συνταγές. Προσκαλούμε συγγραφείς που ανακαλύπτουν ένα διαφορετικό πρόσωπο του νησιού. Προτρέπουμε τους πάντες να έρχονται εδώ χειμερινούς μήνες που είναι μια καταπληκτική εμπειρία» λέει ο Κρεϊγκ που έχει βγάλει το κασκετάκι του για να φωτογραφηθεί. «Ο,τι και να γίνει είμαστε πολύ υπερήφανοι που τα καταφέραμε». Και εμείς ας τους ευχηθούμε ότι το Atlantis σε σχέση με την χαμένη ήπειρο θα επιζήσει.