Άτμισμα: Νέα μελέτη με τη βοήθεια του AI υπογραμμίζει τους κινδύνους για την υγεία

Άτμισμα: Νέα μελέτη με τη βοήθεια του AI υπογραμμίζει τους κινδύνους για την υγεία
Photo: pixabay.com
Οι χημικές ουσίες στις συσκευές ατμίσματος μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικές όταν θερμαίνονται.

Οι χημικές ουσίες σε αρωματικά για άτμισμα θα μπορούσαν να είναι πολύ τοξικές όταν θερμαίνονται, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι 505 επικίνδυνες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων 127 που είναι ιδιαίτερα τοξικές, και 153 επικίνδυνες για την υγεία, σχηματίζονται ως αποτέλεσμα του ατμίσματος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να προσομοιώσουν τις επιπτώσεις της θέρμανσης χημικών ουσιών που βρίσκονται σε 180 γεύσεις ατμού.

Οι επιστήμονες προτείνουν ότι η προσέγγισή τους μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη των μακροπρόθεσμων κινδύνων για την υγεία από το άτμισμα πριν από την εμφάνιση κλινικών ασθενειών στον γενικό πληθυσμό.

Τα υγρά αρώματα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε να σχηματίζουν ατμό που στη συνέχεια εισπνέεται.

Η αρχική πηγή για τις αρωματικές ύλες προέρχεται από τη βιομηχανία τροφίμων, όπου είναι ασφαλείς, αλλά δεν προορίζονταν να θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες και να εισπνέονται, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης Donal O’Shea, και Dan Wu, από το Royal College of Surgeons της Ιρλανδίας, και Akihiro Kishimoto από το 1 IBM Research – Tokyo, Ιαπωνία, έγραψαν: «Τα αερολύματα που παράγονται από το άτμισμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχουν εξαιρετικά πολύπλοκα μη χαρακτηρισμένα μείγματα προϊόντων πυρόλυσης, οι επιπτώσεις στην υγεία των οποίων είναι, ως επί το πλείστον, ακόμη άγνωστες.

«Πριν γίνουν εμφανείς οι επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία του γενικού πληθυσμού, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί για να δώσει οδηγίες στο κοινό, στους φορείς χάραξης πολιτικής και στους επαγγελματίες υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσθεσαν: «Καθώς το άτμισμα αποτελεί μια νέα και πρωτοφανή καταπόνηση του ανθρώπινου οργανισμού, με την ικανότητα να παράγει προϊόντα πυρόλυσης πιο τοξικά από τις μητρικές τους ενώσεις, φαίνεται συνετό να περιοριστεί αυστηρά ο αριθμός των χημικών οντοτήτων στα ηλεκτρονικά υγρά».

Ο Jacob George, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής και θεραπευτικής του Πανεπιστημίου του Dundee – ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Υπάρχουν σχεδόν 40.000 διαφορετικές γεύσεις στην αγορά παγκοσμίως σήμερα και η κατανόηση των επιπτώσεών τους θα απαιτήσει έναν συνδυασμό τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων αυτοματοποιημένης χαρτογράφησης και της δημιουργίας νευρωνικών δικτύων όπως αυτό.

«Ενώ η μελέτη αυτή δεν μπορεί να μας δώσει οριστικές απαντήσεις για τους κινδύνους των αρωματικών ατμών για την ανθρώπινη υγεία, η μελέτη αυτή μπορεί να είναι ένα χρήσιμο πρώιμο βήμα για τον εντοπισμό σημάτων που θα μπορούσαν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε περαιτέρω, πιο εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με τη θερμική διάσπαση των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα αρωματικά.

«Αυτή η μελέτη συνδύασε την τεχνητή νοημοσύνη με ήδη γνωστές δημοσιευμένες πληροφορίες για να προβλέψει ότι όταν θερμαίνεται ένας συνδυασμός χημικών ουσιών σε αρωματικά ατμίσματα μπορεί να προκύψει παραγωγή μιας επιβλαβούς τοξικής ουσίας, και αυτές οι προβλέψεις μπορούν στη συνέχεια να δοκιμαστούν με περαιτέρω μελέτες.

«Υπάρχουν, μέχρι στιγμής, πολύ λίγες αποδείξεις καλής ποιότητας είτε για την ασφάλεια είτε για τη βλάβη αυτών των αρωματικών υλών και γι’ αυτό καλωσορίζω τις νέες στρατηγικές που χρησιμοποιούν αυτοί οι ερευνητές».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Scientific Reports.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: