Ατομικά συστήματα θέρμανσης εξετάζουν κυβέρνηση και ΔΕΠΑ

Ατομικά συστήματα θέρμανσης εξετάζουν κυβέρνηση και ΔΕΠΑ

Θα αφορούν τους ενοίκους πολυκατοικιών, στους οποίους θα επιτρέπει να αποκόπτονται από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης.

Νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αποκόπτονται από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης και να εγκαθιστούν μικρούς λέβητες που θα καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες, βρίσκεται υπό συζήτηση με την κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης μιλώντας στο 18ο Συνέδριο Ενέργειας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σήμερα αυτό μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψει η πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Το ζήτημα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα, καθώς πολλές πολυκατοικίες δεν προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης και αρκετοί ιδιοκτήτες στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης ή σε κλιματιστικά. Ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι οι ατομικοί λέβητες είναι σύνηθες φαινόμενο στη Β. Ελλάδα, σε αντίθεση με την Αθήνα όπου κυριαρχεί η κεντρική θέρμανση.

Διαβάστε ακόμη: Έρευνα για την κατανάλωση ενέργειας ανά νοικοκυριό

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Μάιος 2013), η μέση τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στη χώρα μας είναι σχεδόν 30% χαμηλότερη σε σχέση με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι 100 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κοστίζουν 14,2 ευρώ και η αντίστοιχη ποσότητα φυσικού αερίου 10,2 ευρώ. Ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά είναι 42% ακριβότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που διαμορφώνεται στα 7,2 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες.

Ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι στόχος της ΔΕΠΑ στη διαπραγμάτευση με τη Gazprom είναι να μειωθούν οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στη διαιτησία, αν δεν καταλήξει η διαπραγμάτευση, ενώ επισήμανε ότι στις συζητήσεις με τη ρωσική εταιρία υπεισέρχονται και άλλα θέματα πέραν της τιμής, όπως η ρήτρα take or pay που περιλαμβάνεται στην τρέχουσα σύμβαση και προβλέπει ότι η εταιρεία θα πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ετησίως, ανεξάρτητα από το αν τις παραλαμβάνει. Η ρήτρα αυτή προβληματίζει, εξαιτίας της μείωσης των καταναλώσεων λόγω της κρίσης, του περιορισμού της λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και της αβεβαιότητας που ανέκυψε σε σχέση με το καθεστώς λειτουργίας των τοπικών Εταιρειών Παροχής Αερίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα με αφορμή τις προτάσεις της τρόικα να καταργηθεί το μονοπωλιακό δικαίωμα διανομής αερίου που διαθέτουν οι εν λόγω εταιρίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο δεύτερος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε πρόσφατα για την προσέλκυση επενδυτών και την κατασκευή δικτύων σε Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα- Εύβοια απέβη άκαρπος καθώς δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ