Αβέβαιο το μέλλον των θυγατρικών τραπεζών

Αβέβαιο το μέλλον των θυγατρικών τραπεζών

Οι νέοι στρέφονται στην ψηφιακή τραπεζική και δεν πατούν το πόδι τους στα υποκαταστήματα των τραπεζών.

Οι συμπεριφορές και οι προτιμήσεις της νέας γενιάς, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και των εργαζομένων στις ΗΠΑ σε ποσοστό 26% και 34% αντίστοιχα, είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν το μέλλον των τραπεζών, καθώς και τη σχέση μεταξύ της τράπεζας και του πελάτη.

Καθώς τρίτες πλευρές παρέχουν όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες που οι καταναλωτές διεκπεραίωναν μέσω τραπεζών, η σχέση τράπεζας-πελάτη επιδεινώνεται. Για να καταλάβετε καλύτερα πώς θα είναι οι τράπεζες του μέλλοντος, η BI Intelligence συνέλεξε στοιχεία τραπεζικής συμπεριφοράς 1.500 ατόμων ηλικίας 18-34.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

-Τα υποκαταστήματα των τραπεζών θα καταστούν άνευ αντικειμένου. Η αύξηση και η βελτίωση των online συναλλαγών, η μείωση των επισκέψεων στα υποκατάστημα και το αυξανόμενο κόστος ανά συναλλαγή στα καταστήματα οδηγούν τα υποκαταστήματα των τραπεζών σε κλείσιμο.

– Οι τράπεζες που δεν ενεργήσουν γρήγορα θα χάσουν τις σχέσεις τους με τους πελάτες. Οι καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο τις ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες και στρέφονται σε επιχειρήσεις που παρέχουν σχετικές υπηρεσίες.

– Τα ΑΤΜ θα ακολουθήσουν την πορεία των τηλεφωνικών θαλάμων. Το σχετικά χαμηλό λειτουργικό κόστος τους σε σύγκριση με τα υποκαταστήματα τραπεζών και σε συνδυασμό με την προτίμηση των πελατών στο δίκτυο ΑΤΜ, τα καθιστά ένα ελκυστικό υποκατάστατο των γκισέ των τραπεζών. Αλλά καθώς οι συναλλαγές με μετρητά θα μειωθούν δραματικά, τα ΑΤΜ θα ακολουθήσουν τη μοίρα των υποκαταστημάτων.

– Το smartphone θα καταστούν το θεμελιώδες τραπεζικό μέσο. Το smartphone πηγαίνει παντού, έχει τη δυνατότητα να συλλέγει δεδομένα σχετικά με τον χρήστη και χρησιμοποιείται ήδη για την πραγματοποίηση αγορών. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες που θα αντέξουν θα είναι εκείνες που θα προσφέρουν τις βέλτιστες τραπεζικές υπηρεσίες βελτιστοποιηθεί για τα smartphone.