Avis Greece: «Kαινοτόμες λύσεις βιώσιμης κινητικότητας από την Avis»

Avis Greece: «Kαινοτόμες λύσεις βιώσιμης κινητικότητας από την Avis»
Η Αθήνα μπορεί να εξελιχθεί σε μια αξιοζήλευτη, βιώσιμη πόλη, με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καινοτόμες λύσεις car sharing και micromobility, καλλιεργώντας συμπράξεις συνεργασίας, επενδύοντας σε υποδομές και εφαρμόζοντας υποστηρικτικές πολιτικές.

Aνδρέας Ταπραντζής – CEO

Η επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα τα περιβαλλοντικά θέματα και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, προσφέρει στην Αθήνα μια μοναδική ευκαιρία. Καινοτόμες λύσεις κινητικότητας, όπως η υπηρεσία διαμοιρασμού αυτοκινήτων (car sharing) που πυλωτικά διατίθεται από την Avis και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις, μπορούν να μετατρέψουν την Αθήνα σε μια αξιοζήλευτη, βιώσιμη πόλη. Η υπηρεσία car sharing έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει την αστική κινητικότητα σε μια ελκυστική βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι της παραδοσιακής ιδιοκτησίας επιβατικών οχημάτων.

Η Αθήνα μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την ιδέα για να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα αυτοκινήτων κοινής χρήσης, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στους κατοίκους της και στο περιβάλλον. Σε συνεργασία με εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, τοπικές επιχειρήσεις και άλλους γειτονικούς δήμους μπορεί να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αυτοκινήτων διαμοιρασμού προσφέροντας δυνατότητα χρήσης ποικίλων κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών (EVs). Τα περιβαλλοντικά οφέλη θα είναι πολυάριθμα, όπως μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, μειωμένη ηχορύπανση, καθώς και μειωμένη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Περίπου 12% των εκπομπών CO2 αποδίδεται στην κυκλοφορία αυτοκινήτων. Η χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων με σταθμούς φόρτισης σε στρατηγικά σημεία σε όλη την πόλη, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών CO2 και στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην Αθήνα.

Επιπλέον, η ενοποίηση των υπηρεσιών car sharing με τα υφιστάμενα συστήματα δημόσιων συγκοινωνιών και με λύσεις μικροκινητικότητας (micromobility) μπορεί να προσφέρει επιλογές απρόσκοπτης και βιώσιμης κινητικότητας. Η ενοποίηση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω ολοκληρωμένων συστημάτων έκδοσης εισιτηρίων και εφαρμογών διαμοιρασμού, που επιτρέπουν στους χρήστες να προγραμματίζουν και να πληρώνουν τις μετακινήσεις τους με πολλαπλούς τρόπους.

Οι στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων έως το 2030 είναι πράγματι φιλόδοξοι. Υπολογίζεται ότι το 2030 θα κυκλοφορούν περίπου 90 εκατ. αυτοκίνητα παγκοσμίως, με το ποσοστό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να εκτιμάται στο 25%. Οι αντίστοιχες προβλέψεις για το 2050 ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. αυτοκίνητα, με 75% ηλεκτρικό στόλο. Στην Avis στηρίζουμε αυτή τη μετάβαση με πρωτοβουλίες και καινοτόμα προϊόντα. Απαιτούνται συνολικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και για τη διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας, όπως

  1. Υποδομές φόρτισης: Η δημιουργία εύρωστου δικτύου σταθμών φόρτισης σε κομβικά σημεία στην Αθήνα είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του άγχους αυτονομίας και την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
  2. Κίνητρα και επιδοτήσεις: Η εφαρμογή οικονομικών κινήτρων, συμπεριλαμβανομένων φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων, όπως το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», μπορεί να καταστήσει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά και ελκυστικά, όπως η δωρεάν ή με έκπτωση στάθμευση ηλεκτρικών οχημάτων και η δυνατότητα χρήσης των λεωφορειολωρίδων. Η Avis προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα ηλεκτροκίνησης με προσιτές τιμές στο Leasing ηλεκτρικού αυτοκινήτου και λύσεις φόρτισης με αποκλειστικές συνεργασίες με παρόχους ενέργειας.
  3. Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ): Η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και παρόχους ενέργειας, μπορεί να επιταχύνει τη χρήση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Συμπερασματικά, η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μια πρότυπη πόλη βιώσιμης κινητικότητας. Καλλιεργώντας συμπράξεις συνεργασίας, επενδύοντας σε υποδομές φόρτισης και εφαρμόζοντας υποστηρικτικές πολιτικές, μπορεί να ξεπεράσει άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Όσλο, η Κοπεγχάγη ή το Παρίσι και να δημιουργήσει ένα βιώσιμο οικοσύστημα που προάγει περιβαλλοντικά φιλικές επιλογές μεταφοράς.

Η Avis, ως η κορυφαία εταιρεία ενοικίασης και μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων στην Ελλάδα, έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει αυτές τις πρωτοβουλίες και να συμβάλει σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για την Αθήνα και τους πολίτες της. Υλοποιεί ήδη ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιταχύνει τον εξηλεκτρισμό του στόλου της, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 60.000 αυτοκίνητα. Επιπλέον, εισάγει συνεχώς καινοτόμες λύσεις κινητικότητας, με στόχο μια πιο καθαρή, υγιή και ζωντανή πόλη.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023