«Άξονα σταθερότητας» στη Μέση Ανατολή θέλει να αποτελέσει το Ιράν

«Άξονα σταθερότητας» στη Μέση Ανατολή θέλει να αποτελέσει το Ιράν

Παρ' ότι δεν συμμετέχει στον συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, η ιρανική κυβέρνηση δρα διπλωματικά στο πλαίσιο της αναχαίτισης των τζιχαντιστών.

«Το Ιράν αποτελεί άξονα σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία κυριαρχείται σήμερα από την αναταραχή, την ανασφάλεια, τις σφαγές και τον τρόμο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, σε ομιλία που πραγματοποίησε με την ευκαιρία της 34ης επετείου από την έναρξη του ιρανο-ιρακινού πολέμου, την ώρα που οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας συμμαχίας που θα αντιμετωπίσει στρατιωτικά την προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

«Οι λαοί της περιοχής ανθίστανται και θα αντισταθούν απέναντι στους τρομοκράτες. Οι ένοπλες δυνάμεις και η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα τους βοηθήσουν παντού. Είμαστε ευτυχείς που οι λαοί της περιοχής ανθίστανται απέναντι στις συνωμοσίες των μεγάλων δυνάμεων», είπε ο Ιρανός πρόεδρος και αναφέρθηκε στις «νίκες» στο Ιράκ, τη Συρία, τη Γάζα, την Παλαιστίνη, την Υεμένη, το Αφγανιστάν.

Ο Χασάν Ροχανί εκφώνησε την ομιλία του πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα πάρει τον λόγο την Πέμπτη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του Ιράν Μοχάμαντ Ζαρίφ συζήτησαν χθες στη Νέα Υόρκη σχετικά με την απειλή που συνιστούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους. Την Παρασκευή, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Το Ιράν υποστήριξε την συριακή και την ιρακινή κυβέρνηση, καθώς και τους Κούρδους του Ιράκ, στον πόλεμο κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών του ΙΚ, αλλά επισήμως αρνείται να συμμετάσχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό. Η Τεχεράνη κατηγορεί τους Δυτικούς και χώρες της περιοχής ότι δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος για να ανατρέψουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, του σημαντικού σύμμαχου του Ιράν στην περιοχή κατά του Ισραήλ.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι η συνάντησή του χθες με τον Σαουδάραβα ομόλογό του θα ανοίξει ένα «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία που παρέμεναν μέχρι πρότινος εχθρικές. Το σιιτικό Ιράν και η συντηρητική σουνιτική μοναρχία του Κόλπου βρίσκονται σε διαρκή και σκληρό ανταγωνισμό για την επέκταση της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή, ανταγωνισμός που έχει γίνει προφανής σε πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο, το Μπαχρέιν, την Υεμένη.

«Ελπίζουμε ότι το νέο αυτό κεφάλαιο θα οδηγήσει στην επικράτηση περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας και θα διαφυλάξει τα συμφέροντα των μουσουλμανικών λαών σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Ιρανός υπυοργός Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA

Ο πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊσάλ δήλωσε, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος και την προέλασή του στο Ιράκ και τη Συρία, ότι είναι εις γνώσιν της κρισιμότητας της κατάστασης στην περιοχή. «Γνωρίζουμε τη σημασία και την κρισιμότητα της κατάστασης και την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας. Πιστεύουμε ότι εκμεταλλευόμενοι αυτήν την πολύτιμη ευκαιρία και αποφεύγοντας τα σφάλματα του παρελθόντος, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση. Οι δύο χώρες μας διαθέτουν επιρροή στην περιοχή και η συνεργασία μεταξύ τους θα έχει σαφή αποτελέσματα στην περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη», είπε.