Μπαίνοντας στο μυαλό ενός επιχειρηματία – Πώς κάποιοι καταφέρνουν να ξεχωρίσουν;

Μπαίνοντας στο μυαλό ενός επιχειρηματία – Πώς κάποιοι καταφέρνουν να ξεχωρίσουν;
Ποια είναι εκείνα τα συστατικά που πρέπει να διαθέτει ένας ηγέτης για να διακριθεί στον στίβο του επιχειρείν.

Αποστολή Βαλένθια

Επιχειρηματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με το επιχειρείν και άλλους να επιλέγουν να εξελιχθούν ως υπάλληλοι σε μια εταιρεία; Στο μυαλό και την ιδιοσυγκρασία των επιχειρηματιών προσπάθησαν να μπουν οι ομιλητές που συμμετείχαν στο πάνελ «The entrepreneur’s mindset – Persistent, Resilience & Success» στο πλαίσιο του προγράμματος “Female Leadership” που διοργάνωσαν για 4η χρονιά το European Leadership Academy και η Huawei στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Όπως τόνισε η Ευαγγελία Χαλιώτη, Senior Lecturer and Associate Chair, Department of Economics, στο Πανεπιστήμιο του Yale, εάν θες να βρεις το ταλέντο και να το προσελκύσεις στην εταιρεία σου, πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς ψάχνεις.

«Μπορεί να έχεις ένα νέο προϊόν που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην αγορά ή να επενδύεις σε process innovation που σημαίνει ότι δεν φτιάχνεις κάτι καινούριο, αλλά ότι παράγεις καλύτερα κάτι που ήδη υπάρχει και με λιγότερο κόστος. Για να δημιουργήσεις κάτι νέο πρέπει να πετύχεις τον καλύτερο συνδυασμό όλων των ιδεών που έχεις στη διάθεση σου».

Η κα Χαλιώτη πρόσθεσε πως βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που αφήνουν το στίγμα τους στο επιχειρείν, είναι η επιμονή, το όραμα και το πάθος για την ιδέα. «Θα χρειαστεί να περάσεις ατελείωτες ώρες εξελίσσοντας την ιδέα σου και αν δεν είσαι παθιασμένος με αυτή, στην πρώτη δυσκολία θα εγκαταλείψεις. Εξίσου σημαντική είναι και η αξιοποίηση όλων των δικτύων και των πηγών που έχετε στη διάθεση σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι για όλους

Τον λόγο πήρε η Άτζελα Στάθη, Expert Advisor, The European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA) Chair, NED, υπογραμμίζοντας πως η επιχειρηματικότητα έχει πολλές εκφάνσεις. Εκτός από το να είσαι ο ίδιος δημιουργός της επιχείρησής σου, μπορεί να δουλεύεις για έναν επιχειρηματία ή να είσαι σύμβουλος του.

«Όταν ξεκινάς πάντα έχεις το φόβο ότι κάτι θα αποτύχει ή δεν θα δουλέψει. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι για όλους, αλλά αν επιμένεις τα καταφέρνεις. Δυστυχώς οι γυναίκες φοβούνται να υψώνουν τη φωνή τους και να διαπραγματευτούν. Πρέπει να πιστεύεις σε αυτό που κανείς, παρά τα εμπόδια και τις προκλήσεις».

Απαντώντας στο ερώτημα του αν είναι οι γυναίκες εκπαιδευμένες προκειμένου να πλοηγηθούν επιτυχώς στον χώρο της επιχειρηματικότητας, όπως συμβαίνει στην Αμερική, η κα Στάθη αναγνώρισε πως στην Ευρώπη έχουν γίνει προσπάθειες στήριξης καινοτόμων ιδεών από γυναίκες επιχειρηματίες, ωστόσο, ο βαθμός και το μέγεθος της ενίσχυσης δεν είναι ικανοποιητικά.

«Τα πράγματα θα αλλάξουν μόνο αν περισσότερες γυναίκες αναλάβουν θέσεις κλειδιά στην οικονομία. Πριν μπεις στη διαδικασία σύστασης μιας επιχείρησης, είναι αναγκαίο να σκεφτείς: Ποια είναι η ανάγκη που θα καλύψεις με το να δημιουργήσεις ένα συγκεκριμένο προϊόν; Το δίκτυο είναι σημαντικό, αλλά, πρωτίστως, πρέπει να βρεις την εσωτερική σου ενέργεια» κατέληξε.

Μάθε σε τι δεν είσαι καλός

Η σωστή διαχείριση του χρόνου, καθώς επίσης και το να μάθεις σε τι δεν είσαι καλός, παρά σε τι είσαι, για μπορείς να καλύπτεις τα κενά χτίζοντας τις κατάλληλες ομάδες, είναι για τον Ricardo Marvao, Co-founder & Chief Growth Officer, Beta-i; Strategic Council Member, Startup Portugal, το κλειδί για μια επιτυχημένη επιχειρηματική διαδρομή.

«Πρέπει να αλλάξεις τη φιλοσοφία σου και να εμπιστεύεσαι περισσότερο τους συνεργάτες σου. Το θέμα είναι η αποτελεσματικότητα, να βρεις δηλαδή ανθρώπους που θα κάνουν κάτι σωστά σε λιγότερο χρόνο από εσένα. Η αρχή γίνεται από το χτίσιμο του σωστού τρόπου σκέψης. Προσωπικά πιστεύω, πως ο μόνος τρόπος για να πετύχεις είναι να πιστεύεις πραγματικά στην ιδέα σου. Γιατί πώς αλλιώς θα πείσεις τους άλλους να επενδύσουν;» δήλωσε ο κ. Marvao.

Για την Ozioma Egwuonwu, Founder & Chief Strategic Transformation Officer, BurnBright International; Founder, World Dream Day, επιχειρηματίας είναι αυτός που κινεί μια κατάσταση και αναζητά την ευκαιρία. Έχει ιδέες, τις διερευνά και στη συνέχεια τις υλοποιεί.

«Πιστεύω πολύ στο να έχει κανείς μέντορες. Επίσης είναι σημαντικό να αξιολογείς τον ανταγωνισμό. Να καταλάβεις ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές, οι παίχτες – κλειδιά στον τομέα σου και τι είναι αυτό που τους διαφοροποιεί από εσένα. Κάνοντας το πρώτο βήμα, έρχεται και το επόμενο. Γράψτε σε χαρτί την ιδέα σας, όποια και αν είναι αυτή, όσο απλοϊκή και να είναι, και βάλτε την κάπου να τη βλέπετε».

Η κα Egwuonwu επεσήμανε πως αν θέλουμε να δούμε περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες, είναι απαραίτητο τα μαθήματα επιχειρηματικότητας να ξεκινούν από το δημοτικό, ώστε να ενθαρρύνονται με την ιδέα του επιχειρείν και να καλλιεργούν τις κατάλληλες δεξιότητες από μικρή ηλικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: