Μπάιντεν στη ΓΣ του ΟΗΕ: Η διεθνής κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας

Μπάιντεν στη ΓΣ του ΟΗΕ: Η διεθνής κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας
NEW YORK - UNITED STATES - SEPTEMBER 19: U.S. President Joe Biden addresses the 78th session of the United Nations (UN) General Assembly at UN headquarters in New York, United States on September 19, 2023. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Υποστήριξε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία παραβιάζουν τον ιδρυτικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε σήμερα έκκληση σε παγκόσμιους ηγέτες να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στους Ρώσους εισβολείς.

«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο κόσμος θα κουραστεί και θα της επιτραπεί να ασκεί βαρβαρότητα στην Ουκρανία χωρίς συνέπειες», τόνισε ο Μπάιντεν στην ομιλία του, διερωτώμενος: «Αν επιτρέψουμε τον διαμελισμό της Ουκρανίας, είναι ασφαλής η ανεξαρτησία οποιασδήποτε χώρας;»

Ο Μπάιντεν απέσπασε χειροκροτήματα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας στη μάχη της για ελευθερία. «Η Ρωσία είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε. «Η Ρωσία από μόνη της έχει τη δύναμη να τερματίσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία παραβιάζουν τον ιδρυτικό Χάρτη του ΟΗΕ, βασική αρχή του οποίου είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ήταν παρών στην αίθουσα και χειροκρότησε την ομιλία Μπάιντεν, αναμένεται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να μεταβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου βουλευτές και γερουσιαστές συζητούν τις τελευταίες εβδομάδες την αποστολή νέας αμερικανικής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθεια στην Ουκρανία.

Στη Βουλή των Αντπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχει το ρεπουμπλικανικό κόμμα, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εκφράζουν διαφωνίες για την νέα αποστολή βοήθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ