ΟΟΣΑ: Ζημιωμένη η παγκόσμια οικονομία το 2024 από τα επιτόκια – «Ψαλίδι» στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης

ΟΟΣΑ: Ζημιωμένη η παγκόσμια οικονομία το 2024 από τα επιτόκια – «Ψαλίδι» στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης
epa08005447 The logo of the OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) is seen during the launch of a new report by the OECD in Berlin, Germany, 18 November 2019. The report 'Negotiating Our Way Up: Collective bargaining in a changing world of work', analyses how collective bargaining and workers' voice can contribute to promote better labour market outcomes. EPA/FELIPE TRUEBA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο δομικός πληθωρισμός θα διατηρήσει τη «σφιχτή» νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023 αλλά και σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ το 2024 προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Στις οικονομικές προβλέψεις του Οργανισμού για τον Σεπτέμβριο που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, εκτιμάται πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 3,3% το 2023 έναντι 3% στην προηγούμενη εκτίμηση του ΟΟΣΑ τον Ιούνιο.

Η ανοδική αναθεώρηση αποδίδεται κυρίως στην εκτίμηση για το ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2% έναντι 1,6% στην πρόβλεψη του Ιουνίου. «Η οικονομία των ΗΠΑ έχει αποδειχτεί περισσότερο ανθεκτική από τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, εν μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed)» σημειώνεται στην έκθεση.

Για το 2024, οι ΗΠΑ αναμένεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη 1,3% έναντι της εκτίμησης του Ιουνίου για 1%.

Ευρώπη και Κίνα

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως θα σημειωθεί ανάπτυξη 0,6% για το 2023 έναντι εκτίμησης για 0,9% τον Ιούνιο. Ο Οργανισμός προβλέπει πως η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα παρουσιάσει ύφεση 0,2% για το τρέχον έτος, έναντι μηδενικής ανάπτυξης που ανέμενε στην έκθεση του Ιουνίου.

Για το 2024, προβλέπεται πως η Ευρωζώνη θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,1% έναντι 1,5% στην προηγούμενη εκτίμηση. Για τη Γερμανία, προβλέπεται ανάπτυξη 0,9% έναντι 1,3% στην έκθεση του Ιουνίου.

Για τη Βρετανία, το 2023 αναμένεται ανάπτυξη 0,3% έναντι μηδενικής ανάπτυξης στις εκτιμήσεις του Ιουνίου. Για το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 0,8% έναντι ανάπτυξης 1% στην έκθεση του Ιονίου.

Για την Κίνα αναμένεται πως το 2023 θα εμφανίσει ανάπτυξη 5,1% έναντι 5,5% στην έκθεση του Ιουνίου. Για το 2024 αναμένεται ανάπτυξη 4,6% έναντι εκτίμησης για 5,1% τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληθωρισμός και επιτόκια

Σχετικά με τον πληθωρισμό και τις προσπάθειες των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για τον περιορισμό του. ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως «ο αντίκτυπος της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής γίνεται όλο και πιο ορατός, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών έχει μειωθεί και η ανάκαμψη στην Κίνα έχει εξασθενήσει.

Οι δυσοίωνες προοπτικές θα δοκιμάσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς οι επιπτώσεις της μέχρι σήμερα καταπολέμησης του πληθωρισμού συνεχίζουν να μεταφέρονται στην οικονομία και οι πολιτικοί ανησυχούν ότι η δραστηριότητα πνίγεται».

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε κατά της χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών, με τα επίπεδα του δομικού πληθωρισμού -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- να παραμένουν επίμονα σε πολλές χώρες, ακόμη και όταν οι γενικοί δείκτες κατευθύνονται προς τα κάτω. Υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για τυχόν μειώσεις των επιτοκίων μέχρι «στη διάρκεια του 2024», αναφέρει η έκθεση.

«Ο γενικός πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται σε πολλές χώρες, λόγω της μείωσης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Παραμένει πολύ πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Ένας βασικός κίνδυνος είναι ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που θα σήμαινε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να περιοριστούν περαιτέρω ή να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

«Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει διαρκώς» σημειώνεται στην έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: