Μπαράζ καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα

Μπαράζ καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα

Αναρχικοί εισέβαλαν στο προάυλιο της Βουλής και φώναξαν συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού και ζήτησαν την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη σήμερα το μεσημέρι στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, όταν εισέβαλε σε αυτό μια ομάδα αντιεξουσιαστών (περίπου 30 άτομα). Ανενόχλητοι σήκωσαν πανό και  φώναξαν συνθήματα υπέρ της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας και της κατάργησης του «τρομονόμου» και των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης θα προχωρήσει η Βουλή,  αμέσως μόλις συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η ομάδα αντιεξουσιαστών εισήλθε στον προαύλιο χώρο.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους  η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επιβεβαίωσε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση, ενώ στο ερώτημα αν την προβληματίζει ότι οι αντιεξουσιαστές κατάφεραν με τόση ευκολία να περάσουν στον προαύλιο χώρο, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε με δηκτικό σχόλιο: «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;» και ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αναμείνουν την έκδοση ανακοίνωσης που θα δίνει τις απαντήσεις για το περιστατικό.

Αναφερόμενος στο ίδιο περαστικό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Γαβριήλ Σακελλαρίδης, χαρακτήρισε «προκλητική και ακατανόητη» την σημερινή ενέργεια των αντιεξουσιαστών.

Δείτε αναλυτικά τη δήλωση του:
«Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε».

»Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;»

Τέλος ανέφερε ότι: «Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης».

Η αντίδραση της ΝΔ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε στο twitter για το περιστατικό:

Πάντως το “κύμα” καταλήψεων από αναρχικούς και αντιεξουσιαστές το τελευταίο διάστημα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Για τρίτη μέρα το κτήριο της Πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται υπό κατάληψη.

 

Υπό κατάληψη τελεί από το πρωί της Τετάρτης και το δημαρχείο της Νέας Σμύρνης από ομάδα αντιεξουσιαστών με αιτήματα για τους  φυλακισμένους απεργούς πείνας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα του προηγούμενου μήνα οι αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν κατάληψη στη Νομική η οποία και σταμάτησε έπειτα από πέντε μέρες.
nom160315

Επίσης σήμερα το μεσημέρι οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας. Ακόμη έχουν αναρτήσει πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας , ενώ ταυτόχρονα ζητούν την αποφυλάκιση κρατουμένων.