Έκπληξη από Barclays: Μόνο ένα κραχ στα χρηματιστήρια θα σώσει τα ομόλογα από το παγκόσμιο sell off 

Έκπληξη από Barclays: Μόνο ένα κραχ στα χρηματιστήρια θα σώσει τα ομόλογα από το παγκόσμιο sell off 
«Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό επίπεδο αποδόσεων που, όταν επιτευχθεί, θα προσελκύσει αυτόματα αρκετούς αγοραστές », γράφουν σε σημείωμα αναλυτές της τράπεζας με επικεφαλής τον Ajay Rajadhyaksha.

Σε ελεύθερη πτώση φαίνεται πως είναι καταδικασμένες οι παγκόσμιες αγορές χρέους, παρεκτός υπάρξει κάποια απότομη πτώση στις μετοχές, η οποία θα αναζωογονήσει την ελκυστικότητα των ομολόγων, επισημαίνει με πρόσφατο report της η βρετανική Barclays.

«Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό επίπεδο αποδόσεων που, όταν επιτευχθεί, θα προσελκύσει αυτόματα αρκετούς αγοραστές για να πυροδοτήσει ράλι διαρκείας ομολόγων», γράφουν σε σημείωμα αναλυτές της τράπεζας με επικεφαλής τον Ajay Rajadhyaksha.

«Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να σκεφτούμε ένα σενάριο βάσει του οποίου οι τιμές των ομολόγων θα αρχίσουν να αυξάνονται ουσιαστικά: τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, και ειδικότερα οι μετοχές, να υποχωρήσουν απότομα τις επόμενες εβδομάδες».

Επισημαίνεται πως η τρέχουσα «καταστροφική» πορεία την οποία τροχοδρομούν τα ομόλογα στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ωστικά κύματα στην παγκόσμια αγορά χρέους τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερο premium.

Και παρότι το sell off υποχώρησε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, οι traders είναι σε εγρήγορση για αναζωπύρωση της αστάθειας – ειδικά εάν τα στοιχεία μισθοδοσίας εκτός των αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ την Παρασκευή είναι ισχυρότερα από το αναμενόμενο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι απίθανο να χαλαρώσει το λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης, που την καθιστά καθαρό πωλητή ομολόγων. Επιπλέον, η αύξηση της προσφοράς ομολόγων λόγω των διογκούμενων κρατικών ελλειμμάτων οδηγεί επίσης στην αύξηση του premium. 

Αν μη τι άλλο, η ζήτηση θα παραμείνει ασθενής καθώς οι καθαρές αγορές από ξένες κεντρικές τράπεζες επιβραδύνονται, έγραψαν οι αναλυτές. Οι Ιάπωνες επενδυτές, οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ομολόγων στο εξωτερικό, είναι πιθανό να ευνοήσουν το εσωτερικό χρέος καθώς οι αποδόσεις θα αυξηθούν όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσαρμόσει τη διευκολυντική πολιτική της.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η μοίρα της αγοράς ομολόγων βρίσκεται στα χέρια των μετοχών, λέει η Barclays. Και η πτώση κατα περίπου 5% του δείκτη S&P 500 τους τελευταίους τρεις μήνες είναι πολύ μικρότερη από αυτό που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί η ανάκαμψη του σταθερού εισοδήματος, έγραψαν οι αναλυτές.

«Το μέγεθος της πώλησης ομολόγων ήταν τόσο συντριπτικά μεγάλο που οι μετοχές είναι αναμφισβήτητα πιο ακριβές από ό,τι πριν από έναν μήνα, από άποψη αποτίμησης», έγραψαν, καταλήγοντας: «Πιστεύουμε ότι η τελική πορεία για τη σταθεροποίηση των ομολόγων έγκειται στην περαιτέρω ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου».