BBG: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα «ψηλά» στην ατζέντα Μητσοτάκη για τη συνάντηση με τον Σούνακ

BBG: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα «ψηλά» στην ατζέντα Μητσοτάκη για τη συνάντηση με τον Σούνακ
ATHENS, GREECE - AUGUST 31: Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis awaits to welcome the Italian Prime Minister Giorgia Meloni (not seen) outside Maximos Mansion in Athens, Greece on August 31, 2023. Kostis Ntantamis / Anadolu Agency (Photo by KOSTIS NTANTAMIS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει επίσης στους επενδυτές τη Δευτέρα σε συνέδριο που διοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει με τον Βρετανό ομόλογο του, Ρίσι Σούνακ, στο Λονδίνο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου και -πέρα από τον Σούνακ- θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Ακόμα, θα μιλήσει επίσης στους επενδυτές τη Δευτέρα σε συνέδριο που διοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και το Μουσείο Ακρόπολης προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία που θα έβλεπε τα αντικείμενα -γνωστά σε πολλού ως τα Ελγίνεια Μάρμαρα– να αποστέλλονται στην Αθήνα, απ’ όπου αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν μια μακροπρόθεσμη ανταλλαγή που θα έστελνε εκ περιτροπής κάποια από τα μάρμαρα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλα ιστορικά αντικείμενα που θα δανείζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αντάλλαγμα, ή μια πολυετή «εταιρική σχέση» που θα μπορούσε εύκολα να ανανεωθεί.

Το Βρετανικό Μουσείο ελπίζει να βρει μια συμφωνία που θα μπορούσε να παρακάμψει έναν νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου που απαγορεύει στα μουσεία να «διαθέτουν» αντικείμενα στο εξωτερικό, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ελληνικές απαιτήσεις για επανένωση των αντικειμένων με εκείνα που εκτίθενται στην Αθήνα.

Ένα άτομο που εμπλέκεται στις συζητήσεις από τη βρετανική πλευρά δήλωσε ότι υπήρξε κάποια πρόσφατη πρόοδος από τότε που αυτές σταμάτησαν στις αρχές του έτους, αν και σημείωσε ότι οι διαφορές παραμένουν.

Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει το θέμα με τον Στάρμερ καθώς και με τον Σούνιακ μπορεί ακόμη να υποδηλώνει ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι τις επόμενες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2025.

Ο Στάρμερ βρίσκεται σε τροχιά διαδοχής του Σούνακ στην πρωθυπουργία με το Εργατικό Κόμμα του να προηγείται των κυβερνώντων Συντηρητικών κατά περίπου 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com