Best of 2015: Οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής

Best of 2015: Οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής

Η χρονιά που φεύγει ήταν σίγουρα…εκρηκτική.

Του Γιώργου Πράτανου

Τα πολιτικά γεγονότα ήταν καταιγιστικά. Οι εκλογές του Ιανουαρίου, η «πρώτη φορά Αριστερά», το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, το δημοψήφισμα, τα capital controls και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου συνέθεσαν ένα εκρηκτικό σκηνικό.

Αλέξης Τσίπρας
Ρεκόρ και 3o Μνημόνιο
Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά ένας πολιτικός αρχηγός να κερδίζει τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ένα χρόνο, αλλά να μην είναι βέβαιο αν ήταν «η χρονιά του». Η εξάμηνη διαπραγμάτευση κατέληξε σε κλείσιμο τραπεζών και capital controls, δημοψήφισμα, έναν «επώδυνο συμβιβασμό», την πτώση της πρώτης αριστερής κυβέρνησης, αλλά και την ολοκληρωτική στροφή του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ στην πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων του τρίτου Μνημονίου.

«Κόκκινη Μπέτυ»
Αυτός ο χαρακτηρισμός των ξένων media συνοδεύει τη νέα «πρώτη κυρία» της χώρας, Μπέτυ Μπαζιάνα, που απασχόλησε ήδη από την επομένη των εκλογών του Ιανουαρίου. Η «βίβλος της μόδας», το περιοδικό Vogue, ασχολήθηκε στην ηλεκτρονική του έκδοση με τη 40χρονη μηχανολόγο μηχανικό προτείνοντάς της πέντε διαφορετικά στιλ για τις επίσημες εμφανίσεις της. Βέβαια, οι δημόσιες εμφανίσεις της στο πλευρό του πρωθυπουργού είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Αυτή που προκάλεσε το ενδιαφέρον των εγχώριων media ήταν στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το ζεύγος Obama. Η επίσημη φωτογραφία των δύο ζευγαριών αναμενόταν με μεγάλη αγωνία, αφού δεν είχε κυκλοφορήσει κανένα φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παραμονή της στη Νέα Υόρκη. Στη φωτογραφία φανερώθηκε και η στιλιστική επιλογή της από τον οίκο Laskaris, που ήταν ασφαλής, αφού προτίμησε ένα στενό μαύρο φόρεμα.

Γιάνης Βαρουφάκης
ΡΟΔΑ, ΤΣΑΝΤΑ και κοπάνα
Mπήκε με θόρυβο στην καθημερινότητά μας και με τον ίδιο τρόπο ήρθε και η «έξοδός» του από την κυβέρνηση. Βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων media λόγω του στιλ του (πολύχρωμα πουκάμισα, έξω από το παντελόνι, με τη γραβάτα να αγνοείται επιδεικτικά) και της αντισυμβατικής συμπεριφοράς του, μακριά από κάθε πρωτόκολλο. Κατάφερε, ωστόσο, να μπει στη λίστα των style icons του Guardian, αφού προηγουμένως είχε προκαλέσει με τη φωτογράφιση για το Paris Match (με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου), επιδεικνύοντας έναν ενοχλητικό ελιτισμό.


Ζωή Κωνσταντοπούλου
«ΤΙ είπατε;»
Η ατάκα της πρώην προέδρου της ελληνικής Βουλής στη Σία Κοσιώνη (που συνοδευόταν με την απαραίτητη γκριμάτσα) θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την έντονη 8άμηνη παρουσία της στον πολιτικό βίο της χώρας. Η τυπολατρία της στο καταστατικό της Βουλής, το ύφος «αυστηρή καθηγήτρια των 70s» και η μονίμως «στα όπλα» συμπεριφορά της κούρασε όχι μόνο τους αντιπάλους της, αλλά και τους ομόσταυλούς της στο ΣΥΡΙΖΑ. Μεταπήδησε στο ΛΑΕ και έμεινε εκτός Βουλής.

Βασίλης Λεβέντης
Πρώτη Φορά Κοινοβουλευτικά
Μετά από 25 χρόνια αναμονής στο κατώφλι της Βουλής, ο Βασίλης Λεβέντης κατάφερε να κερδίσει ποσοστό άνω του 3% και να καθίσει σε κοινοβουλευτικό έδρανο. Ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων εμφανίστηκε βουρκωμένος το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου ευχαριστώντας τη σύζυγό του, εξηγώντας πως «είχα και στιγμές που είπα να τα παρατήσω. Εκείνη με κρατούσε». Φυσικά το Διαδίκτυο κατακλύστηκε από vintage βιντεάκια με πρωταγωνιστή το sui generis πολιτικό.

 

Πηγή: peoplegreece.com