Μπιλ Γκέιτς: Οι δασμοί του Τραμπ ίσως επηρεάσουν την παγκόσμια υγεία

Μπιλ Γκέιτς: Οι δασμοί του Τραμπ ίσως επηρεάσουν την παγκόσμια υγεία
epa07095341 Microsoft founder and co-founder of the Bill and Melinda Gates Foundation Bill Gates gestures as he talks during a conference about the innovations for a healthy future in Africa, at the Technical University (TU) in Berlin, Germany, 15 October 2018. Bill Gates is in Germany for the 'World Health Summit', which started in Berlin on 14 October and ends on 16 October. EPA/KAMIL ZIHNIOGLU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο συνιδρυτής της Microsoft μαζί με την σύζυγό του αφιερώνουν συχνά χρόνο και χρήμα για την εξάλειψη ασθενειών και επιδημιών.

Η εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και η επιθυμία του να επιβάλλει δασμούς προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του θα μπορούσαν σε τελικό στάδιο να αποτελέσουν πρόβλημα για την παγκόσμια υγεία, δήλωσε πρόσφατα ο συνιδρυτής της Microsoft και φιλάνθρωπος, Μπιλ Γκέιτς.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Axios, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο Γκέιτς δήλωσε ότι ελπίζει οι ΗΠΑ να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις καλύτερες εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη και την Κίνα και να σταματήσει η κυβέρνηση Τραμπ να ξοδεύει τόσο χρόνο εστιάζοντας σε βραχυπρόθεσμα θέματα, και να επιβάλλει δασμούς». Ουσιαστικά, ο Γκέιτς θεωρεί ότι οι ΗΠΑ χρειάζεται να επικεντρωθούν σε «μακροπρόθεσμα προβλήματα, τα οποία, κατά τη γνώμη μου, περιλαμβάνουν ζητήματα σχετικά με την παγκόσμια υγεία και το σταμάτημα των πανδημιών».

Ο Γκέιτς, μαζί με τη σύζυγό του Μελίντα, είναι δύο από τους πιο διαπρεπείς φιλανθρώπους του κόσμου. Αφιερώνουν συχνά χρόνο και χρήμα σε διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια υγεία, ενώ παράλληλα προσπαθούν να εξαλείψουν ασθένειες που κοστίζουν τη ζωή πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Μια από αυτές τις προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξάλειψη της ελονοσίας μέχρι το 2040. Βέβαια, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, ο Γκέιτς χρειάζεται να συνεργαστεί με την Κίνα. Σε αυτό το σημείο, φοβάται ότι μια κακή σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να κάνει τελικά αυτή την προσπάθεια πολύ πιο δύσκολη.

Από την άλλη, νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβρη, ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε πως οι συνομιλίες με την Κίνα «πηγαίνουν καλά» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με το εμπόριο μέσα στις επόμενες 90 ημέρες.