Bill Gates, Jeff Bezos, Jack Ma και άλλοι 18 ηγέτες δημιουργούν νέο Επενδυτικό Ταμείο

Bill Gates, Jeff Bezos, Jack Ma και άλλοι 18 ηγέτες δημιουργούν νέο Επενδυτικό Ταμείο

20 κορυφαίοι ηγέτες επενδύουν πάνω από 1 δισ. δολάρια στο cleantech

Τη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού σχήματος ανακοίνωσαν οι Bill Gates, Jeff Bezos, Vinod Khosla, Jack Ma, John Doerr, ο συν-ιδρυτής της SAP Hasso Plattner και άλλοι 15 κορυφαίοι επενδυτές.

Ο λόγος για το Breakthrough Energy Ventures, το οποίο δε θα επενδύσει σε καινοτόμες τεχνολογικές εταιρείες που ασχολούνται με το fintech ή το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως κάποιοι θα περίμεναν, αλλά σε εταιρείες καθαρής ενέργειας.

Ο στόχος του ταμείου, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα, είναι να παρέχει σε όλους πρόσβαση σε αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή ενέργεια, τρόφιμα, αγαθά, μεταφορές και υπηρεσίες χωρίς να συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Γι αυτό το σκοπό θα «ρίξει» πάνω από 1 δισ. δολάρια στην αγορά.

Να υπενθυμίσουμε πώς ο Gates είχε δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή του να ξεκινήσει το ταμείο πέρυσι, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το περιβάλλον στο Παρίσι ως ένας τρόπος για να επιταχυνθεί ο ρυθμός της καινοτομίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εταιρείες που θα σας βοηθήσουν να παραδώσετε στην επόμενη γενιά έναν αξιόπιστο, οικονομικά προσιτό και χωρίς εκπομπές ενέργειας κόσμο» είχε πει τότε.

Το BEV θα επενδύσει σε τεχνολογικές εταιρείες που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο, από επίπεδο seed μέχρι εταιρείες που έχουν ήδη κερδοφορία. Ταυτόχρονα, οι συμφωνίας θα επικεντρωθούν στην ηλεκτρική ενέργεια, την κατασκευή, τη γεωργία, τα κτίρια και τις μεταφορές.

Ο κλάδος του cleantech ήταν κάποτε από τους πλέον κορυφαίους στη Silicon Valley, με πάνω από 6,1 δισ. δολάρια να επενδύθηκαν στον τομέα το 2008, πριν από την ύφεση.

Αλλά η έννοια της καθαρής τεχνολογίας πήρε μια άσχημα χροιά όταν οι startups ξεκίνησαν να παίρνουν κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, υπέρογκα κρατικά δάνεια, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η αύξηση του πληθυσμού, όμως, και οι ανάγκες για ενέργεια έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι απαιτήσεις για τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παράγουν περισσότερα από ό, τι χρειάζονται με λιγότερους πόρους. Έτσι η καθαρή τεχνολογία ξεκίνησε να κερδίζει πάλι μερίδιο απ’ την «επενδυτική πίτα».

Το BEV είναι η επίσημη επενδυτική πρωτοβουλία της Breakthrough Energy Coalition, μιας ομάδας που ανακοινώθηκε το 2015 στο Paris Climate Change Conference.

Έκτος απ’ την ανακοίνωση του ταμείου, το BEV δημοσίευσε  το “Landscape of Innovation,” έναν «οδηγό»για τους υπόλοιπους  public και private investors που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τον αριθμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.