BIS: Οι τράπεζες θα πρέπει να «βγάζουν στη φόρα» την έκθεση τους σε κρυπτονομίσματα

BIS: Οι τράπεζες θα πρέπει να «βγάζουν στη φόρα» την έκθεση τους σε κρυπτονομίσματα
An illustration picture taken in London on May 8, 2022, shows gold plated souvenir cryptocurrency Tether (USDT), Bitcoin and Etherium coins arranged beside a screen displaying a trading chart. - Tether (USDT) is an Ethereum token known as a stablecoin that is pegged to the value of the US dollar, and is currently the largest stablecoin with a market value of USD 83 billion dollars. (Photo by Justin TALLIS / AFP) Photo: AFP
Ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης από «μολυσματικά» περιστατικά, μετά από τις καταρρεύσεις των FTX και Silicon Valley Bank.

Οι τράπεζες θα πρέπει να αποκαλύπτουν τις συμμετοχές σε κρυπτονομίσματα σύμφωνα με νέα σχέδια που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη, καθώς οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές επέρριψαν εν μέρει την ευθύνη για τις τραπεζικές καταρρεύσεις στην ξαφνική δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων.

Όπως μετέδωσε το coindesk.com, η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία (BIS), η οποία καθορίζει τους κανόνες για τους δανειστές στην παραδοσιακή χρηματοδότηση (TradFi), έχει ήδη πει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εκδίδουν δυνητικά απαγορευτικά κεφάλαια για τις συμμετοχές τους σε κρυπτονομίσματα χωρίς αντίκρισμα, όπως το bitcoin ή τo ether.

Μετά από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου cryptos, FTX, το 2022 και στον απόηχο του «κανονιού» των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank, Signature Bank στις ΗΠΑ, η BIS θέλει από τις τράπεζες να αποκαλύπτουν την έκθεση τους σε κρυπτονομίσματα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης από «μολυσματικά» περιστατικά.

Σύμφωνα με έγγραφο διαβούλευσης που θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή θα προτείνει μια σειρά «απαιτήσεων ενημέρωσης,
σχετιζόμενες με τα ανοίγματα των τραπεζών σε asset κρυπτονομισμάτων» συμπληρώνοντας τις υφιστάμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που οριστικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η BIS, η οποία περιλαμβάνει τις εποπτικές αρχές των τραπεζών από 28 παγκόσμιες δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα παρακολουθεί τους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα και θα τους τροποποιήσει εάν χρειαστεί, αλλά δεν φαίνεται να έχει επισημάνει προηγουμένως την ιδέα ξεχωριστών κανόνων γνωστοποίησης.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η επιτροπή εξέθεσε ορισμένες σκέψεις σχετικά με αυτό που αποκάλεσε «την πιο συστημική τραπεζική πίεση» από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, με τα cryptos στη… γραμμή του αποσπάσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: