BlackRock: Ισχυρή σύσταση για επενδυτικό rotation σε μετοχές Αξίας – Ποιοι είναι οι λόγοι

BlackRock: Ισχυρή σύσταση για επενδυτικό rotation σε μετοχές Αξίας – Ποιοι είναι οι λόγοι
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Βρίσκουμε αποδόσεις στον ενεργειακό και χρηματοοικονομικό τομέα και εστιάζουμε στην ποιότητα, υπογραμμίζει η BlackRock

Ισχυρή σύσταση για επενδυτικό rotation δίνει ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock, με το «βάρος» (Overweight) να πέφτει πλέον στις μετοχές αξίας, αντί για τις μετοχές ανάπτυξης. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, οι μετοχές Αξίας θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, εφόσον οι κεντρικές τράπεζες παραμείνουν σε πορεία νομισματικής σύσφιξης.

Σημειώνεται πως οι μετοχές Aξίας –ή αυτές που θεωρούνται υποτιμημένες σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη– παρουσίασαν υστέρηση σε σχέση με τις μετοχές Aνάπτυξης για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Αυτό άλλαξε απότομα το 2022, όταν οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν γρήγορα να συσφίγγουν την πολιτική τους – για να ακολουθήσει πτώση της Αξίας στις αρχές του τρέχοντος έτους λόγω των προσδοκίων που καλλιεργήθηκαν για νομισματική χαλάρωση.

Σύμφωνα με την BlackRock, «πιστεύουμε ότι η Αξία θα ανακτήσει το προβάδισμα. Γιατί; Οι λόγοι είναι οι εξής: Υψηλότερα επιτόκια, πληθωρισμός και απότομη καμπύλη αποδόσεων. Όλα αυτά ευνοούν την Αξία έναντι της Ανάπτυξης. Δεν πρόκειται για την επιλογή ενός παράγοντα έναντι ενός άλλου: Οι διάφορες παράμετροι σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και η σύνθεση των παραγόντων αλλάζει επίσης με την πάροδο του χρόνου. Παράδειγμα: Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης είναι τώρα ένα μέτριο overweight στον δείκτη αξίας MSCI USA, σε σύγκριση με τη σύσταση underweight το 2008.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα υψηλότερα επιτόκια τροφοδοτούν υψηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια, καθιστώντας τις μελλοντικές ταμειακές ροές των αναπτυσσόμενων μετοχών λιγότερο ελκυστικές. Πιστεύουμε επίσης ότι ο επίμονος πληθωρισμός είναι πιθανό να κάνει τους επενδυτές να απαιτήσουν μεγαλύτερο premium για την κατοχή κρατικών ομολόγων μακροπρόθεσμων λήξεων, οδηγώντας τις αποδόσεις σε υψηλότερα επίπεδα».

Καμπύλη απόδοση

Η Αξία τείνει να υπεραποδίδει όταν η καμπύλη απόδοσης των ομολόγων αυξάνεται απότομα. Επισημαίνεται πως, παρότι η Αξία ιστορικά υποαποδίδει όταν μια οικονομία κατευθύνεται προς την… ύφεση επειδή οι εταιρείες έντασης κεφαλαίου δεν μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα στους μεταβαλλόμενους κύκλους, σε αυτόν τον άτυπο οικονομικό κύκλο τα πράγματα μπορεί να αποδειχθούν διαφορετικά. Σημειώνεται πως οι εταιρείες Αξίας είχαν τον χρόνο να προετοιμαστούν για μια καλά προαναγγελθείσα ύφεση.  

Τέλος, σύμφωνα με την BlackRock, αναμένεται ήπια ύφεση, επομένως ο αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι πιο ήπιος για τις εταιρείες αξίας από ό,τι σε προηγούμενους κύκλους. 

Συγχώνευση αξίας και ποιότητας

«Οι τρέχουσες κατανομές περιουσιακών στοιχείων μας σε περιοχές και τομείς έχουν κλίση αξίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Διαπιστώνουμε ότι οι αναδυόμενες αγορές (EM) και η Ευρώπη παρουσιάζουν μια σταθερή προκατάληψη αξίας όταν εξετάζουμε τη σύνθεση των δεικτών και τους βασικούς εταιρικούς δείκτες. Πιστεύουμε ότι οι ισχυρότεροι ισολογισμοί, τα καλύτερα μερίσματα και η βελτιωμένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων δίνουν κλίση ποιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρίσκουμε αξία και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά όχι την ίδια ποιότητα. Βλέπουμε τον κλάδο να κεφαλαιοποιεί τα υψηλότερα επιτόκια με βελτιωμένα καθαρά περιθώρια μετά από χρόνια εξαιρετικά χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων. Επίσης, η Υγεία έχει γίνει περισσότερο ένας τομέας αξίας αλλά έχει και χαρακτηριστικά ανάπτυξης. Μας αρέσει η υγειονομική περίθαλψη για τις προοπτικές ανάπτυξής της, αλλά στη σωστή τιμή – οι αποτιμήσεις μας φαίνονται λογικές σε σχέση με άλλους τομείς ανάπτυξης. Επίσης, πιστεύουμε ότι ο διαρθρωτικά υψηλότερος πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια και οι προσδοκίες για μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων ευνοούν και άλλους τομείς. Βρίσκουμε αποδόσεις στον ενεργειακό και χρηματοοικονομικό τομέα και εστιάζουμε στην ποιότητα» καταλήγει η BlackRock.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: