BlackRock: Μακριά από μετοχές και ομόλογα, έρχεται ύφεση 

BlackRock: Μακριά από μετοχές και ομόλογα, έρχεται ύφεση 
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η BlackRock δεν «βλέπει» σε καμία περίπτωση πληθωρισμό στο ύψος του «χρυσού» 2%

«Περιορίστε την έκθεσή σας σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου» συστήνει ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock, λόγω του σοκ που υφίστανται αγορές και οικονομίες από την κατάσταση που επικρατεί στην Ενέργεια.

Παράλληλα, ο οίκος παραμένει underweight στα ομόλογα λόγω του πληθωριστικού περιβάλλοντος, όπως επισημαίνει στη νέα έκθεση της.

Όπως επισημαίνει, η ΕΚΤ πρόκειται να επιβεβαιώσει αυτήν την εβδομάδα ότι επίκειται άνοδος επιτοκίων, με τις αγορές να αναμένουν διαδοχικές αυξήσεις μέχρι το 2023. Από τη μεριά της, η Fed θα φτάσει στο μέγιστο, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, στο τέλος του τρέχοντος έτους, με την BlackRock να υποστηρίζει πως, τελικά, το άθροισμα των αυξήσεων θα αποδειχθεί ιστορικά χαμηλό, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα επιλέξουν να ζήσουν με πληθωρισμό, προκειμένου να μην επηρεαστεί η ανάπτυξη. 

«Πρόβλημα, ωστόσο, είναι το γεγονός πως οι αγορές «βλέπουν» υπερβολική σύσφιξη και εξ αυτού του λόγου παραμένουμε neutral για τα assets βραχυπρόθεσμα».

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ οφείλεται κυρίως στην Ενέργεια και στα τρόφιμα – ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στους αντίποδες, στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός είναι πιο ευρείας βάσης, με αυξήσεις που οφείλονται στα αγαθά και την ενέργεια.

Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή κατά την οποία περιορισμοί στην παραγωγή έχουν γίνει οι κυρίαρχοι μοχλοί των πληθωριστικών πιέσεων, επισημαίνεται.

«Σκεφτείτε τα σημεία συμφόρησης και τις δυσκολίες στην παραγωγή, την προμήθεια, τη μεταφορά και τη στελέχωση».

Σε κάθε περίπτωση, το δίλημμα έχει ως εξής: Χαμηλότερη ανεργία, ανάπτυξη ή πληθωρισμό, και εναλλακτικά χαμηλότερες τιμές, αλλά ύφεση… Με άλλα λόγια, η BlackRock δεν «βλέπει» σε καμία περίπτωση πληθωρισμό στο ύψος του «χρυσού» 2%.

Αυτό αφήνει την πόρτα ανοιχτή για υπερβολική σύσφιξη…

Η κατάσταση είναι οξύτερη στην Ευρώπη. Οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει αρκετά τα επιτόκια μέχρι το 2023 για να περιορίσει τον πληθωρισμό, που «έτρεχε» σε ετήσια βάση με 8,1% τον Μάιο.

Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνει η επενδυτική εταιρεία, τα επιτόκια θα αυξηθούν γρήγορα εγκαταλείποντας το αρνητικό έδαφος, με κίνδυνο πρόσκρουσης στον ύφαλο της ύφεσης, όπως συνέβη και κατά την ενεργειακή κρίση του 1970.

Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία είναι το τελευταίο παράδειγμα του πώς η Δύση είναι αποφασισμένη να απογαλακτιστεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

Αυτή η κατάσταση όμως ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα.