BlackRock: Πληθωρισμός και κεντρικές τράπεζες τρομάζουν τους επενδυτές

BlackRock: Πληθωρισμός και κεντρικές τράπεζες τρομάζουν τους επενδυτές
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πληθωρισμός και οι επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν τρομάξει τους επενδυτές, προκαλώντας στις αγορές ομολόγων απώλειες που δεν είχαν παρατηρηθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο από τη δεκαετία του 1980. 

Το δημόσιο χρέος επίσης έχει αυξηθεί, ενώ αναμένεται επιδείνωση λόγω των επερχόμενων υψηλότερων επιτοκίων. Τα καλά νέα: Πολλές κεντρικές τράπεζες αύξησαν νωρίς τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. 

Αυτή η προσέγγιση έχει δημιουργήσει συναρπαστικές αποδόσεις και αποτιμήσεις νομισμάτων, σύμφωνα με την BlackRock. Οι δείκτες κρύβουν μεγάλη διαφοροποίηση, επομένως είναι σημαντικό να αναλυθούν τα υποκείμενα ανοίγματα.

Το 2022 ήταν ένα annus horribilis για τα ομόλογα παντού φέτος – εκτός από ορισμένες γωνιές του αναδυόμενου κόσμου. Γιατί; Λόγω του πληθωρισμού, ο οποίος πυροδοτήθηκε από τις ελλείψεις σε αγαθά, Ενέργεια και τρόφιμα.

Αυτό ώθησε τις κεντρικές τράπεζες να εξομαλύνουν ταχύτερα την πολιτική τους από ό,τι περίμεναν οι αγορές, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των αποδόσεων των ομολόγων. 

Μέχρι στιγμής φέτος, το χρέος των αναδυόμενων αγορών υποφέρει παράλληλα με τα αμερικανικά ομόλογα. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι οι αναδυόμενες αγορές κρύβουν μεγάλη διαφοροποίηση. 

Αυξήσεις επιτοκίων

Στο μεταξύ, η Fed αυξάνει τα επιτόκιά της, κάτι το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές, με τους επενδυτές να απαιτούν υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου για τη διατήρησή των αντίστοιχων τίτλων χρέους. 

Η σύσφιξη της Fed συνοδεύτηκε επίσης συχνά από ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, πιέζοντας τες. Βέβαια, η επίδραση της Fed είναι πιο περιορισμένη αυτή τη φορά για τους εξής λόγους:

Πρώτον, δικαίως αγωνίζεται για την εξομάλυνση της πολιτικής, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα υλοποιήσει πλήρως τα hawkish σχέδιά της για αύξηση επιτοκίων. 

Δεύτερον, το σύνολο των αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι ιστορικά χαμηλό, δεδομένου του επιπέδου του πληθωρισμού. 

Τρίτον, η θέση εκκίνησης για το χρέος των αναδυόμενων αγορών είναι ισχυρή, δεδομένων των φθηνών νομισμάτων τους, των βελτιωμένων προφίλ εξωτερικού χρέους, της μείωσης της ξένης ιδιοκτησίας και του ελκυστικού εισοδήματος από τοκομερίδια. 

Τα παραπάνω οφείλονται στο γεγονός πως πολλές κεντρικές τράπεζες ήταν μπροστά από την καμπύλη σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού/

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ήδη απογειωθεί από τον Νοέμβριο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται πολύ πιο μπροστά σε ό,τι αφορά την πορεία προς την ομαλοποίηση από τις κεντρικές τράπεζες του ανεπτυγμένου κόσμου. Οι δε πραγματικές αποδόσεις ή οι αποδόσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, έχουν φτάσει σε θετικό έδαφος σε ορισμένες χώρες.

Κίνδυνοι

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Σύμφωνα με την BlackRock, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ωθήσουν τα επιτόκια σε επίπεδα που καταστρέφουν την ανάπτυξη, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον πληθωρισμό. Αυτό θα προκαλούσε πλήγμα στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, που ήδη παλεύουν με υψηλές τιμές στα εμπορεύματα και αυξανόμενους σωρούς χρέους ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων ελάφρυνσης από την COVID. 

Κάποια κράτη, επίσης, θα μπορούσαν να έλθουν αντιμέτωπα με κοινωνικές αναταραχές ενόψει της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock διατηρεί τη σύσταση Overweight για το χρέος των αναδυόμενων αγορά, αλλά και το Underweight για την υπόλοιπη αγορά χρέους. Επίσης, προκρίνονται για αγορά οι μετοχές στις αναπτυγμένες χώρες, λόγω της αμφισβητούμενης δυναμικής επανεκκίνησης αναδυόμενων οικονομιών, των πληθωριστικών πιέσεων και των αυστηρότερων πολιτικών.