Χατζηδάκης: «Ταμείο» τέλος του έτους για ΦΠΑ – Οι πιέσεις στον καφέ

Χατζηδάκης: «Ταμείο» τέλος του έτους για ΦΠΑ – Οι πιέσεις στον καφέ
Photo: pixabay.com
Πώς απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα του ΣΕΒΤ για μείωση ΦΠΑ και παραγωγικού κόστους. Οι πιέσεις για διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στον καφέ.

Στο τέλος του έτους θα γίνει “ταμείο” και τότε θα αποφασιστούν πιθανές αλλαγές στη φορολογική πολιτική σε συνδυασμό με παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, που δέχεται μπαράζ αιτημάτων από βιομηχανία τροφίμων και εστίαση για μείωση του ΦΠΑ και μέτρα σε τομείς που πλήττονται από τις διαταραχές των τιμών στις διεθνείς αγορές (όπως π.χ. καφές, κακάο, ελαιόλαδο κ.α.).

Ενδεικτικά είναι τα αιτήματα της αγοράς για μείωση του ΦΠΑ στον καφέ ενόψει της λήξης της περιόδου που ισχύει μειωμένος συντελεστής στο 13% (30 Ιουνίου). Σημειώνεται ότι στο ίδιο καθεστώς με τον καφέ είναι κακάο, τσάι και σερβιριζόμενα αφεψήματα καθώς και αθλητισμός, πολιτισμός, μεταφορές και τουριστικό πακέτο. Ειδικά ο καφές όμως επιβαρύνεται και με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επηρεάζει κατά 55% το τελικό προϊόν. Αυτός ο φόρος δεν φαίνεται να μπαίνει στο πλάνο του υπουργείου Οικονομικών αν και οι εκπρόσωποι του κλάδου το θέτουν ψηλά στην ατζέντα τους.

Από την άλλη μεριά η βιομηχανία τροφίμων ζητά μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, παρεμβάσεις για τη μείωση του παραγωγικού κόστους και απόσυρση του μέτρου για το μικτό περιθώριο κέρδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι ενώ για τον καφέ καλλιεργούνται προσδοκίες για διατήρηση του μειωμένου συντελεστή, δεδομένου ότι η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% θα σημάνει ακρίβεια για το δημοφιλές ελληνικό ρόφημα όσο συνεχίζεται το ράλι στις διεθνείς τιμές όλων των ποικιλιών του προϊόντος, για το ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν υπάρχει ελπίδα. Ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν κάθετος στο σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε χθες από την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) στο πλαίσιο ανοιχτής γενικής συνέλευσης. Αν και ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης, εγγυήθηκε για λογαριασμό των μελών του συνδέσμου ότι η όποια μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, από το 13% σήμερα, θα περάσει στον καταναλωτή ο κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά μείωση του ΦΠΑ για τρεις λόγους: δημοσιονομικούς, για λόγους ισοζυγίου προκειμένου να μην διαταραχθεί η ροή επενδύσεων και επειδή θεωρεί ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα φτάσει στον καταναλωτή. Πιθανές αλλαγές στη φορολογική πολιτική θα επανεξεταστούν στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τον ίδιο που απαριθμεί τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για στήριξη των επιχειρήσεων όπως: μείωση της φοροδιαφυγής, μείωση εταιρικού φόρου, φόρων μερισμάτων και ασφαλιστικών εισφορών, ψηφιοποίηση του Δημοσίου, μείωση της γραφειοκρατίας στις αδειοδοτήσεις, εργασιακή μεταρρύθμιση αλλά και εργαλεία χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων παράλληλα με φορολογικά κίνητρα για πράσινο μετασχηματισμό, συγχωνεύσεις και εξαγορές στο πλαίσιο νομοσχεδίου που προετοιμάζεται.

Επίσης, σημαντική είναι η συμβολή του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, τα προγράμματα του οποίου προβλέπουν επιδοτήσεις 586 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: