Bloomberg: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθησυχάσουν τους G20 για το εμπόριο

Bloomberg: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθησυχάσουν τους G20 για το εμπόριο
U.S. Treasury Secretary Steven Mnuchin speaks at a press briefing at the White House in Washington, U.S., February 14, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

«Oι ΗΠΑ δεν επιθυμούν εμπορικούς πολέμους», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Στίβεν Μνουσιν αναμένεται να καθησυχάσει τον κόσμο σχετικά με τις νέες πολιτικές για το νόμισμα και το εμπόριο στη διάρκεια του G20 που διεξάγεται στη Γερμανία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου αυτού επίσημου ταξιδιού του στο εξωτερικό, ο ίδιος θα συναντηθεί με διεθνείς ομολόγους του από τις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες παλεύουν με την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το «πρώτα η Αμερική» της διακυβέρνησης Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αφότου ορίστηκε υπουργός Οικονομικών, ο Μνουσίν δήλωσε την Πέμπτη από το Βερολίνο ότι η συζήτησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν «εξαιρετικά παραγωγική». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παραχώρησε τη συνέντευξη από κοινού με τον Αμερικανό ομόλογό του, χαρακτήρισε την κουβέντα «μια καλή αρχή».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποφύγουν εμπορικούς πολέμους.

«Το ευρώ χρησιμοποιείται από πολλές χώρες και επηρεάζεται από πολλές πλευρές. Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από τη δική μας: ένα μοναδικό νόμισμα που ελέγχεται από μία μοναδική χώρα», επεσήμανε.

Όσον αφορά στην νομισματική πολιτική, παρότι είναι παραδοσιακά αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, σχόλια από τον υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross και από τον ίδιο τον Τραμπ, έχουν κάνει τον κόσμο να αναρωτιέται ποιος ορίζει πραγματικά αυτή την πολιτική.

«Πρέπει πρώτα να ακούσουν τον πρόεδρο και μετά να ακούσουν κι εμένα», διευκρίνισε ο Mnuchin, ερωτηθείς για το ποιος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στο θέμα του δολαρίου.

Πρόκληση για τον Αμερικανό υπουργό στη διάρκεια της G20, θα είναι να διευθετήσει τις απειλές της διακυβέρνησης Τραμπ στο θέμα των δασμών, αλλά και το θέμα εσωστρεφών πολιτικών που έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα στο οποίο συνεργάζεται η G20 εδώ και χρόνια.

Από την άλλη, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του ότι πιστεύει πως ο Μουνχίν θέλει να δείξει ότι είναι υπέρ των πολυμερών θεσμών.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν ανέφερε ότι «αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η G20 είναι αφοσιωμένη στην πολυμέρεια και τη διεθνή συνεργασία. Εμείς στην G20, ο υπόλοιπος κόσμος, δεν είμαστε υπέρ του προστατευτισμού, στην πραγματικότητα είμαστε ενάντιοι σε αυτόν. Είμαστε υπέρ του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου που διέπεται από κανόνες, τους οποίους σέβονται όλοι», υπογράμμισε.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της G20 κατέληξαν την Πέμπτη στο προσχέδιο που θα συζητηθεί από τους υπουργούς και κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν αλλαγές.

Διαπραγματευτές από χώρες περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Βραζιλίας και της Σιγκαπούρης –αλλά και από την Κομισιόν- αντιτάχθηκαν σε αλλαγές που είχε προτείνει η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.