Bloomberg: Πώς θα επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα

Bloomberg:  Πώς θα επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα
epa01588989 A young man withdraws euro notes from a cash machine in Bratislava, Slovakia on 01 January 2009. Slovakia has become the 16th member of the eurozone, the second former communist country to join the grouping on 01 January 2008. The Slovak koruna (crown) will remain in circulation alongside the euro until 16 January. EPA/PETER HUDEC

Ο όρος «capital controls» μονοπωλεί τη δημόσια συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες.

Στην ενδεχόμενη επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο εξηγεί τι θα σημαίνει πρακτικά για την ελληνική οικονομία μία τέτοια απόφαση.

1. Πώς θα μπορούσε να συμβεί έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων;

«Κανείς δεν ξέρει τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, αλλά δείτε τι συνέβη στην Κύπρο», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg και εξηγεί: «Οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ περιορίστηκαν στα 300 ευρώ το άτομο ανά ημέρα. Την ίδια ώρα, οι μεταβιβάσεις πάνω από 5.000 ευρώ στο εξωτερικό απαιτούσαν έγκριση από ειδική επιτροπή, ενώ οι εταιρείες χρειάζονταν έγγραφα για κάθε εντολή πληρωμής, με εγκρίσεις για πάνω από 200.000 ευρώ που καθορίζονται από τη διαθέσιμη ρευστότητα. Επίσης, οι γονείς δεν μπορούσαν να στείλουν στα παιδιά τους, που σπούδαζαν στο εξωτερικό, πάνω από 5.000 ευρώ το τρίμηνο».

2. Πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων;

Και πάλι το Bloomberg χρησιμοποιεί την εμπειρία της Κύπρου: «Στην Κύπρο ξεκίνησε με το κλείσιμο των τραπεζών για ημέρες, μεταξύ της 16 και 28 Μαρτίου του 2013. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι τράπεζες άνοιξαν εκ νέου άνοιγμα με ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, το οποίο περιελάμβανε την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις».

3. Για πόσο διάστημα διαρκούν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων;

«Χρονικό όριο ουσιαστικά δεν υπάρχει. Στην Κύπρο διατηρήθηκε ο έλεγχος κεφαλαίων για δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε χαρακτηριστεί ένα προσωρινό μέτρο έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εμπειρία από άλλες χώρες, όπως η Ισλανδία, δείχνει ότι εφόσον επιβληθούν, μπορούν μόνο να αρθούν σταδιακά, μετά από μια μακρά χρονική περίοδο», αναφέρει το δημοσίευμα.

4.Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος του ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για την Ελλάδα;

«Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα «αγόραζαν» χρόνο για την χώρα και θα της έδιναν χώρο να αναπνεύσει και να πετύχει μαι συμφωνία με τους δανειστές της, αν και θα είναι μεγάλο πλήγμα για τις τράπεζες. Τονίζεται επίσης πως ένας τέτοιος περιορισμός θα πλήξει πολύ το εμπόριο, τη βιομηχανία του τουρισμό, τις εισαγωγές και φυσικά κάθε τομέας της οικονομίας», υπογραμμίζεται στο άρθρο.

5.Έχει άλλες επιλογές η Ελλάδα;

«Στην πραγματικότητα όχι. Αν η κυβέρνηση αφήσει τις τράπεζες να υπερβούν τα όρια χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ξεμείνει από ρευστό μέσα σε λίγες ημέρες και οι καταθέτες θα σπεύσουν αποσύρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, όσο ακόμη θα μπορούν.

Αυτό θα έσπρωχνε την Ελλάδα έξω από το ευρώ καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ρευστότητα. Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αφήσει το ευρώ, τονίζεται στο δημοσίευμα, η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων θα εξακολουθεί να θεωρείται μια λογική κίνηση, καθώς έτσι η κυβέρνηση θα σταματούσε τον χρόνο μέχρι να καταφέρει να τυπώσει ένα νέο νόμισμα».

6. Είναι νόμιμη η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων;

«Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Ενώ η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων είναι μια από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να επιβληθούν περιορισμοί «κάτω από αυστηρές συνθήκες και στο πλαίσιο της δημόσιας ασφάλειας». Η ίδια η ΕΕ ήταν άλλωστε που επέτρεψε στην Κύπρο μια τέτοια απόφαση, καταλήγει το πρακτορείο», καταλήγει το δημοσίευμα.