Μπορεί η τεχνολογία να φέρει το τέλος στη χρήση μετρητών; – Ο ρόλος των τραπεζών

Μπορεί η τεχνολογία να φέρει το τέλος στη χρήση μετρητών; – Ο ρόλος των τραπεζών
Photo: DALL•E
«Θα ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου δεν θα υπάρχουν πορτοφόλια ή τηλέφωνα, αλλά βιομετρικά στοιχεία» υποστήριξε Βρετανός επιχειρηματίας.

Τα υποκαταστήματα των τραπεζών κλείνουν επειδή «οι άνθρωποι δεν τα χρησιμοποιούν» και επειδή δεν θέλουν να «μπλέκουν» με τα μετρητά, υποστήριξε ο Πίερς Λίνεϊ, συνιδρυτής της Implement AI στη Βρετανία.

Σε συνέντευξη του στο GB News, ο ίδιος ανέφερε πως τα χρήματα «θα γίνουν τεχνολογία, τελικά. Νομίζω ότι ο λόγος, πρέπει να καταλάβετε, είναι ότι οι τράπεζες κλείνουν επειδή κανείς δεν τις χρησιμοποιεί».

«Η μητέρα μου, που είναι στα ογδόντα της, δεν θέλει να “παλεύει” με τα μετρητά» τόνισε και πρόσθεσε πως «αν δεν λειτουργεί για εμάς, τους καταναλωτές, τότε οι τράπεζες δεν πρόκειται να κρατήσουν ανοιχτά αυτά τα τοπικά υποκαταστήματα».

Ο Λίνεϊ είπε ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία «είναι κάτι που βελτιώνει τη ζωή μας. Θέλετε πληρωμές χωρίς τριβές, καινοτομία fintech, τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα χρήματα -επειδή τα χρήματα θα γίνουν τελικά τεχνολογία- για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη και να καινοτομήσετε για να βοηθήσετε στην τόνωση και την ευημερία της οικονομίας μας»

Η ειδικός σε θέματα καταναλωτικών χρημάτων Μάντι Αλεξάντερ-Γκρουτ δήλωσε ότι θεωρεί τα σημεία του Λίνεϊ έγκυρα, αλλά υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης μετρητών, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ένταξη, καθώς ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάρτα.

Ο Λίνεϊ αναγνώρισε τις ανησυχίες για την οικονομική ένταξη, δηλώνοντας: «Υπάρχει ένα ζήτημα με τους ανθρώπους που δεν έχουν τραπεζικές συναλλαγές, αλλά δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, πρέπει να καινοτομήσουμε».

Ο επιχειρηματίας τεχνολογίας συμπλήρωσε, μιλώντας για την τεχνητή νοημοσύνη, «θα ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου δεν θα υπάρχουν πορτοφόλια ή τηλέφωνα, αλλά βιομετρικά στοιχεία. Θα είναι το πρόσωπό σας.Θα μπορείς να μπαίνεις μέσα, θα αναγνωρίζει ποιος είσαι και θα καταλαβαίνει πόσα χρήματα έχεις και θα μπορείς να κάνεις πληρωμές».

Ο Λίνεϊ συνέχισε για να τονίσει το κόστος των μετρητών, υποστηρίζοντας πως «το χρήμα είναι πολύ ακριβό. Τα μετρητά κοστίζουν στο δημόσιο, ας το παραδεχτούμε, εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο μόνο για τη διαχείρισή τους. Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο να εξαφανιστούν τα μετρητά. Πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό»

Η κ Αλεξάντερ-Γκρουτ τάχθηκε υπέρ της προστασίας των μετρητών, εξηγώντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ένταξη.

«Τα μετρητά είναι πολύ χρήσιμα για την κοινωνική προστασία:. Οι άνθρωποι που είναι νευροδιαφοροποιημένοι, οι άνθρωποι που έχουν ΔΕΠΥ, δυσκολεύονται πολύ με τις δαπάνες. Το ξέρω, είμαι η ίδια νευροδιαφοροποιημένη» σημείωσε.

Συνέχισε να θυμάται ότι συμμετείχε σε ένα φεστιβάλ πέρυσι, όταν τα μηχανήματα με τις κάρτες χάλασαν, προκαλώντας χάος στους ανθρώπους που προσπαθούσαν να αγοράσουν τρόφιμα και ποτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: