Μπορέλ: «Ίσως πρέπει να επιβληθεί στο Ισραήλ η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους» – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας

Μπορέλ: «Ίσως πρέπει να επιβληθεί στο Ισραήλ η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους» – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας
KHAN YUNIS, GAZA - JANUARY 10: Palestinians start to return to their homes at the al-Matahin area following the withdrawal of Israeli forces from Abu Huli area, which separates Deir al-Balah and Khan Yunis in Gaza on January 10, 2024. Ashraf Amra / Anadolu (Photo by ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Δυσαρέσκεια Μπάιντεν για τον Νετανιάχου.

Η διεθνής κοινότητα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει στην «επιβολή» στο Ισραήλ της ίδρυσης κράτους της Παλαιστίνης αν είναι απαραίτητο, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Αν δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, το «μίσος» και ο πόλεμος θα διαιωνίζονται, «γενιά τη γενιά», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, όπου του απονεμήθηκε τιμητικά διδακτορικός τίτλος.

Την Πέμπτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης μετά το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ερωτηθείς για τη λύση των δύο κρατών, που λέει επίσης πως επιδιώκει η κυβέρνηση των ΗΠΑ —του βασικού σύμμαχού του Ισραήλ— ο κ. Νετανιάχου έκρινε πως «ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να λέει ‘όχι’ όταν είναι αναγκαίο, ακόμα και στους καλύτερούς μας φίλους».

Ο κ. Μπορέλ εκτίμησε πως δεν υπάρχει πλέον περίπτωση Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση. «Οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι υπερβολικά εξοργισμένες η μια με την άλλη για να καταλήξουν σε συμφωνία μόνες τους», εξήγησε.

Κάλεσε «τον αραβικό κόσμο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη» στο σύνολό τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, ακόμη κι αν προβάλλεται αντίσταση από το Ισραήλ.

Ο κ. Μπορέλ εξάλλου κατηγόρησε μέρος της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας πως χρηματοδότησε τη Χαμάς για να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη και να αποτρέψει έτσι τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ο κ. Νετανιάχου έχει απορρίψει την κατηγορία αυτή επανειλημμένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, περιοχής όπου η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται, με φόντο την ασυμφωνία ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον κυριότερο σύμμαχό της σε διεθνές επίπεδο, τις ΗΠΑ, όσον αφορά την μελλοντική ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την περιοχή της Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβονται ηγέτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Χθες Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για δεκάδες νεκρούς —περίπου 80— στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον θύλακο, συμπεριλαμβανομένης της Χαν Γιούνις, η οποία μετατράπηκε σε επίκεντρο των εχθροπραξιών τις τελευταίες εβδομάδες.

«Σήμερα στη Γάζα σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί, ό,τι δεν έχει καταστραφεί έχει υπερπληθυσμό (…) Χρησιμοποιούμε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα φαρμάκων για να μη μας λείψουν», κατέθεσε ο Ενρίκο Βαλαπέρτα, Ιταλός ειδικός στην πολεμική ιατρική, που επέστρεψε από αποστολή εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταγγέλλει τις «απάνθρωπες συνθήκες ζωής» στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο, όπου από τους 2,4 εκατ. κατοίκους λείπουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών.

Χθες βράδυ πάντως ο παλαιστινιακός πάροχος PalTel ανακοίνωσε την «προοδευτική αποκατάσταση» των υπηρεσιών τηλεφωνίας και πρόσβασης στο διαδίκτυο, έπειτα από μια εβδομάδα σχεδόν απόλυτης διακοπής, την πιο μακρά από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου.

Μπάιντεν εναντίον Νετανιάχου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ και υποστηρικτής-κλειδί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, κάλεσε τελευταία επανειλημμένα τον ισραηλινό στρατό να λάβει μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων κι επανέλαβε την υποστήριξή της στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ζήτημα για το οποίο διαφωνεί βαθιά με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στο σύνολο της περιοχής που βρίσκεται δυτικά του Ιορδάνη» ποταμού, αυτό είναι «αναγκαία προϋπόθεση» για οποιαδήποτε «λύση», παρότι «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ιδέα της (παλαιστινιακής) εθνικής κυριαρχίας», δήλωνε την Πέμπτη ο κ. Νετανιάχου.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση πυροδότησε κατακραυγή από πλευράς Παλαιστινίων και παράλληλα ανέδειξε την ασυμφωνία με την Ουάσιγκτον για αυτό το ζήτημα, που βρίσκεται στην καρδιά του πολέμου και των σεναρίων για τη μεταπολεμική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες, μια ημέρα μετά τις επίμαχες δηλώσεις του, ο κ. Νετανιάχου είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων για το το μέλλον, για τη λύση «δύο κρατών», ισραηλινού και παλαιστινιακού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «εξακολουθεί να πιστεύει πάντα στην προοπτική και στην πιθανότητα» της λύσης των δύο κρατών, αν και «αναγνωρίζει πως θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να φθάσουμε εκεί», είπε εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, έπειτα από τη χθεσινή συνδιάλεξη. Η προηγούμενη συνομιλία των κ.κ. Μπάιντεν/Νετανιάχου είχε γίνει την 23η Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: