Μπορεί η χρήση του Facebook να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές;

Μπορεί η χρήση του Facebook να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές;

Έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς επισημαίνει πως η χρήση του κοινωνικού δικτύου έχει άμεσο αντίκτυπο στη διατροφή των γυναικών.

Το Facebook είναι μια μάσκα, Μια μάσκα που μπορείς να την επιλέξεις και να μεταμφιεστείς σε όποιο πρόσωπο θες. Του καλλιτέχνη, του πολιτικά ενεργού πολίτη, του cool νέου και ό τι άλλο θελήσεις, Ένα πέπλο που πέφτει πάνω σου και με την «ανωνυμία» ή την ευκολία πως μπροστά σου βρίσκεται ένα πληκτρολόγιο λες πράγματα που δε θα μπορούσες ή δε θα τολμούσες διαφορετικά.

Και παρόλο που αυτός ο «καμουφλαρισμένος» εαυτός μπορεί να ανεβάζει την αυτοπεποίθηση κάποιων , μια έρευνα από την Αμερική αποδεικνύει πως το Facebook έχει αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο International Journal of Eating Disorders, ένα περιοδικό για τις διατροφικές διαταραχές, έδειξε πως η χρήση του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου έχει άμεσο αντίκτυπο στη διατροφή των γυναικών.

Διαβάστε ακόμα: Ένα e-shop δίχως καθόλου γλουτένη

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα έλαβαν μέρος 960 γυναίκες οι οποίες εξετάστηκαν για διατροφικές διαταραχές και τα αποτελέσματα έδειξαν πως το μεγαλύτερο ποσοστό που παρουσιάζει κάποια δυσλειτουργία στη διατροφή του ξοδεύει περισσότερο από 20 λεπτά τη μέρα στο Facebook. Μήπως τελικά η εμμονή μας να κάνουμε όλα τα μοντέλα-φίλες, ώστε να βλέπουμε το σώμα τους, δεν είναι τελικά τόσο τυχαίο;

Στο δεύτερο κομμάτι της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες οι μισοί να σερφάρουν στο Wikipedia και οι άλλοι μισοί στο στο Facebook, και στη συνέχεια θα εξετάζονταν βάσει των διατροφικών τους συνηθειών αλλά και τον τρόπο χρήσης της πλατφόρμας. Όσοι έψαξαν στο Wikipedia δεν έδειξαν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία ούτε για τα Likes που λαμβάνουν, αλλά ούτε για τα κιλά τους – σε αντίθεση με τη δεύτερη ομάδα που φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο για το κοινωνικό τους status, όσο και για το πως δείχνουν.

Το συμπέρασμα των ερευνητών; Μπορεί το Facebook να μην επηρεάζει τόσο το τρόπο που βλέπουμε το σώμα μας, όσο ένα περιοδικό μόδας, αλλά το γεγονός πως τα αποτελέσματα της επίδρασης είναι ορατά μόλις 20 λεπτά μετά το σερφάρισμα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Διαβάστε ακόμα: Έξι στους δέκα Έλληνες σερφάρουν στο Ίντερνετ