Μπορεί το ΔΝΤ να δεχθεί παράταση αποπληρωμής;

Μπορεί το ΔΝΤ να δεχθεί παράταση αποπληρωμής;

H αποπληρωμή της δόσης του Μαρτίου ο μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση.

Να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά επιχείρησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη σχετικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση παράταση επί δίμηνο της αποπληρωμής των δόσεων του ΔΝΤ.

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε πως δεν είναι μέσα στους σκοπούς της κυβέρνησης ένα τέτοιο αίτημα για να προσθέσει πως «ο Αλέκος Φλαμπουράρης είπε απλώς μια ιδέα». Υποσχέθηκε μάλιστα ότι «θα βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό». Είχαν βέβαια προηγηθεί μηνύματα από αξιωματούχους του ΔΝΤ ότι αν δεν πληρωθεί η δόση του Μαρτίου, τότε θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για παράταση.

Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθεί σχετικό αίτημα. «Είμαστε σε συζητήσεις με το ΔΝΤ, η παράταση είναι δύσκολο να επιτευχθεί γιατί δεν προβλέπεται από το καταστατικό του» παραδέχθηκε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν όμως πρακτικές, όταν μια χώρα βρίσκεται στο παρά πέντε για μια αποπληρωμή, να υπάρχουν προβλέψεις γι’ αυτό. Το χρηματοδοτικό κενό είναι γύρω στα 2-3 δισ. ευρώ, είναι ένα μικρό ποσό τηρουμένων των αναλογιών. Είναι ένα «αγκάθι» που φυτεύτηκε στο δρόμο μας, σαν μια «παγίδα» που έχει τεθεί».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθάρισε πως είναι δεδομένο ότι η χώρα θα έχει πρόβλημα στο να αποπληρώσει τις δόσεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο. Μια δήλωση την οποία έσπευσε να σχολιάσει μέσω του Mega ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης:«Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 δισ. και έχουμε μαζέψει 0,8 δισ., θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, υποστήριξε ότι «δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς, ούτε εμάς».

Πώς σκοπεύει να βρει η κυβέρνηση τα χρήματα
Μετά την αρνητική στάση του Ταμείου, η κυβέρνηση πλέον προσπαθεί να βρει τρόπο για να συγκεντρώσει αυτά τα χρήματα. Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχει κινητοποιήσει και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η λύση που κρίνεται ως η πλέον πρόσφορη είναι τα αποθεματικά των ταμείων, καθώς και τα κονδύλια που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το επόμενο δεκαήμερο. Όμως δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς ήδη ο ΟΑΕΔ δεν ενέκρινε την περασμένη Τρίτη την τοποθέτηση των χρημάτων σε ρέπος με ετήσιο επιτόκιο 2% περίπου.

Όμως, οι πιέσεις θα συνεχιστούν, λένε οι πληροφορίες και το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού την ερχόμενη Τρίτη. Ακόμη αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις του κ. Σκουρλέτη και του κ. Δ. Μάρδα με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ) σε μία προσπάθεια να τους πείσουν να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΟΔΔΗΧ για την τοποθέτηση των χρημάτων σε ρέπος.

Μπορεί να δοθεί παράταση για αποπληρωμή;
Το Ταμείο δεν είχε απάντηση στην ερώτηση αν αυτό το ενδεχόμενο προβλέπεται ως δυνατότητα, ωστόσο στην ιστορία του υπάρχουν περιπτώσεις όπου χώρες καθυστέρησαν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς το ΔΝΤ, κατόπιν συμφωνίας που έπρεπε να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Πλέον χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αργεντινής, καθώς μετά τη χρεοκοπία του 2002 και αντιμέτωπη με την αδυναμία να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, η χώρα συμφώνησε στις αρχές του 2003 ένα οκτάμηνο μεταβατικό πρόγραμμα για την κάλυψη των πληρωμών της προς το ΔΝΤ, αξίας 3 δισ. δολαρίων. Στη συνέχεια εισήλθε σε νέο τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου συμφωνήθηκε η τροποποίηση πληρωμών ύψους 2,43 δισ. δολαρίων σε μελλοντικές υποχρεώσεις.

Σοβαρός προβληματισμός στο ΔΝΤ
Στο εσωτερικό του Ταμείου υπάρχει προβληματισμός για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και ειδικά για τις σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανησυχίες αυτές εκφράσθηκαν τόσο στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον όπου έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Eurogroup από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πολ Τόμσεν, όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις μελών του ΔΣ του ΔΝΤ.

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναλύθηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος και παρουσιάσθηκε το αποτέλεσμα των επαφών της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Κατά πληροφορίες στην συνεδρίαση η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση και εξέφρασε τις ίδιες επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει και στην επιστολή που είχε στείλει στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σημειώνεται πως στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μετείχε και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στην Αθήνα για ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί για την Ελλάδα είναι οι δηλώσεις που φιλοξενούν σήμερα οι Financial Times. Ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα ανέφερε ότι η Ελλάδα προς το παρόν δεν αναδεικνύεται σε λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία του ΔΝΤ. «Παρακάμφθηκαν κανόνες ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει στις ανάγκες της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η αξιοπιστία του θεσμού», ανέφερε ο Μπατίστα.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται παράπονα από κάποιες από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, για το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, το ΔΝΤ έχει επιδείξει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα.Το ΔΝΤ επικρίνεται κυρίως επειδή ανέλαβε επικουρικό ρόλο στην ελληνική διάσωση της ΕΕ το 2010, ενώ δάνεισε υπερβολικά πολλά χρήματα στη χώρα, χωρίς να διασφαλίσει πως το χρέος της είναι βιώσιμο.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ακόμη πως η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση, κυρίως επειδή το ΔΝΤ είναι ακόμη εκτεθειμένο σε αυτή. Όπως τονίζεται, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ρευστότητα και καλείται να βρει μέσα στους επόμενους 10 μήνες 3,9 δισ. ευρώ για να πληρώσει δάνεια του ΔΝΤ.