Μπορεί η Apple να σας κάνει εκ νέου να θέλετε ένα iPad;

Μπορεί η Apple να σας κάνει εκ νέου να θέλετε ένα iPad;
Apple CEO Tim Cook holds an iPad during a presentation at Apple headquarters in Cupertino, California October 16, 2014. REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS) - RTR4AGWE Photo:

Όσο μεγαλώνουν οι οθόνες των κινητών, αυξάνονται και τα προβλήματα των tablets.

Όταν ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε το πρώτο iPad σε ένα ενθουσιασμένο κοινό το 2010, το αποκάλεσε ένα «πραγματικά μαγικό και επαναστατικό προϊόν».

«Είναι η καλύτερη εμπειρία πλοήγησης που είχατε ποτέ» είπε ο τότε CEO της Apple.

Και αυτό είχε νόημα το 2010, καθώς οι οθόνες των smartphone ήταν σημαντικά μικρότερες (3,5 ίντσες αντί για 5 ή 6 που είναι σήμερα), ενώ τα λάπτοπ ήταν βαρύτερα και δεν είχαν οθόνες αφής. Το iPad εισήγαγε όλο το concept του tablet σε εκατομμύρια καταναλωτές. Μπορεί να μην ήταν το πρώτο tablet, αλλά ήταν αυτό που έκανε δημοφιλή όλη την κατηγορία. Και άλλοι κατασκευαστές έσπευσαν να εισάγουν παρεμφερείς συσκευές, αν και λίγοι κατάφεραν να φτάσουν το iPad σε δημοφιλία.

Εφτά χρόνια μετά, το iPad τα έχει βρει σκούρα. Είναι βεβαίως αλήθεια ότι η Apple κάνει τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών IDC. Αλλά τα πράγματα δεν πάνε καλά. Οι παγκόσμιες πωλήσεις tablet μειώθηκαν κατά 20,1% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ενώ οι πωλήσεις iPad της Apple έπεσαν κατά 19% την ίδια περίοδο, και τα έσοδα από τις συσκευές αυτές κατά 22% αντίστοιχα.

Τα στελέχη της Apple παραμένουν θετικά για το μέλλον του iPad, τουλάχιστον δημοσίως. «Νοιώθω πολύ αισιόδοξος ως προς το πού μπορούμε να πάμε το προϊόν» είπε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ. Και τα στελέχη αποδίδουν εν μέρει τις χαμηλές πωλήσεις του iPad σε αλλαγές στα επίπεδα αποθεμάτων και στις ελλείψεις εξαρτημάτων.

Αλλά η αλήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι η Apple δεν έχει δώσει στους καταναλωτές έναν πειστικό λόγο να αγοράσουν ένα iPad ή να αναβαθμίσουν το υπάρχον μοντέλο τους. Ενώ πριν από εφτά χρόνια η συσκευή φαινόταν πραγματικά επαναστατική, τώρα εμφανίζεται συμπιεσμένη μεταξύ των μεγεθυμένων smartphone και των ultra-φορητών λάπτοπ. Και αυτό αφήνει τους καταναλωτές να αναρωτιούνται ποια ακριβώς είναι η χρησιμότητα του iPad.

«Είναι πολύ σημαντικό να βρει η Apple ποιο θα είναι το μέλλον των υπολογιστών πέρα από το iPhone», επισημαίνει ο Τζέι Πι Γκάουντνερ, επικεφαλής αναλυτής στη Forrester. «Ανεξάρτητα απ’ το αν θα μοιάζει με tablet, με κάτι υβριδικό, ή με Mac, η εταιρεία πρέπει να αξιολογήσει εκ νέου τι αναζητούν οι καταναλωτές της».

Μέχρι τότε, η Apple μπορεί φυσικά να κάνει και κάποιες αλλαγές στη στρατηγική της, όπως π.χ. να προσφέρει ένα iPad με λογισμικό desktop (το iPad μπορεί να τρέξει μόνο κινητές εφαρμογές) ή ένα MacBook με οθόνη αφής. Επίσης, θα μπορούσε να κάνει το iPad φτηνότερο. Μπορεί βέβαια η Apple να καταλήξει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να πείσει τον κόσμο ότι θέλει κάτι επαναστατικό που δεν υπήρχε χθες. «Αυτό που χρειάζεται είναι κάτι νέο, φρέσκο, και διαφορετικό» καταλήγει ο Γκάουντνερ.