Μπορεί η Κίνα να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να παίζουν βιντεοπαιχνίδια;

Μπορεί η Κίνα να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να παίζουν βιντεοπαιχνίδια;
pexels
Η Κίνα παρουσιάζει την αυστηρή επιτήρηση ως κάτι που γίνεται για το καλό του λαού της - ένα αντίδοτο στο «πνευματικό όπιο», τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης για να επικρίνει τα βιντεοπαιχνίδια πριν από μερικές εβδομάδες.

του Robert Hackett

Τα παιδιά στην Κίνα πολύ σύντομα δεν θα μπορούν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια πάνω από τρεις ώρες εβδομαδιαίως, δήλωσαν τη Δευτέρα οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας. Η εθνική ώρα παιχνιδιού έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή μεταξύ 8 μ.μ. και 9 μ.μ. τοπική ώρα.

Παιχνίδια; Απαγορεύονται, για τους νέους, αρχίζοντας από αυτή την εβδομάδα.

Η Κίνα παρουσιάζει την αυστηρή επιτήρηση ως κάτι που γίνεται για το καλό του λαού της – ένα αντίδοτο στο «πνευματικό όπιο», τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης για να επικρίνει τα βιντεοπαιχνίδια πριν από μερικές εβδομάδες. Σε ένα άρθρο που ανακοίνωσε και δικαιολόγησε το σκεπτικό της κυβέρνησης, το κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua, το οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε έναν εκπρόσωπο που δήλωσε ότι «η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των ανηλίκων σχετίζεται με τα ζωτικά συμφέροντα του λαού και αφορά την καλλιέργεια της νέας γενιάς στην εποχή της εθνικής αναζωογόνησης».

Αν η Κίνα επιδιώκει την εθνική αναζωογόνηση, έχει επιλέξει έναν ιδιότυπο δρόμο για να την πετύχει. Η αυστηρή, νέα πολιτική – η οποία έχει και επικριτές αλλά και υπερασπιστές στο Weibo, την κινεζική υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που μοιάζει με το Twitter – είναι η τελευταία ενέργεια στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καταστολής της τεχνολογικής βιομηχανίας. Η επίθεση της κυβέρνησης έχει τους τελευταίους μήνες αφαιρέσει δισεκατομμύρια δολάρια από τις αποτιμήσεις αξίας των πρώην εθνικών πρωταθλητών της Κίνας, όπως η Alibaba και η Tencent. Σίγουρα, αυτοί δεν αισθάνονται ακόμη …αναζωογονημένοι.

Πόσο θα βλάψει το νέο διάταγμα την Tencent, τον μεγαλύτερο κινεζικό γίγαντα του gaming; Ο κατασκευαστής του WeChat και επενδυτής του Fortnite προσπάθησε ήδη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων της. Οι παίκτες κάτω των 16 ετών αντιπροσωπεύουν μόνο το 2,6% των ακαθάριστων εσόδων της εταιρείας στην Κίνα, σημείωσε η Tencent, αρνούμενη να αποκαλύψει το ακριβές χρηματικό ποσό. Το ποσό αυτό ανέρχεται πιθανότατα σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια – δεν προσεγγίζει ούτε κατά διάνοια τα περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια δολάρια που εισέπραξε η εταιρεία σε συνολικά έσοδα κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών, αλλά είναι ένα σημαντικό ποσό, παρ’ όλα αυτά.

Η απαγόρευση του παιχνιδιού στην Κίνα, αν και φαινομενικά ακραία, έχει προηγούμενο. Το 2019, η χώρα περιόρισε τα παιδιά κάτω των 18 ετών σε 1,5 ώρα βιντεοπαιχνιδιών καθημερινά ή τρεις ώρες στις αργίες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Tencent, αναμένοντας αυστηρότερους κανονισμούς, περιόρισε περαιτέρω τα ανώτατα όρια για τους ανηλίκους σε μία ώρα παιχνιδιού την ημέρα ή δύο ώρες στις αργίες, για ορισμένα παιχνίδια, όπως το Honour of Kings, έναν δημοφιλή τίτλο στην Κίνα που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι εθίζει τη νεολαία.

Ωστόσο, η προσπάθεια αυτορρύθμισης της Tencent δεν ικανοποίησε το κράτος. Μερικές εβδομάδες αργότερα, στην κλήση κερδών της Tencent την 18η Αυγούστου, ο πρόεδρος της εταιρείας, Martin Lau, σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει τον περιορισμό του χρόνου και των χρημάτων που ξοδεύουν οι ανήλικοι στα βιντεοπαιχνίδια, ανέφερε η Wall Street Journal.

Πώς θα αντιμετωπίσει η Κίνα τους νέους κανόνες; Στο παρελθόν, επιχειρηματίες, Κινέζοι χάκερ δημιούργησαν do-it-yourself ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης που μιμούνταν τα προϊόντα γνωστών εμπορικών σημάτων. Η φήμη της αγοράς για την αντιγραφή οδήγησε τους ανθρώπους να περιγράφουν τις απομιμήσεις ως shanzai, ή «οχυρό του βουνού» – ένας όρος χιλιετιών που παραπέμπει στις ημέρες των επαναστατών ληστών που έκαναν επιδρομές στα περίχωρα της αυτοκρατορίας. Ο όρος, που κάποτε θεωρείτο προσβλητικός, έχει από τότε αποκτήσει μια νέα ζωή ως γιορτή της ευρηματικότητας των πολιτών.

Το διάταγμα της Κίνας κατά των τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον πολλαπλασιασμό των τυχερών παιχνιδιών shanzai τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να υπάρξουν παιδιά που θα χρησιμοποιούν ψευδή στοιχεία λογαριασμού, όπως τα στοιχεία σύνδεσης μελών της οικογένειας, των γονέων και των φίλων, για να διατηρήσουν τις συνήθειες τους στο παιχνίδι.

Τα άτομα που χρησιμοποιούν ψεύτικες ταυτότητες μπορούν να παρακάμψουν τις απαιτήσεις αναγνώρισης προσώπου- τις οποίες η Tencent έθεσε σε εφαρμογή αυτό το καλοκαίρι για να συμμορφωθεί με τους προηγούμενους περιορισμούς για τους ανηλίκους- με τη βοήθεια των νόμιμων κατόχων λογαριασμών που προσφέρουν τα βιομετρικά τους στοιχεία. Ίσως γι’ αυτό τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι οι γονείς και οι δάσκαλοι θα είναι το κλειδί για την επιβολή των νέων κανόνων.

Ο άλλος τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να παρακάμψουν την απαγόρευση είναι να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις παιχνιδιών εκτός σύνδεσης. Οι άνθρωποι μπορούν κατά πάσα πιθανότητα να παρακάμψουν το λεγόμενο «σύστημα κατά του εθισμού» της κυβέρνησης παίζοντας παιχνίδια που δεν απαιτούν σύνδεση στο Διαδίκτυο. Ίσως δούμε περισσότερες επιλογές ψηφιακών παιχνιδιών χωρίς σύνδεση, για έναν παίκτη, να απογειώνονται τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Fortune