Μπορεί η Microsoft να ακολουθήσει την πορεία της Amazon στο cloud;

Μπορεί η Microsoft να ακολουθήσει την πορεία της Amazon στο cloud;
Photo:

Αυτό πιστεύουν οι αναλυτές της Merrill Lynch.

Οι μετοχές της Microsoft δέχτηκαν ώθηση στις αρχές της εβδομάδας που μας πέρασε από ένα σημείωμα της Merrill Lynch που συστήνει αγορά μετοχών της Microsoft και τιμή-στόχο 65 δολάρια ανά μετοχή.

Δεδομένου ότι η μετοχή της εταιρείας κινείται εδώ και ένα περίπου χρόνο μεταξύ 50 και 60 δολαρίων, η τιμή-στόχος υποδηλώνει ότι αναμένεται σημαντική ανοδική πορεία για τη μετοχή.

Στην έκθεση της Merrill Lynch υποβαθμίζεται το γεγονός ότι η ανάπτυξη των εσόδων από το Windows Server επιβραδύνεται, παράγοντας που έχει ανησυχήσει αρκετούς παρατηρητές της Microsoft. Αντίθετα, οι ερευνητές εστιάζουν στην πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων και των κερδών από τις δραστηριότητες της εταιρείας στο «Έξυπνο Cloud».

Η κατηγορία του «Έξυπνου Cloud» αφορά λογισμικό που τρέχει στους servers των πελατών, όπως το λειτουργικό σύστημα Windows Server και το δημόσιο cloud Microsoft Azure. Οι πελάτες μπορούν μέσω του Azure να ενοικιάζουν διακομιστές, αποθηκευτικό χώρο και δικτύωση, και να πληρώνουν για όσο χρειάζονται. Το Azure τρέχει μέσω κέντρων δεδομένων που η Microsoft κατέχει και διαχειρίζεται σε όλο τον κόσμο.

Το γεγονός ότι τα κέρδη από την κατηγορία του Έξυπνου Cloud μειώθηκαν κατά 14%, στα 2,19 δισεκατομμύρια δολάρια, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, δεν φαίνεται να απασχολεί τους ειδικούς της Merrill Lynch. Αντίθετα, οι ίδιοι θεωρούν ότι η ανάπτυξη εσόδων και κερδών από τη συγκεκριμένη κατηγορία ίσως επιταχυνθεί ταχύτερα από τις προσδοκίες.

Η ελπίδα είναι ότι το Azure θα ακολουθήσει την πορεία του Amazon Web Services, που είναι η παρουσία της Amazon στον χώρο του δημόσιου cloud. Ενώ μέχρι πέρυσι οι περισσότεροι παρατηρητές θεωρούσαν το Amazon Web Services μια πηγή ζημιών για τη μητρική εταιρεία, πλέον αποτελεί ένα από τα πιο κερδοφόρα τμήματα της Amazon.

Σε κάθε περίπτωση, η Microsoft έχει καθιερωθεί ως ο νούμερο 2 παίκτης στο δημόσιο cloud πίσω από την Amazon, συνεχίζοντας φυσικά να βγάζει τεράστια έσοδα από τα Windows και τα Office.