Μπορεί ο κορωνοϊός να αναχαιτίσει την πορεία του ελληνικού τουρισμού;

Μπορεί ο κορωνοϊός να αναχαιτίσει την πορεία του ελληνικού τουρισμού;
epa08191715 Tourists wear mask at the Kuala Lumpur International Airport in Sepang, Malaysia 04 February 2020. A 41-year-old man from Selangor has become the first Malaysian to be infected by the novel coronavirus (2019-nCoV). 'The Malaysian man has a travel history to Singapore and the ministry had contacted the republic for contact tracing', Health Minister Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad said on 04 February EPA/FAZRY ISMAIL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ακυρώσεις κινεζικών γκρουπ λόγω κορωνοϊού, οι αλλαγές στην πολιτική του early booking και η πορεία της ξενοδοχειακής αγοράς.

Στάση αναμονής τηρούν οι επαγγελματίες στον κλάδο του τουρισμού που  παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις από την έξαρση του κινεζικού κορωνοϊού, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 563 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 28.000 και προσπαθούν να «οχυρωθούν» απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επιδημία ιογενούς πνευμονίας στο εγχώριο τουριστικό προϊόν.

Με την Ασία να βρίσκεται σε «καραντίνα», η Ευρώπη, που αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό εμπορικό εταίρο, έχει αρχίσει ήδη να καταγράφει απώλειες και να αναζητά εναλλακτικούς τρόπους προσέλκυσης άλλων αγορών. Προς το παρόν τα πράγματα για την Ελλάδα βαίνουν ομαλά, εφόσον ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θεωρούνται μήνες με χαμηλή ζήτηση από την κινέζικη αγορά, ωστόσο, εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, ενδεχομένως να επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, εξηγώντας πως το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς θεωρείται παραδοσιακά χαμηλή περίοδος ως προς την εισροή Κινέζων τουριστών στην χώρα μας, οι οποίοι προσγειώνονται στην Αθήνα και από εκεί μεταφέρονται στην Σαντορίνη, τη Μύκονο και τον Αργοσαρωνικό ενώ επιλέγουν να πραγματοποιήσουν εκδρομές στο Ναύπλιο, τους Δελφούς και τα Μετέωρα.

«Πράγματι είχαμε κάποιες ακυρώσεις γκρουπ από την Κίνα αλλά δεν θεωρούμε ότι ο κορονοϊός θα επηρεάσει το σύνολο της τουριστικής σεζόν. Το 2018 οι κινέζοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την χώρα μας ανήλθαν σε 50.000. Για το 2019 δεν έχουμε ακόμη τα επίσημα στοιχεία. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής η απώλεια είναι της τάξης του 10%. Εάν συνεχιστεί να υπάρχει καραντίνα, πιθανό να έχουμε μεγαλύτερη πτώση την οποία θα πρέπει να σκεφτούμε από που θα την καλύψουμε» λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com ο κ. Τάσσιος.

Για τον Πρόεδρο της ΠΟΞ, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει οριστικά μόλις έχουμε την εικόνα για τις προκρατήσεις Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Απαντώντας δε σε όσους λένε ότι η «τρύπα» των Κινέζων τουριστών θα κλείσει  από τους Ρώσους οι οποίοι θα περιορίσουν τα ταξίδια τους προς τις ασιατικές χώρες και θα στραφούν στην Γηραιά Ήπειρο, ο κ. Τάσσιος τονίζει ότι οι Ρώσοι, κυνηγώντας το μοντέλο διακοπών που τους προσφέρει ήλιο και θάλασσα, θα επέλεγαν την Ασία μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες Ιανουάριο- Φεβρουάριου, όπου σε εκείνες τις περιοχές το κλίμα είναι διαφορετικό.

«Στην Ελλάδα ο Ρώσος τουρίστας μπορεί να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Επομένως δεν κερδίζουμε κάτι, εφόσον τον τρέχον διάστημα η Ελλάδα δεν μπορεί να τους προσφέρει τη ζέστη που αναζητούν».

Σε ό,τι αφορά το BREXIT ο κ. Τάσσιος τονίζει πως δεν έχει υπάρξει κανενός είδους πρόβλημα, ούτε μείωση στα νούμερα των Βρετανών τουριστών που για ακόμα μια φορά θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο τουριστικό brand Ελλάδα. «Την τελευταία τριετία ακούγαμε διάφορα σενάρια για το τι θα γίνει και επικρατούσε να αίσθημα φόβου. Σας πληροφορώ ότι οι προκρατήσεις φέτος κινούνται στα περσινά επίπεδα, με μία μικρή άνοδο σε ορισμένες περιοχές. Επιπρόσθετα το γεγονός ότι η Jet2.com πήρε πολλά slots της Thomas Cook έχει βοηθήσει στο να επανέλθουν πολλοί προορισμοί που είχαν μείνει εκτός» επισημαίνει.

Τέλος, μιλώντας για την πορεία της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς, ο κ. Τάσσιος αναμένει ότι θα παρουσιάσει τα ίδια νούμερα με το 2019, με τον Μάιο, ωστόσο, να παραμένει δύσκολος μήνας. Για το 2020 θεωρεί δε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα είναι οι ξενοδόχοι να ξεφύγουν από τη λογική του early booking το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου, μηχανισμός από τον οποίο  αυτή τη στιγμή απορροφάται το 20% με 30% της αξίας των προ κρατήσεων.