Μπόρις μόνος ψάχνει… συμμάχους- Ακόμα μια παραίτηση από το κόμμα του

Μπόρις μόνος ψάχνει… συμμάχους- Ακόμα μια παραίτηση από το κόμμα του
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την περασμένη εβδομάδα, το Συντηρητικό κόμμα εκδίωξε 21 βουλευτές- μεταξύ αυτών ήταν ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ και δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών.

Ακόμα ένα πλήγμα δέχτηκε ο Μπόρις Τζόνσον, με την υπουργό Εργασίας και Συντάξεων, Άμπερ Ραντ, να υποβάλει αργά το βράδυ του Σαββάτου την παραίτησή της, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι διέπραξε μια «επίθεση στην αξιοπρέπεια και στην δημοκρατία» εκδιώχνοντας τους «αντάρτες» Συντηρητικούς βουλευτές.

Την περασμένη εβδομάδα, το Συντηρητικό κόμμα εκδίωξε 21 βουλευτές- μεταξύ αυτών ήταν ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ και δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών- επειδή αψήφησαν την κομματική πειθαρχία και ψήφισαν υπέρ ενός νομοσχεδίου που αποτρέπει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

«Παραιτήθηκα από τον υπουργικό θώκο…», είπε η Ραντ με ανάρτησή της στο twitter, τονίζοντας ότι θα παραμείνει πλέον μια ανεξάρτητη βουλευτής. «Δεν μπορώ να παραμείνω άπραγη, καθώς καλοί, πιστοί, μετριοπαθείς Συντηρητικοί εκδιώκονται. Μίλησα στον πρωθυπουργό και του εξήγησα», πρόσθεσε.

Η Ραντ, που είχε διατελέσει στο παρελθόν και υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε την εκδίωξη των 21 βουλευτών μια «επίθεση στην αξιοπρέπεια και στην δημοκρατία». Στην επιστολή παραίτησής της προς τον Τζόνσον, η τέως υπουργός, η οποία είχε στηρίξει και ψηφίσει στο δημοψήφισμα του 2016 την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ανέφερε: «Έγινα μέλος της κυβέρνησής σας με καλή πίστη. Αποδεχόμενη ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, επειδή ήταν το μέσο με το οποίο θα είχαμε την καλύτερη ευκαιρία να πετύχουμε μια νέα συμφωνία αποχώρησης στις 31 Οκτωβρίου».

«Ωστόσο, δεν πιστεύω πλέον ότι η αποχώρηση με συμφωνία είναι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Συνεχίζονται τα πλήγματα

Η παραίτηση της Ραντ αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό έπειτα από την ανακοίνωση την Πέμπτη του μικρότερου αδελφού του Τζο Τζόνσον ότι εγκαταλείπει την θέση του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας και τη βουλευτική του έδρα διαφωνώντας με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

Παρά τις απανωτές του ήττες την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων, με την απώλεια της δεδηλωμένης, την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αποτροπή του no-deal Brexit, την άρνηση της Βουλής στο αίτημά του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ο Μπόρις Τζόνσον, με το Brexit να παραμένει στον «αέρα», θα επιχειρήσει ξανά την Δευτέρα να ζητήσει από το Κοινοβούλιο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.