Μπόρις Τζόνσον, o νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

Μπόρις Τζόνσον, o νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας
epa05423530 Conservative MP , former London mayor, Boris Johnson arrives at Downing Street after being summoned by new British Prime Minister Theresa May in London, Britain, 13 July 2016. Theresa May has become Britain's Prime Minister after a meeting with the Queen and has begun building a new cabinet. EPA/ANDY RAIN

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών, η Βρετανία θα δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον διορίστηκε χθες Τετάρτη υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας από τη νέα πρωθυπουργό Τερίσα Μέι.

Ο Τζόνσον ηγήθηκε της νικηφόρας εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος του περασμένου μήνα.

Ωστόσο ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ αναμένεται ότι θα είναι περιορισμένος, καθώς η Μέι αναμένεται ότι θα δημιουργήσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο αφιερωμένο στο Brexit.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για τον διορισμό του Τζόνσον, ανέφερε ότι προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία μαζί του.

Νωρίτερα, αρχικά το BBC μετέδωσε και κατόπιν η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Άμπερ Ραντ διορίζεται υπουργός Εσωτερικών—μέχρι σήμερα ήταν υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής—ενώ έγινε επίσης γνωστό από το γραφείο της Μέι ότι ο Μάικλ Φάλον θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας. Ο Φάλον υπηρετεί στο αξίωμα από το 2014.

Οι σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ θα έχουν προτεραιότητα

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε χθες Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι “πρώτες στην ουρά” μετά τον αναπάντεχο διορισμό του ως υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση της Τερίζα Μέι.

Η δήλωσή του αναφερόταν σε προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θα “βρεθεί στο τέλος της ουράς” όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες, εάν αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση αφορούσε τις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μια νέα και ξεχωριστή συμφωνία για εμπόριο με τη Βρετανία θα μπορούσε να γίνει στο απώτερο μέλλον, αλλά “όχι σύντομα, εφόσον η προτεραιότητά μας είναι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ”, όπως είχε δηλώσει ο Ομπάμα στο BBC και είχε μεταδώσει το Reuters.

Όταν ο Τζόνσον ρωτήθηκε από έναν ρεπόρτερ του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Sky News εάν σκόπευε να ζητήσει συγγνώμη από τον Ομπάμα για τις δηλώσεις του σε άρθρο που είχε γράψει για την βρετανική εφημερίδα Sun ότι “ο ημι-Κενυάτης” πρόεδρος ήταν προκατειλημμένος εναντίον της Βρετανίας λόγω “μιάς προγονικής απέχθειας για την βρετανική αυτοκρατορία”, ο Τζόνσον απάντησε,

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα είναι πρώτες στην ουρά”.

“Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία στη χώρα αυτή να αποκτήσουμε μεγάλη επιτυχία στη νέα σχέση μας με την Ευρώπη και παγκόσμια, και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από το ότι μου ζητήθηκε να παίξω και εγώ ένα ρόλο σε αυτό”, είπε.