Μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό;

Μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό;

Πώς η CIA προσπαθεί να θέσει υπό παρακολούθηση τις κλιματικές αλλαγές.

Μπορεί η κλιματική αλλαγή να συνιστά δυνητική απειλή για την γεωπολιτική σταθερότητα στον πλανήτη; Κατά την Ουάσιγκτον -και πολλούς άλλους- η απάντηση είναι σαφώς «ναι». Και για τον λόγο αυτό η CIA προχωρά τώρα στη συγχρηματοδότηση μίας μεγάλης, φιλόδοξης όσο και αμφιλεγόμενης έρευνας από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ. Ζητούμενο είναι ο έλεγχος των φυσικών φαινομένων, παραδίδοντας τον έλεγχό τους από το χέρι του Θεού σε εκείνα των ανθρώπων.

Φυσικά, τα σενάρια αυτά δεν έρχονται πρώτη φορά στο προσκήνιο. Εδώ και χρόνια αποτελούν αγαπημένο θέμα στα φόρουμ των συνομωσιολόγων: Πώς η Ουάσιγκτον έλεγχε τα σύννεφα και παρέτεινε τους μουσώνες στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ με την «επιχείρηση Ποπάι». Πώς η Κίνα ανακατεύθυνε τα σύννεφα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, προκειμένου να μην πέσει ούτε μία σταγόνα που θα χαλούσε την πολυδάπανη φιέστα στο Πεκίνο. Πώς οι φονικοί ανεμοστρόβιλοι στην αμερικανική επικράτεια, καταστροφικοί σεισμοί και εκρήξεις ηφαιστείων προκαλούνται τεχνητά με την εσκεμμένη διέγερση της ιονόσφαιρας από το αμερικανικό «υπερόπλο» HAARP, στη μακρινή Αλάσκα.

Εν προκειμένω, το νέο υπερόπλο που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών είναι η γεωμηχανική (geoengineering): ένας -αδιερεύνητος ακόμη σε συνέπειες και αμφιλεγόμενος σε μεθοδεύσεις- επιστημονικός τομέας, που ασχολείται με τις μεθόδους χειραγώγησης του κλιματικού συστήματος στον πλανήτη.

Διαβάστε ακόμη: «Περιοχή 51»: Η αλήθεια βρισκόταν εκεί έξω

Υπό τον τίτλο «Γεωμηχανική κλίματος: μία τεχνική εκτίμηση και συζήτηση των συνεπειών», στόχος της έρευνας -αναφέρει στην ιστοσελίδα της η NAS- είναι να διερευνηθούν «σε γενικές γραμμές οι πιθανές συνέπειες από την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας». Οι μέθοδοι που θα εξεταστούν είναι η διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας (τεχνική SRM) -π.χ. με την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πίσω στο υπερπέραν, μέσω διαστημικών κατόπτρων- καθώς και η αφαίρεση σωματιδίων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα (τεχνική CDR).

Οι πρώτες συναντήσεις Αμερικανών ειδικών και αξιωματούχων έγιναν τον περασμένο Μάιο και συνεχίστηκαν σε δεύτερο στάδιο στα μέσα Ιουλίου. Και οι δύο έγιναν κλεισμένων των θυρών, με μυστική τη λίστα συμμετεχόντων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mother Jones, η πρώτη μελέτη γεωμηχανικής που -όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η NAS χρηματοδοτείται μερικώς από «την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών»- θα διαρκέσει 21 μήνες. Το πρόγραμμα έχει αρχικό προϋπολογισμό 630.000 δολάρια. Το χέρι στην τσέπη για τις ανάγκες του θα βάλουν η NAS, η CIA, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και η NASA.

Εκπρόσωπος της CIA ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της. «Είναι φυσικό σε ένα ζήτημα, όπως η κλιματική αλλαγή», ανέφερε στο Mother Jones, «η Υπηρεσία να συνεργάζεται με επιστήμονες για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου των επιπτώσεών του στην εθνική ασφάλεια».

Φυσικά, τον τελευταίο λόγο έχει πάντα η Μητέρα Φύση. Μήπως για καλό και για κακό θα πρέπει τελικά να έχουμε μόνιμα στην τσάντα μας αντηλιακό, μπρατσάκια και ομπρέλα;

Διαβάστε ακόμη: Τρισδιάστατη δίαιτα από τη NASA