Μπουτάρης: «Ανοησία Μιχελάκη η επιστολή για το νερό»

Μπουτάρης: «Ανοησία Μιχελάκη η επιστολή για το νερό»

«Είτε χάσουμε, είτε κερδίσουμε, η ζωή συνεχίζεται» δήλωσε για τις εκλογές. 

«Στις εκλογές πάντα ανησυχούμε. Αλλά είτε χάσουμε, είτε κερδίσουμε, η ζωή συνεχίζεται» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που ψήφισε λίγο μετά τις 12.

«Ήταν ωραίος ο προεκλογικός αγώνας, ήρεμος και χωρίς κακές εξάρσεις» είπε. Ερωτώμενος για το άτυπο δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ που βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από εκλογικά τμήματα, τόνισε ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι μεγάλη. «Είναι αυτονόητο το τι θα ψηφίσει ο λαός» είπε.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ανόητη χειρονομία» την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών που χαρακτηρίζει παράνομη την τοποθέτηση τρίτης κάλπης (σ.σ. για το δημοψήφισμα) εντός των κτιριακών συγκροτημάτων των σχολείων, όπου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Νομίζω ότι ήταν μια πολύ ανόητη χειρονομία του υπουργού γιατί την υπέγραφε ο ίδιος την εγκύκλιο, κι αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο. Δηλαδή, προσπαθούν την τελευταία στιγμή, παραμονή δημοψηφίσματος, για μια ιστορία η οποία είναι γνωστή στο υπουργείο εδώ και 3-4 μήνες. Να έρχεται και να λέει “κάποιοι”. Είναι “κάποιοι” οι Δήμοι; Είναι “κάποιοι η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ); Να πούμε κι εμείς κάποια υπουργεία! Είναι απαράδεκτο. Ηταν μια απαράδεκτη χειρονομία».

Κάλπες για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Έξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης στήθηκαν τελικά οι κάλπες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση ή όχι της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης (ΕΥΑΘ).

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν ομόφωνα οι 11 δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση, μετά το θέμα που ανέκυψε με επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία – όπως αναφέρουν – χαρακτηρίζει παράνομη την τοποθέτηση τρίτης κάλπης (σσ: για το δημοψήφισμα) εντός των κτιριακών συγκροτημάτων των σχολείων όπου θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και της πρωτοβουλίας «SOSte το νερό» στη Θεσσαλονίκη, παρουσία μεταξύ άλλων του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Νεάπολης- Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη και των δημάρχων Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου, Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, εκπροσώπων του «SOSte το νερό» και ξένων παρατηρητών.

Νωρίτερα είχε, ουσιαστικά, κριθεί παράνομο, με έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, το δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη. Στο έγγραφο καλούνταν οι αρμόδιες Αρχές να μεριμνήσουν προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών.

Ειδικότερα, το υπουργείο απέστειλε προς τους εφόρους έγγραφο με το οποίο τους ενημερώνει ότι «περιήλθαν στην υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαΐου ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε κάποιους δήμους της χώρας κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων, στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίσουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία».

Στο έγγραφο παρατίθενται οι Νόμοι, τα Προεδρικά Διατάγματα και τα συναφή νομικά κείμενα που ορίζουν τα καθήκοντα των αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής και στη συνέχεια ζητείται να ενημερωθούν οι αντιπρόσωποι προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Το έγγραφο κοινοποιείται στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές (Αρειο Πάγο, Πρωτοδικεία κ.α.) και στις αυτοδιοικητικές Αρχές (Περιφέρειες κ.λπ.).