BREATHE: Η δωρεάν πλατφόρμα που βάζει στο επίκεντρο την ψυχική υγεία

BREATHE: Η δωρεάν πλατφόρμα που βάζει στο επίκεντρο την ψυχική υγεία
Η Τατιάνα Μπλάτνικ έρχεται να δώσει μέσω του BREATHE απάντηση στη βασικότερη ερώτηση: «Πώς νιώθεις σήμερα;».

Οι μελέτες για τη σημασία και την αναγκαιότητα της συναισθηματικής ευεξίας συνεχώς αυξάνονται, αποδεικνύοντας όλο και πιο εμπεριστατωμένα πως η πνευματική ευδαιμονία θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα όλων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) «η υγεία είναι μία κατάσταση απόλυτης σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας ή παθήσεων». Ωστόσο, στη χώρα μας, όχι μόνο δεν δέχεται την απαιτούμενη προσοχή, το αντίθετο μάλιστα, περιτριγυρίζεται από προκαταλήψεις που δεν αφήνουν χώρο στην ελεύθερη συζήτηση και στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Και δυστυχώς, είναι ένα στίγμα που δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Οι back to back κρίσεις που έχουν περάσει οι πολίτες στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια ήταν πολλές, με ξεκάθαρο αντίκτυπο στην κοινωνία, στις συνήθειες και στον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων της. Το στρες της εργασίας και της ανταπόκρισης στις πολλαπλές καθημερινές υποχρεώσεις μάς φέρνουν αντιμέτωπους με την πρωτόγονη αντίδραση «fight or flight», μια νευρική αντίδραση πανικού με τάσεις φυγής. Για να ξεφύγουμε από μια πραγματικότητα που δεν μας χωράει, μια πραγματικότητα στην οποία δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Γιατί πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει πώς είναι να σταματάμε για μερικά λεπτά, προκειμένου να πάρουμε μία βαθιά ανάσα και να κάνουμε μια παύση. Να κάνουμε ένα διάλειμμα, ένα re-start και να αναδιοργανώσουμε την καθημερινότητα μας σε πιο ήπιους ρυθμούς. Να βάλουμε μέσα δραστηριότητες που μας ευχαριστούν, που μας ηρεμούν, που μας κάνουν να χαμογελάμε. Γι’ αυτό άλλωστε, τα τελευταία χρόνια αναδύεται συνεχώς η ανάγκη της ψυχικής ευεξίας αλλά και της εξωτερίκευσης αρνητικών συναισθημάτων.

Αν και τις περισσότερες φορές χρειαζόμαστε βοήθεια για να το κάνουμε, προτιμούμε να σιωπήσουμε, να μείνουμε μέσα στο πρόβλημα, για να μην «τσαλακώσουμε» την «τέλεια» εικόνα μας. Αρνούμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας στους γύρω μας ή ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό για να μην δείξουμε αδυναμία, για να μην σχολιαστούμε αρνητικά από τον περίγυρό μας. Σύμφωνα μάλιστα με την Ψυχολόγο – Ερευνήτρια Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, Δρα. Λίλη Πέππου, «Η τρέχουσα κρίση είναι μια ευκαιρία να αναστοχαστεί κανείς για αυτές τις πτυχές της ψυχικής ευεξίας και να καλλιεργήσει εκείνες τις δεξιότητες και τις ικανότητες που αφενός θα θωρακίσουν την ψυχική του υγεία σε αντιξοότητες, αλλά θα τον βοηθήσουν κιόλας να ζει τη ζωή του ολοκληρωμένα και ουσιαστικά, με τον τρόπο που ορίζει ο ίδιος, παντός καιρού.».

Σε αυτήν την μεγάλη ανάγκη της εποχής και μέσα από μια καινοτόμα, για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία, απαντά το BREATHE της Τατιάνα Μπλάτνικ. Μία δωρεάν πλατφόρμα ψυχικής ευεξίας με σκοπό να συμβουλεύει, να καθοδηγεί αλλά και να ενημερώνει σχετικά με τη συναισθηματική ευεξία. Η πλατφόρμα με το όνομα BREATHE, όπως μαρτυρά και όνομά της αποτελεί μία ανάσα. Μία βαθιά εισπνοή και εκπνοή ηρεμίας.

Τατιάνα Μπλάτνικ, ιδρύτρια της BREATHE
Τατιάνα Μπλάτνικ, ιδρύτρια της BREATHE

Η Τατιάνα Μπλάτνικ, ως δημιουργός και πρέσβειρα του BREATHE θέλει να αποτελέσει ένα στήριγμα για όλους και ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν παραμελήσει την ψυχική τους ευεξία. Έχοντας στο πλευρό της στρατηγικούς συνεργάτες, το BREATHE έχει ως στόχο να δημιουργήσει σταδιακά μια πιο υγιή κοινωνία, με ενσυναίσθηση στα προβλήματα των συνανθρώπων μας.

Μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα, μπορεί κανείς να βρει τα απαραίτητα εργαλεία για ψυχολογική συμβουλευτική υποστήριξη από ειδικούς, εντελώς δωρεάν.

Μάλιστα, το BREATHE φέρνει την αλλαγή σε συνεργασία με δύο δυναμικούς συνεργάτες:

Peak state: Η πρωτοβουλία του Πρίγκιπα Harry, Δούκα του Σάσσεξ, η οποία προσφέρει τεχνικές εκπαίδευσης για συναισθηματική ευεξία και πνευματική εκγύμναση, με όλα τα υλικά να είναι διαθέσιμα και στα ελληνικά.

Μilamou.gr: Διαδικτυακή πλατφόρμα προσφοράς και επικοινωνίας. Οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να κλείνουν ηλεκτρονικά ραντεβού και να επικοινωνούν ανώνυμα και δωρεάν με έναν εθελοντή επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Στο ξεκίνημα του, το BREATHE, μαζί με το ΕΠΙΨΥ και το Ινστιτούτο Πολιτικών Υγείας, πραγματοποίησε έρευνα τον Ιούνιο 2021 για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την ψυχολογία και τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ήδη το 21,2% των Ελλήνων έπασχε από κατάθλιψη, αριθμός που εκτοξεύτηκε στο 29%, κάποιους μήνες αργότερα. Ενώ, πλέον, η κατάθλιψη μπορεί να θεωρηθεί δυστυχώς, σχεδόν «εθνική νόσος», με το ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζει σοβαρό στρες και κλινικό άγχος να μεγαλώνει συνεχώς.

Γι’ αυτό, τώρα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μιλήσουμε, να βρούμε τρόπους για να νιώσουμε συναισθηματικά υγιείς. Και το BREATHE βρίσκεται εδώ προκειμένου να αποτελέσει τον σύμμαχο που όλοι χρειαζόμαστε σε αυτό τον αγώνα.