BSS: «Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για ΜμΕ»

BSS: «Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για ΜμΕ»
Οι ΜμΕ έχουν ειδικό βάρος στην ελληνική οικονομία και η αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων είναι ουσιαστικής σημασίας. Πρέπει να δώσουν έμφαση στη χρηματοοικονομική τους διοίκηση και στην οργάνωσή τους ξεκινώντας με ένα πλάνο 3ετές ή 5ετές με τη βοήθεια ικανού συμβούλου για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες. 

Ευστάθιος Λιακόπουλος – Ιδρυτής και CEO

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως, σήμερα, στην Ελλάδα, απασχολούν περίπου το 83% των εργαζομένων και συνεισφέρουν το 60% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Τα αντίστοιχα νούμερα για χώρες του ΟΟΣΑ, με τη μικρότερη συμβολή των ΜμΕ στην οικονομία τους, είναι 68% και 59%, αντίστοιχα. Πέραν αυτού όμως, σύμφωνα με έρευνες, στην Ελλάδα οι ΜμΕ απαρτίζουν και το 99,9% των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα (εξαιρούνται: γεωργία, αλιεία, δασοκομία, τέχνες, ψυχαγωγία, λοιπές υπηρεσίες και, φυσικά, ο δημόσιος τομέας).

Σε αυτό το σημείο είναι καλό να διευκρινίσουμε ποιες επιχειρήσεις θεωρούνται μικρομεσαίες. Σύμφωνα με την από 6/5/2003 Σύσταση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η κατηγορία των ΜμΕ αποτελείται από οικονομικές μονάδες που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα €50 εκατ. ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν ξεπερνά τα €43 εκατ. Στην κατηγορία αυτή, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται αυτή που δεν απασχολεί πάνω από 50 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών της ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού της δεν υπερβαίνουν τα €10 εκατ. Ως πολύ μικρή επιχείρηση δε ορίζεται αυτή που δεν απασχολεί πάνω από 10 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών της ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού της δεν ξεπερνούν τα €2 εκατ.

Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης

Σε όλα τα προγράμματα είναι εκ των προτέρων επιλέξιμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι μεγάλες. Σε άλλα προγράμματα, όμως, είναι εκ των προτέρων αποκλεισμένες οι μεγάλες επιχειρήσεις και επιλέξιμες μόνο οι ΜμΕ. Πρόγραμμα στο οποίο ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των μικρών δεν υπάρχει. Γιατί, στην Ελλάδα τουλάχιστον, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα υπολειτουργούσε. Αφού, λοιπόν, απαντήσαμε στο ερώτημα «εάν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να διεκδικήσουν προγράμματα επιχορηγήσεων», καλό είναι να ελέγξουμε τους λόγους για τους οποίους συναντούν δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους.

Η Ελλάδα διήλθε μια τεράστια οικονομική κρίση. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, οι περισσότερες επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ορθώς έδωσαν έμφαση σε θέματα βιωσιμότητας. Έτσι, δημιουργήθηκαν προβλήματα στις λογιστικές τους καταστάσεις, όπως επισφάλειες και χαμηλή κερδοφορία ή ζημίες. Ταυτόχρονα, η χρηματοοικονομική διοίκηση στις περισσότερες εξ αυτών τελείται μέσω απλής λογιστικής υποστήριξης, και μάλιστα όχι μόνιμης, αντί μίας οργανωμένης οικονομικής διεύθυνσης. Επομένως, υπάρχει μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων ικανού μεγέθους, που δεν απολαμβάνουν την ολιστική προσέγγιση μίας χρηματοοικονομικής διοίκησης, με αποτέλεσμα να μην έχουν γνώση της πιστοληπτικής διαβάθμισης που χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα, ή της διαδικασίας αξιολόγησης ενός επενδυτικού σχεδίου.

Επίσης, στερούνται καθημερινής ενημέρωσης για την πληθώρα των προγραμμάτων, που πλέον προσφέρονται, και ικανότητας αξιολόγησης της καταλληλότερης, για αυτούς, επιλογής προγράμματος για μεγιστοποίηση των ωφελειών. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις όποιες δυσκολίες στη συμμετοχή τους σε προγράμματα επιχορηγήσεων.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ΜμΕ ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα προγράμματα επιχορηγήσεων είναι να δώσουν έμφαση στη χρηματοοικονομική τους διοίκηση, αλλά και στη γενικότερη οργάνωσή τους.

Έπειτα πρέπει να κατανοήσουν πως οι εποχές αλλάζουν. Παλαιότερα, όταν δημοσιευόταν ένα πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις λάμβαναν ενημερωτικά emails από διάφορους συμβούλους και εύρισκαν την ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για να κάνουν κάποια επένδυση. Σήμερα, αυτή η τακτική δεν είναι βιώσιμη. Οι επιχειρήσεις πρέπει να κινηθούν διαφορετικά. Πρέπει να ξεκινήσουν βρίσκοντας έναν ικανό σύμβουλο και μαζί με αυτόν να φτιάξουν ένα 3ετές ή 5ετές πλάνο, ώστε να καταλάβουν ποια είναι η θέση τους στην αγορά και πώς θα μπορέσουν να εξελιχθούν. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να εντοπίσουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητές τους να πάρουν μέρος σε αυτά.

*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023