ByteDance: Κατέθεσε αίτηση για μεταφορά της τεχνολογίας της εκτός Κίνας

ByteDance: Κατέθεσε αίτηση για μεταφορά της τεχνολογίας της εκτός Κίνας
epa08516565 A woman opens the Chinese video-sharing app TikTok on her smartphone, in Bhopal, central India, 29 June 2020. India's national government in New Delhi has announced it is banning 59 Chinese phone applications – including the increasingly-popular apps TikTok, Helo and WeChat – citing national security concerns. The decision comes amid India's ongoing territorial dispute with China in the Galwan valley of the eastern Himalayan region of Ladakh. EPA/SANJEEV GUPTA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αίτηση για άδεια εξαγωγής της τεχνολογίας της έχει καταθέσει η ByteDance στις κινεζικές αρχές, στην προσπάθειά της να συνάψει συμφωνία με την Oracle και την Walmart, έτσι ώστε να αποφύγει την αναστολή της λειτουργίας της δημοφιλούς εφαρμογής βίντεο TikTok στις ΗΠΑ, για λόγους ασφαλείας.

Η εταιρεία με έδρα στο Πεκίνο υπέβαλε την αίτηση στο δημοτικό γραφείο εμπορίου της κινεζικής πρωτεύουσας και αναμένει την απόφαση, όπως αναφέρει σε δήλωσή της, που αναρτήθηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα ειδήσεων Toutiao σήμερα Πέμπτη, χωρίς να αναφέρεται στις συνομιλίες οι οποίες συνεχίζονται σχετικά με τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ.

Η αίτηση έρχεται περίπου ένα μήνα μετά την αναθεώρηση από την Κίνα της λίστας τεχνολογιών που υπόκεινται σε απαγόρευση εξαγωγής ή περιορισμού, για πρώτη φορά μετά 12 χρόνια, μία κίνηση του Πεκίνο η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς δίνουν λόγο στην κινεζική κυβέρνηση για οποιαδήποτε συμφωνία αναφορικά με το TikTok.

Η ByteDance έχει δηλώσει ότι η συμφωνία της με την Oracle και την Walmart, θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας αυτόνομης αμερικανικής εταιρείας, στην οποία όμως δεν θα περιλαμβάνεται μεταφορά τεχνολογίας, αν και η Oracle θα είναι σε θέση να ελέγξει τον πηγαίο κώδικα του TikTok στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η συμφωνία χρειάζεται την έγκριση και από τις 2 χώρες.

Ωστόσο, οι εταιρείες έχουν προχωρήσει σε αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με τους όρους της συμφωνίας, πυροδοτώντας αμφιβολίες για το αν τελικά θα ολοκληρωθεί.

Η ByteDance υποστηρίζει ότι θα ιδρύσει μια θυγατρική εταιρεία στις ΗΠΑ με την ονομασία TikTok Global, της οποίας θα κατέχει το 80%.

Η Oracle και η WalMart, από τη μεριά τους, αναφέρουν ότι η πλειοψηφική κυριότητα της TikTok Global, θα ανήκει στα αμερικανικά χέρια, σύμφωνα με την εκτελεστική εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στις 14 Αυγούστου.

Η εμπειρία του TikTok είναι «ένα παράδειγμα της σύγχρονη αμερικανικής πειρατείας και του τεχνολογικού εκφοβισμού», ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σήμερα Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια που εξέφρασε η Ουάσιγκτον για το TikTok δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «φύλλο συκής».

«Ήρθε η ώρα που οι άλλες χώρες βλέπουν την εξωφρενική φάρσα στην περίπτωση του TikTok, ξέρουν τι διακυβεύεται και ενώνουν τα χέρια για να αντιταχθούν σε αυτές τις κατάφωρες ληστείες και να διατηρήσουν ένα δίκαιο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον», καταλήγει το δημοσίευμα.