Cameron Brooks (AWS): «Έχουμε μεγάλη όρεξη να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα»

Cameron Brooks (AWS): «Έχουμε μεγάλη όρεξη να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα»
Όλα όσα συζητήσαμε με τον Cameron Brooks, General Manager Europe, Middle East, Africa, Public Sector της Amazon Web Services

Αποστολή Λας Βέγκας

Μνημόνιο συνεργασίας με την Amazon Web Services υπέγραψε η ΔΥΠΑ, το οποίο αφορά στην έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης άνεργων για τις υπηρεσίες cloud. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη, όσοι περάσουν από το επιδοτούμενο αυτό πρόγραμμα θα μάθουν όλη τη χρήση του cloud από την Amazon και, ταυτόχρονα, το πρόγραμμα θα εγγυάται την πρόσληψή τους μετά την εκπαίδευσή τους. Όπως είπε πρόκειται για ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα και ξεκινάει επιλεκτικά στους πρώτους 1000 ανέργους και, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να ακολουθήσουν πολλές χιλιάδες ανθρώπων. Αναγνώρισε δε πως οι υπηρεσίες cloud έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας, ενώ υπενθύμισε πως η Amazon Web Services είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά του cloud.

Το Fortune βρέθηκε στο Λας Βέγκας στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου «AWS re:Invent 2023», όπου συναντήσαμε τον Cameron Brooks, Διευθυντή του Δημόσιου Τομέα στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, και Αφρική της Amazon Web Services, ο οποίος μίλησε για τα σχέδια του παγκόσμιου τεχνολογικού κολοσσού στη χώρα μας.

«Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Εργασίας για την ενδυνάμωση των Ελλήνων πολιτών με τεχνικές δεξιότητες. Πρόκειται να εκπαιδεύσουμε 1.000 άτομα μέσω του προγράμματος Restart τα οποία θα προέρχονται από διάφορες βιομηχανίες. Για εμάς βέβαια μεγαλύτερη σημασία έχει, όχι απλώς η απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά το τι τελικά θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι μετά την εκπαίδευση τους. Στο εν λόγω πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν και άτομα με αυτισμό ή δυσλεξία. Παράλληλα, θέλουμε να μυήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες στην τεχνολογία. Η κόρη μου σπουδάζει computer science και, κατά κάποιο τρόπο, είναι ένα προσωπικό στοίχημα που έχω θέσει με τον εαυτό μου» αναφέρει ο κ. Brooks.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα και στη δυναμική που καταγράφει, υπενθυμίζει πως έχει δημιουργηθεί μία στενή συνεργασία της Amazon Web Services στους τομείς της Υγείας και των μεταφορών, η οποία πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλα πεδία.

Το πρώτο ευρωπαϊκό Outpost Testing Lab στην Ελλάδα

Να σημειωθεί πως, εκτός από το πρόγραμμα Restart, η  Amazon Web Services ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού Outpost Testing Lab στην Ελλάδα. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, πελάτες, συνεργάτες αλλά και εσωτερικές ομάδες της εταιρείας θα έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και servers των AWS Outposts, και θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μικρής διάρκειας δοκιμές χωρίς χρέωση.

Τα AWS Outposts, αποτελούν ένα σύνολο πλήρως διαχειριζόμενων υπολογιστικών και αποθηκευτικών λύσεων που επιτρέπουν στους χρήστες να χειρίζονται υποδομές της AWS εντός των εγκαταστάσεων τους, έχοντας πρόσβαση σε όλο το εύρος των υπηρεσιών και των εργαλείων που προσφέρει η AWS. Η εν λόγω υβριδική λειτουργία επιτρέπει σε οργανισμούς αφενός να διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο της IT υποδομής τους και αφετέρου να απολαμβάνουν τις δυνατότητες κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης της χρήσης και το μειωμένο λειτουργικό κόστος που προσφέρει το cloud. Κάνοντας χρήση των AWS Outposts, οι πελάτες της AWS μπορούν εύκολα να μεταφέρουν εφαρμογές και λειτουργίες στο AWS Cloud, ή να τις χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με άλλες υπηρεσίες της AWS όπως είναι το AWS Direct Connect ή το VPN που προσφέρει η εταιρεία, ώστε να δημιουργήσουν ασφαλή και αποκλειστική σύνδεση με το cloud.

«Υπάρχουν 5 labs στην Ευρώπη ένα από τα οποία βρίσκεται στην Ελλάδα και υπάρχει μεγάλη όρεξη από την πλευρά μας να συνεχίσουμε τις επενδύσεις. Έχουμε δημιουργήσει αρκετές τοπικές ζώνες, δουλεύουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι και, όπως όλα δείχνουν,  πηγαίνει πολύ καλά. Στις περισσότερες αγορές έχουμε συνεργάτες για τα data centers μας».

Όπως επισημαίνει ο κ. Brooks, μπορεί να έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια από όταν άνοιξαν το γραφείο τους στη χώρα μας, όμως υπάρχει διάθεση να συνεχίσουν να ενδυναμώνουν  την παρουσία τους επί ελληνικού εδάφους καθώς βλέπουν ότι διαθέτουμε τις απαραίτητες υποδομές, αλλά και ένα υποστηρικτικό κλίμα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

«Στην Ελλάδα παρατηρούμε ότι υπάρχει μεγάλη περιέργεια για το Generative AI και μάλιστα, όσο και αν σας ακουστεί παράξενο, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον για δημιουργία μοντέλων ακόμη και στην ελληνική γλώσσα. Μου αρέσουν τα παραδείγματα που βλέπουμε εδώ. Υπάρχουν φορολογικά κίνητρα και βρίσκουμε ταλέντο στη χώρα αλλά η ζήτηση είναι μεγάλη και γι’ αυτό παίρνουμε ανθρώπους και από άλλα μέρη. Σκεφτείτε ότι μόνο το 10% του ΙΤ είναι αυτή τη στιγμή στο cloud και οι ανάγκες διαρκώς μεγαλώνουν» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως σταδιακά θα δούμε περισσότερους chief data officers να απασχολούνται ως ειδικότητα στο εσωτερικό των εταιρειών.

Τον ρωτώ ποια είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη έγνοια των Ελλήνων επιχειρηματιών που προτίθενται να επενδύσουν στο cloud και δευτερευόντως στην τεχνητή νοημοσύνη – μιας και το δεύτερο παραμένει ακριβό σπορ για λίγους– και μου απαντά πώς η ανησυχία έγκειται, κυρίως, στο αίσθημα της ασφάλειας. «Είναι λογικό να επιμένουν οι πελάτες σε θέματα ασφάλειας, όμως να διευκρινίσω πως ανεβάζοντας τα δικά τους δεδομένα στο cloud, το μοντέλο που αγοράζουν από εμάς γίνεται αυτομάτως δικό τους. Το κόστος και η ενέργεια απασχολούν επίσης τις επιχειρήσεις, παρόλα αυτά, βλέπουμε ραγδαία αύξηση στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και στα συστήματα cloud».

Προσθέτει δε πως, στους σημαντικούς λόγους που ώθησαν κάποιους να μπουν στο cloud ήταν επίσης η ανθεκτικότητα και η αντιμετώπιση – διαχείριση φυσικών καταστροφών.

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ηγούνται σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και θεωρείται από τις σημαντικότερες αγορές μας» δηλώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι το 2025 θα χρησιμοποιούμε μόνο ΑΠΕ

Δεδομένου ότι οι επενδύσεις στο cloud είναι, όπως επισημάνθηκε, ενεργοβόρες, γεννάται εύλογα το ερώτημα του πώς θα υλοποιηθούν όταν η Γηραιά Ήπειρος γίνεται ολοένα αυστηρότερη σε θέματα βιωσιμότητας και έχει θέσει τον στόχο του net zero ως το 2050.

«Στην AWS έχουμε δεσμευτεί ότι, μέχρι το 2025 το 100% της ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήδη  βρισκόμαστε στο 80%, άρα μιλάμε για έναν στόχο υλοποιήσιμο, ενώ συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς τις επενδύσεις μας σε ηλιακά προγράμματα».

Τι περιλαμβάνει και ποιους αφορά το πρόγραμμα κατάρτισης «Cloud Practitioner Essentials AWS»

Η δράση ξεκινά  Τρίτη 5 Δεκεμβρίου με την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους και αφορά στην παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης σε 1.000 ανέργους, ηλικίας 18-60 ετών. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση δεξιοτήτων και η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων μέσα από μια συνολική κατανόηση του Amazon Web Services (AWS) Cloud. Η κατάρτιση θα διεξαχθεί μέσω επίσημου εκπαιδευτικού φορέα για την Ελλάδα, OTEAcademy (Amazon training partner).

  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης με αμοιβή παρόχων κατάρτισης βάσει τοποθέτησης σε θέση εργασίας, για έως 1.000 ανέργους: Σκοπός του προγράμματος κατάρτισης, το οποίο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι η απόκτηση εξειδίκευσης σε ψηφιακά θεματικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας χωρίς απαραίτητη προηγούμενη σχετική επαγγελματική εμπειρία και η

άμεση τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης, που θα εξασφαλίζονται με ευθύνη του παρόχου κατάρτισης. Η αμοιβή των παρόχων θα βασίζεται στην ολοκλήρωση της εξάμηνης απασχόλησης των ωφελούμενων.

Η AWS είναι η πρώτη από τις εταιρίες πληροφορικής που εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τη συμμετοχή της, με το πρόγραμμα “re/Restart”. Το πρόγραμμα re/Start ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, με κύριο στόχο την επανακατάρτιση των βετεράνων και των οικογενειών τους και επεκτείνεται σταδιακά στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία.

  • Καινοτόμο κέντρο κατάρτισης σε θεματικά αντικείμενα του κλάδου της Πληροφορικής, με ωφελούμενους Άτομα με Αναπηρία τα οποία ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού μεσαίας και υψηλής λειτουργικότητας: Η ΔΥΠΑ, εκτός από τις δυο δομές κατάρτισης ειδικής αγωγής – τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης αμεΑ, στην Αθήνα και το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες Θεσσαλονίκης – έχει αποφασίσει τη δημιουργία ενός καινοτόμου κέντρου κατάρτισης πληροφορικής, με ωφελούμενους Άτομα με Αναπηρία, τα οποία ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού μεσαίας και υψηλής λειτουργικότητας.

Η νέα δομή θα λειτουργήσει αρχικά στην Αθήνα (σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο) ως παράρτημα της Σχολής ΑμεΑ Αθηνών, στο Γαλάτσι, ενώ για την υλοποίηση του έργου η ΔΥΠΑ θα συνεργαστεί και με την Amazon στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: