Cash & Carry: Προσδοκίες στη ho.re.ca., με κέρδη υπό… πολιορκία 

Cash & Carry: Προσδοκίες στη ho.re.ca., με κέρδη υπό… πολιορκία 
Τα αυξημένα κόστη και οι συνεχείς ανατιμήσεις πιέζουν τα περιθώρια κέρδους, σύμφωνα με τη The Mart - Τα μηνύματα στην αγορά.

Σε περαιτέρω ενδυνάμωση μεριδίων αγοράς και διατήρηση κερδοφορίας, με συγκράτηση των λειτουργικών της εξόδων στοχεύει το 2022 η The Mart, εταιρεία χονδρικού εμπορίου του ομίλου Σκλαβενίτη, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα αποτελέσματα δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα για τις προσδοκίες της αγοράς από την ανάκαμψη του τουρισμού αλλά και τους φόβους της για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Ας σημειωθεί ότι η αγορά του cash & carry με την επανεκκίνηση της ho.re.ca. μετά τα lockdown ομαλοποιήθηκε και το 2021 χαρακτηρίστηκε καλή χρονιά από τους βασικούς παίκτες. Ωστόσο ο πόλεμος στη Ουκρανία αναδύει προκλήσεις εξανεμίζοντας μέρος από τα οφέλη που προσβλέπει να έχει και φέτος ο κλάδος από τον τουρισμό.

Ειδικότερα, αν και οι ενδείξεις στο μέτωπο του τουρισμού είναι ενθαρρυντικές οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες διατηρούνται τόσο αναφορικά με την εξέλιξη της νόσου Covid-19 και των μεταλλάξεών της, όσο και αναφορικά με τον πληθωρισμό. Με βάση τις παραδοχές που έχει κάνει η διοίκηση της The Mart, λόγω των αναταράξεων στις περιοχές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, οι τιμές σε βασικά εμπορεύματα κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι ανατιμήσεις αυτές ενέχουν τον κίνδυνο αρνητικής επίδρασης στα περιθώρια μικτής κερδοφορίας της εταιρείας, που αντιμετωπίζει αυτούς τους κινδύνους με μερική μετακύλιση των αντίστοιχων αυξήσεων στα τελικά εμπορεύματα. Ταυτόχρονα υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο την μείωση των επιπτώσεων της αύξησης του κόστους κυρίως της ενέργειας, παρακολουθεί στενά το κόστος λειτουργίας και προσελκύει νέους πελάτες.

Ας σημειωθεί ότι η The Mart, με δίκτυο 12 υποκαταστημάτων εκτός του κεντρικού στη Λ. Κηφισού Αττικής, παρά την σημαντική επίδραση που είχε η πανδημία, κυρίως στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού, το 2021 κατάφερε να επιτύχει σημαντικά κέρδη. Ειδικότερα, τα κέρδη μετά από φόρους στη χρήση 2021 ανήλθαν σε 6,4 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση ενώ o κύκλος εργασιών ανήλθε σε 342,4 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 7,5% σε σχέση με τα 318,4 εκατ. ευρω του 2020.

Η άνοδος της τιμής της ενέργειας, καθώς και των άλλων λειτουργικών εξόδων, θα πιέσουν τα αποτελέσματα της εταιρείας, σύμφωνα με τη διοίκηση, με επικεφαλής την Μαρία Σ. Σκλαβενίτου. Αυτή ωστόσο είναι η αγωνία και των άλλων παικτών της αγοράς, στην οποία ηγείται η Metro Cash and Carry ενώ πέρα από την The Mart της εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, ισχυρή παρουσία έχουν η ΕΝΑ της AB Βασιλόπουλος, καθώς και τα καταστήματα cash & carry της Γαλαξίας και της Μασούτης. Οι διοικήσεις τους δίνουν έμφαση σε επενδύσεις με στόχο βελτίωση ενεργειακής απόδοσης, με ενδεικτικές τις πρόσφατες ανακοινώσεις από τον όμιλο Metro για επενδύσεις περί τα 250 εκατ. ευρώ στην πενταετία, με το 1/4 αυτών να αφορά “πράσινες” επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των καταστημάτων Μetro και My Market για ίδια χρηση μέσω του μέτρου net metering.