CEO Exxon Mobil: Το μεγάλο λάθος της Ευρώπης για την ενεργειακή της ασφάλεια

CEO Exxon Mobil: Το μεγάλο λάθος της Ευρώπης για την ενεργειακή της ασφάλεια
epa07002557 Exxon Mobil Chairman and CEO Darren Woods listens during a meeting with Chinese Premier Li Keqiang,(not pictured), at the Zhongnanhai Leadership Compound in Beijing, China, 07 September 2018. EPA/Mark Schiefelbein / POOL Pool Photo Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Eamon Barrett

Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στις ΗΠΑ, λέει ότι η κοινωνία πρέπει να επιτύχει μια προσεκτική ισορροπία στη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών – μια ισορροπία μεταξύ της μείωσης των εκπομπών άνθρακα για την πρόληψη των χειρότερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της διασφάλισης των καταναλωτών ώστε να εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια.

«Πρέπει να εξετάσουμε τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν έχουν την ενέργεια που χρειάζονται για να υποστηρίξουν το τρέχον βιοτικό τους επίπεδο», είπε ο Darren Woods σε συνέντευξή του στο CNBC την Κυριακή, προσθέτοντας ότι «η κοινωνία θα πληρώσει υψηλό τίμημα» εάν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες εγκαταλείψουν πολύ σύντομα τα ορυκτά καύσιμα.

«Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα», είπε ο Woods.

Το ευρωπαϊκό κόστος ενέργειας εκτινάχθηκε στα ύψη το περασμένο έτος, με τις τιμές του φυσικού αερίου να τετραπλασιάζονται το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καταναλωτές υποφέρουν από μια «κρίση κόστους ζωής», καθώς ο πληθωρισμός – που προκαλείται κυρίως από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος – έχει φτάσει σε υψηλά ρεκόρ 9% τον Μάιο και οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 53% τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ο Woods υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση οφείλεται στην «υποεπένδυση στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου» και προειδοποιεί ότι άλλες χώρες θα μπορούσαν να δουν παρόμοια σκηνικά εάν οι οικονομίες μεταβούν πολύ γρήγορα από τα καύσιμα υδρογονανθράκων.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές μιας ταχείας μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα υποστηρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση προκλήθηκε από την ανεπαρκή επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι από την αποεπένδυση από τα ορυκτά καύσιμα.

Το οικονομικό μπλοκ εξακολουθεί να μην έχει αρκετή εγκατεστημένη ισχύ σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να απογαλακτιστεί από τα ορυκτά καύσιμα, και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο έφερε μεγάλο πλήγμα στον εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνοντας απότομα τις παγκόσμιες τιμές καθώς οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεσμεύτηκαν να αναστείλουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου. Η εισβολή της Ρωσίας έδωσε στην πραγματικότητα κίνητρα στους ηγέτες της ΕΕ να επιταχύνουν τη μετάβαση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια.

Στη συνέντευξή του στο CNBC, ο Woods επανέλαβε επίσης τη θέση της Exxon ότι ένας φόρος για τον άνθρακα ορισμένος από την κυβέρνηση είναι κρίσιμος για την επίτευξη μιας μετάβασης σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ο φόρος για τον άνθρακα, λέει ο Woods, «θα δώσει κίνητρο σε κάθε τμήμα της οικονομίας να βρει τρόπους μείωσης του CO2» και θα καταστήσει κερδοφόρες δαπανηρές προτάσεις, όπως η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα (στην οποία επενδύει η Exxon).

Η Exxon έχει ασκήσει πιέσεις για τον φόρο άνθρακα, τουλάχιστον από το 2018, δεσμεύοντας 1 εκατομμύριο δολάρια για να στηρίξει μια προσπάθεια πίεσης υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών για επιβολή φόρου άνθρακα για δύο χρόνια. Ωστόσο, η Exxon έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να ασκήσει πίεση ενάντια σε άλλες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που σύμφωνα με τους αναλυτές θα προκαλούσαν μεγαλύτερη ζημιά για τα αποτελέσματα του πετρελαϊκού γίγαντα από ένα ονομαστικό τέλος άνθρακα, όπως οι απαγορεύσεις σε όλη τη χώρα για αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο.

Πηγή: Fortune.com