CEO Initiative Forum: Απολιγνητοποίηση, πλαστικό και απορρίματα στο roundtable για την κλιματική αλλαγή

CEO Initiative Forum: Απολιγνητοποίηση, πλαστικό και απορρίματα στο roundtable για την κλιματική αλλαγή
Πως ανταποκρίνεται η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα στην κλιματική αλλαγή, την ανάγκη βιώσιμης ανάπτυξης και ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να χαραχθούν; Ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς, ο Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής Coca-Cola Τρία Έψιλον, η Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια Coca-Cola Ηellas, και ο Kωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος ανέλυσαν το θέμα.

«Μπορεί μια εταιρεία να είναι κερδοφόρα για τον εαυτό της αλλά και αειφόρα για το περιβάλλον;» ήταν το ερώτημα που έθεσε η Μαρία Νικόλτσου για πάνελ.

Την συζήτηση ξεκίνησε ο κ. Καραβέλας, ο οποίος περιέγραψε τις κύριες τάσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής, την αύξηση των αερίων και την απώλεια βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά έναντι των στόχων του ΟΗΕ, 25η από τις 28 χώρες. Κομβική για τον πρόεδρο της WWF ήταν η εξαγγελία του Κ. Μητσοτάκη για την σταδιακή εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης αλλά και για την απολιγνιτοποίηση. Παρόλα αυτά, έκρουσε τον κώδωνα και κάλεσε να μάθουμε από λάθη όπως η εξόρυξη λιγνίτη, και να «μην τα επαναλάβουμε», αναφερόμενος στις εξορύξεις υδρογονανθρακών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «έχουμε ηθική υποχρέωση στις επόμενες γενιές να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για το περιβάλλον Και πρέπει να τολμήσουμε για ριζικές αλλαγές».

Με την σειρά της, η κ. Νεκταρίου, ανέφερε πως «δεν αρκεί το όραμα» αλλά χρειάζονται και «συνεργασίες» και ανέδειξε την πρωτοβουλία Zero Waste της Coca Cola, στο οποίο τα απορρίμματα γειτονιών ανακυκλώνονται και παράγουν μέχρι και έπιπλα μέσω 3d printing.

Ο κ. Παπαχρήστου ανέφερε ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες που η Coca Cola θα αναλάβει προκειμένου να αφαιρεθούν τα πλαστικά από τις λειτουργίες της εταιρίας.

Στην συνέχεια, η συντονίστρια του πάνελ, Μαρία Νικόλτσου, «στρίμωξε» τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Ο υπουργός τόνισε πως «το ότι βγήκε ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ και μιλήσει για τα πλαστικά και την απολιγνιτοποίηση δείχνει τις προθέσεις μας», ενώ την Πέμπτη θα συζητηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια, και σύντομα θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με «ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους», όπως την παραγωγή του 35% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και του 60% της ηλεκτροπαραγωγής από επίσης από ΑΠΕ. Ακόμη, ο υπουργός τόνισε πως και «αυτό γίνεται με τον πιο επίσημο τρόπο» καθώς «σύντομα έρχεται μάστερ plan για την απολιγνιτοποίηση» και «μέχρι το τέλος του χρόνου η ΔΕΗ θα κάνει ανακοινώσεις οι οποίες θα εκπλήξουν».

Επίσης, ο υπουργός συμπλήρωσε πως «τον Ιανουάριο έρχεται νέο νομοσχέδιο το οποίο θα έχει σίγουρα ένα μέρος που αφορά τη βιοποικιλότητα και τις περιοχές Natura», ενώ «μέχρι τον Ιούνιο έρχεται νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης», ενώ 17/12 θα λάβει χώρα η πρώτη ημερίδα διαβούλευσης με τις επιχειρήσεις. «Δεν έχουμε ξεχάσει τις επενδύσεις. Αλλά είμαι βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις που είμαι ξέρουν ότι δεν υπάρχει έννοια επιχειρηματικότητας χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη»., τόνισε ο υπουργός.

Για τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις τόνισε πως δεν γίνεται διαφορετικά και μόνο έτσι μπορεί να έρθει η αλλαγή στην οικονομία και κυρίως στην νοοτροπία. Δεν έλειψε να θίξει το ευαίσθητο θέμα των απορριμάτων και δήλωσε πως πρέπει να γίνει μια γιγαντιαία προσπάθεια για την λύση του ζητήματος.

Στην συνέχεια, ο κ. Καράβελας έθεσε ξανά το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθρακών, με τον υπουργό να δηλώσει πως θα λάβει υπ’ όψη του όλες τις πλευρές.

Ο κ. Παπαχρήστου, τόνισε οπως δεν μπορεί η εργασία να παράγει μόνο αποτέλεσμα αλλά πρεπει να έχει σχέση με το περιβάλλον.

Τo CEO Initiative Forum θα μεταδίδεται 15.00 με 21.00 live streaming στο site Fortunegreece.com και στην πλατφόρμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων www.ana.gr/livestream