CEO Initiative Workshop: Κορυφαίοι Έλληνες CEOs δίνουν το “παρών” στη ΝΕΜΕΑ στις 15 Οκτωβρίου

CEO Initiative Workshop: Κορυφαίοι Έλληνες CEOs δίνουν το “παρών” στη ΝΕΜΕΑ στις 15 Οκτωβρίου
«People, Planet, Purpose, Prosperity»:  Κλιματική κρίση, καπιταλισμός, τεχνολογικές αλλαγές και ανθρώπινη ενίσχυση στην agenda κορυφαίων Ελλήνων CEOs στο workshop του CEO Initiative Forum στις 15 Οκτωβρίου στη ΝΕΜΕΑ.

Όταν το 2019 διοργανώσαμε στην Ελλάδα το πρώτο CEO Initiative Forum, είχε ήδη αρχίζει να γίνεται ευρέως αντιληπτό στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, ότι ο καπιταλισμός όπως τον ξέρουμε έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο.  Τα τελευταία χρόνια κάτι βαθύ άλλαξε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, εστιάζοντας περισσότερο στη θετική επίδραση στην κοινωνία και όχι μόνο στα κέρδη για τους μετόχους. 

Στην καμπή του 21ου αιώνα, την ψηφιακή επανάσταση ακολούθησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προήλθε από την έμφαση στους βραχυπρόθεσμους στόχους και από έναν καπιταλισμό που απέτυχε απέναντι στους καταναλωτές και τους θεσμούς. Το 2020, η παγκόσμια υγειονομική κρίση αλλά και η συχνότητα των έκτακτων καιρικών φαινομένων και των καταστροφών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, εδραίωσαν την πεποίθηση ότι η αστάθεια, η αβεβαιότητα και η πολυπλοκότητα είναι πλέον η νέα κανονικότητα. Όλα αυτά είναι πολύ υπαρκτά και κρίσιμα για τους CEOs που καλούνται να γίνουν πιο ευέλικτοι, πιο ανθρώπινοι και στοχαστικοί, αλλάζοντας το ρόλο της ηγεσίας βάζοντας στο επίκεντρο τον συμπεριληπτικό καπιταλισμό.

Μια έρευνα με τη συμμετοχή 1.000 CEOs παγκοσμίως αποκαλύπτει ότι οι πρόσφατες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις οδήγησαν τους CEOs σε πρωτοφανή επίπεδα αναστοχασμού και ανάπτυξης (self development). Η Egon Zehnder, η διεθνής κορυφαία συμβουλευτική εταιρεία ηγεσίας, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, καταγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι ρόλοι και οι προσδοκίες των CEOs υπό το πρίσμα των παγκόσμιων προκλήσεων και των αναδυόμενων τάσεων.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ο αναστοχασμός και η προσωπική ανάπτυξη έχουν εκτοξευθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων των CEO, καθώς συνειδητοποιούν ότι το κλειδί για την ευημερία είναι η βελτίωση της ανθρώπινης πλευράς της ηγεσίας. Στην Ελλάδα, 50 διευθύνοντες σύμβουλοι συμμετείχαν στη μελέτη και αποκάλυψαν παρόμοιες τάσεις προς τον αναστοχασμό και την ανάγκη για ανθρωποκεντρικές ηγετικές δεξιότητες.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας είναι η σχεδόν ομόφωνη συμφωνία ότι: «Ως CEO, χρειάζομαι την ικανότητα να μετασχηματίζω τον εαυτό μου καθώς και τον οργανισμό μου». Η σημασία του «διπλού ταξιδιού», μιας πορείας όπου οι ηγέτες βλέπουν την προσωπική τους ανάπτυξη και την ανάπτυξη του οργανισμού τους ως ένα αλληλένδετο ταξίδι, ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα, καθώς το 88% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι «ως CEOs σήμερα χρειάζονται την ικανότητα να μετασχηματίζουν τον εαυτό τους καθώς και τον οργανισμό τους» (έναντι 78% παγκοσμίως).

Οι δείκτες που καθοδηγούν τις αποφάσεις τους εξακολουθούν να επικεντρώνονται στα οικονομικά μεγέθη, την κερδοφορία, την ανάπτυξη και την επέκταση. Όμως υπάρχει πλέον μια σύγκρουση καθώς δεν είναι σαφές ότι οι CEOs έχουν ένα άμεσο μονοπάτι για να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Υπάρχει ένα αυξημένο επίπεδο εγρήγορσης απέναντι στην κοινωνία και μια αυξημένη ανάγκη για συνεργασία.

Η πλοήγηση σε ένα πολύπλοκο, αβέβαιο και απρόβλεπτο περιβάλλον απαιτεί από τους CEOs να αυξήσουν την προσωπική τους ικανότητα να είναι προσαρμοστικοί, να συσχετίζονται και να έχουν αυτογνωσία. Όπως δήλωσε ένας από τους Έλληνες CEO: «Καταλαβαίνω ότι πρέπει να αυξήσω την ενσυναίσθησή μου προς τους συναδέλφους και τους πελάτες. Να αρχίσω να συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή… Να ενδιαφέρομαι περισσότερο για τη σωματική και ψυχική ευεξία των ανθρώπων παρά για τα αποτελέσματα».

Σήμερα, αυτές οι ικανότητες πρέπει να εξισορροπούνται όλο και περισσότερο με τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον αμείλικτο προσανατολισμό προς τις επιδόσεις. Αυτό απαιτεί από τους ηγέτες να αυξήσουν την ικανότητά τους να ακούν, να εμπιστεύονται ένα ευρύτερο δίκτυο ενδιαφερόμενων μερών και να επικοινωνούν πιο αυθεντικά από ποτέ. Να υιοθετήσουν μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην ηγεσία, να εξελίξουν την ανθεκτικότητα τους και την προσαρμοστικότητα των ίδιων – και των οργανισμών τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Fortune Greece, σε συνεργασία με την εταιρεία Tsomokos, διοργανώνει στις 15 Οκτωβρίου ένα exclusive workshop στο ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ στη Νεμέα, αποκλειστικά για τους στρατηγικούς partners του CEO Initiative, με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τη δημιουργία ουσιαστικών διασυνδέσεων και τον προσδιορισμό των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εταιρικοί ηγέτες. Θα συζητήσουμε τους βασικούς άξονες του CEO Initiative Forum που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου στη Μεγάλη Βρετανία, και θα συνδιαμορφώσουμε την agenda, εμβαθύνοντας σε τέσσερις μεγάλες προκλήσεις: Κλιματική κρίση, καπιταλισμός, τεχνολογικές αλλαγές, ανθρώπινη ενίσχυση.

Στο workshop στις 15 Οκτωβρίου στη Νεμέα, θα συμμετέχουν δύο κορυφαίοι εμπειρογνώμονες:

Ο Jeremy P. Hunter, Ph.D., Founding Director του Executive Mind Leadership Institute και Associate Professor of Practice στο Peter F. Drucker Graduate School of Management στο Claremont, CA. O Jeremy Hunter θα μιλήσει για τον τρόπο που αλλάζει η ηγεσίαμέσα από μια interactive συζήτηση με θέμα «How we can change the future by focusing on attention and Mindfulness».

Ο Gerd Leonhard, Futurist και Humanist, ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς Ευρωπαίους στα θέματα foresight, θα αναφερθείστην τελευταία του έρευνα με θέμα «The Good Future: New Perspectives for the Next 10 Years and what will it all mean for Greece».

Επιδίωξη της συνάντησης των CEOs στο ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ στη Νεμέα, είναι να ανταλλάξουμε πληροφορίες και να αντλήσουμε γνώση, για να συγχρονίσουμε όλοι μαζί το βηματισμό μας με τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και ηηγεσία στον 21ο αιώνα είναι ευθύνη.

Be committed to purpose-driven leadership!

*Δείτε περισσότερα για το main forum του CEO Initiative 2021 στις 23 Νοεμβρίου στη Μ. Βρεταννία