Χάκερ προσπαθούν να παρεμποδίσουν και να υποκλέψουν δεδομένα από την έρευνα των εμβολίων COVID-19

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι περισσότερες επιθέσεις έχουν μπλοκαριστεί, αλλά ορισμένες ήταν επιτυχημένες.

του Aaron Pressman

Χάκερ από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα επιτίθενται σε μερικές από τις κύριες εταιρείες και ερευνητικές εγκαταστάσεις που προσπαθούν να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν εμβόλια κατά του COVID-19, δήλωσε η Microsoft την Παρασκευή.

Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερημένη ανάπτυξη αυτών των απολύτως αναγκαίων εμβολίων ή στην κλοπή δεδομένων σχετικά με το εμβόλιο.

Μια ομάδα από τη Βόρεια Κορέα έστειλε email σε ιατρικούς ερευνητές και τους συναδέλφους τους, προσποιούμενη ότι ήταν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ρωτώντας για την πρόοδο του COVID-19, σημείωσε η Microsoft. Μια άλλη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας περιελάμβανε την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρουσιάζονταν ως ψεύτικες προσφορές εργασίας.

Η ομάδα από τη Ρωσία προσπάθησε απλώς να παραβιάσει το δίκτυο των ιατρικών εταιρειών δοκιμάζοντας γρήγορα εκατομμύρια συνδυασμούς σύνδεσης και κωδικών πρόσβασης.

Οι περισσότερες επιθέσεις έχουν μπλοκαριστεί, αλλά ορισμένες ήταν επιτυχημένες, είπε η Microsoft χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η τελευταία αναφορά κυβερνοεπιθέσεων έρχεται μετά από προηγούμενες αναφορές ότι υποδομές υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ταϊλάνδη και σε άλλες χώρες είχαν πέσει θύματα χάκερ. Ορισμένες εγκαταστάσεις έπεσαν θύματα ransomware και κλειδώθηκαν τα δεδομένα τους. Άλλες αντιμετώπισαν πτώση στα δίκτυά τους ή τους υποκλάπηκαν δεδομένα.

Πριν από δύο μήνες, μια γυναίκα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, πέθανε μετά από καθυστερήσεις στη θεραπεία εξαιτίας μιας κυβερνοεπίθεσης στο νοσοκομείο όπου ήταν ασθενής. Τον Μάιο, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και εκπρόσωποι άλλων ομάδων κάλεσαν «τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να λάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την πρόληψη και τη διακοπή των κυβερνοεπιθέσεων» στον τομέα της υγείας.

Η Microsoft θέλει οι κυβερνήσεις να εντείνουν την αντίδρασή τους στις επιθέσεις ακόμα και όταν οι ομάδες των χάκερ δεν αποτελούν επίσημα μέλη άλλης κυβέρνησης.