Χαλαρώνει το lockdown χαλαρώνει στη Βρετανία- Στην αναμονή o τουρισμός

Χαλαρώνει το lockdown χαλαρώνει στη Βρετανία- Στην αναμονή o τουρισμός
epa08799702 A London bus drives past near the Bank of England in the City of London in London, Britain 16 October 2020 (issued 05 November 2020). The central bank announced that its Monetary Policy Committee (MPC) had voted to maintain interest rates at its record low level of 0.1 percent, but expand quantitative easing - its programme of government bond buying - by £150bn (194bn US dlrs) EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε χθες ότι εστιατόρια, παμπ και τα καταστήματα θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, αλλά η απαγόρευση ταξιδίων στο εξωτερικό ενδέχεται να παραμείνει για περισσότερο διάστημα.

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να χαλάρωσε τους περιορισμούς για το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τα ταξίδια στο εξωτερικό, ωστόσο, οι Βρετανοί, που αποτελούν τη δεύτερη πιο σημαντική αγορά για την Ελλάδα, θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμη.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε χθες ότι εστιατόρια, παμπ και τα καταστήματα θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, αλλά η απαγόρευση ταξιδίων στο εξωτερικό ενδέχεται να παραμείνει για περισσότερο διάστημα.

Η νωρίτερη ημερομηνία για την επανέναρξη των μη απαραίτητων διεθνών ταξιδιών θα είναι η 17η Μαΐου με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν τη Δευτέρα ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μια παράταση αυτής της ταξιδιωτικής απαγόρευσης λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων σε πολλές περιοχές στον κόσμο. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί αργότερα και πιο κοντά στον Μάη, όπως είπαν.

«Δεν μπορούμε να είμαστε εφησυχασμένοι – βλέπουμε τα κύματα του ιού που πλήττουν άλλες χώρες και έχουμε δει πώς πηγαίνει αυτή η ιστορία», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο τη Δευτέρα. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο ισχυρή θα είναι η ασπίδα του εμβολίου όταν αρχίσουν να αυξάνονται οι περιπτώσεις, καθώς φοβάμαι ότι θα το κάνουν», πρόσθεσε.

Στην Αγγλία, η πτώση των ποσοστών νοσηλείας και θανάτων και η επιτυχής διάθεση των εμβολίων, που έχουν χορηγηθεί σε περισσότερους από 31,5 εκατομμύρια ανθρώπους τουλάχιστον μία δόση, σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία να συνεχίσει σταδιακά την άρση των περιορισμών που ισχύουν από τις αρχές Ιανουαρίου.

Ταξίδια στο εξωτερικό

Το έγγραφο επιβεβαίωσε τις προηγούμενες αναφορές του Bloomberg για πιθανή καθυστέρηση στο προγραμματισμένο άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών στις 17 Μαΐου, δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ευρώπη, και ενός νέου συστήματος που τέθηκε σε ισχύ κατηγοριοποιώντας τις χώρες με βάση την υγειονομική της κατάσταση.

Η κυβέρνηση «ελπίζει» ότι φέτος θα είναι δυνατές οι  καλοκαιρινές διακοπές, αλλά συμβουλεύει τους πολίτες να μην κάνουν ακόμα κρατήσεις «έως ότου η εικόνα είναι πιο καθαρή». Προς το παρόν, τα μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό δεν επιτρέπονται, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Το σύστημα αξιολογήσεων των χωρών κωδικοποιεί τις χώρες με κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα εμβολιασμού, το ποσοστό μόλυνσης, τα στελέχη των ιών και την ικανότητα αλληλουχίας μιας χώρας.

Οι αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από πράσινες χώρες δεν θα χρειάζεται  να μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα πρέπει να κάνουν τεστ πριν αναχωρήσουν και μετά την άφιξή τους. Οι κανόνες καραντίνας και απομόνωσης θα ισχύουν για τους επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα από μέρη που περιλαμβάνονται στις κόκκινες και πορτοκαλί λίστες.

Η πιστοποίηση Covid θα είναι ζωτικής σημασίας για να επιτρέψει την ταχύτερη επανάληψη των ταξιδιών, σύμφωνα με αξιωματούχους.