Χάλκη: Ένας επίγειος παράδεισος στα Δωδεκανήσα

Χάλκη: Ένας επίγειος παράδεισος στα Δωδεκανήσα

Το Fortunegreece σε συνεργασία με το Minaluxuryhotels σας προτείνει, για τη θερινή σεζόν, gourmet weekends στα ελληνικά νησιά.

 

Κείμενα/φωτογραφίες Μίνα Μπαγιώτα mina@minaluxuryhotels.com

mina bagiota

Στη Χάλκη, το «νησί της ειρήνης και της φιλίας» -όπως χαρακτηρίστηκε και επίσημα τη δεκαετία του ’80-, ταξιδεύει αυτή την εβδομάδα, η στήλη gourmet weekend του Fortunegreece.com. Η Μίνα Μπαγιώτα δημοσιογράφος και travel blogger μέσα από το www.minaluxuryhotels.com παρουσιάζει τον μικρό επίγειο παράδεισο των Δωδεκανήσων, που προσφέρεται για βόλτες στον πανέμορφο οικισμό του Νημποριού και φαγητό στα γραφικά ταβερνάκια του, διαμονή στο Saint Nicholas boutique hotel με την εκπληκτική θέα στο λιμάνι του νησιού, απολαυστικές αστακομακαρονάδες στη Μαύρη Θάλασσα, βουτιές και ηλιοθεραπεία στον Πόνταμο, χαλκήτικα μακαρόνια στο εστιατόριο Φτενάρια, κολύμπι στα Κάνια με τα γαλάζια και πεντακάθαρα νερά και επίσκεψη στο πιο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.

 

Νημποριό. Χτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, με πολύχρωμα νεοκλασικά σπιτάκια, αναπαλαιωμένα αρχοντόσπιτα και μια σειρά από ψαρόβαρκες που λικνίζονται πάνω στη θάλασσα, ο οικισμός της Χάλκης, το Νημποριό, μοιάζει βγαλμένος από παραμύθι. Το σκηνικό συμπληρώνουν το ρολόι στον πανύψηλο πετρόχτιστο πύργο, το κτίριο του Δημαρχείου ένα παλιό αρχοντικό με νεοκλασική αρχιτεκτονική και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με το μεγαλόπρεπο καμπαναριό και το ξυλόγλυπτο τέμπλο σπάνιας τέχνης. Πρόκειται για έναν οικισμό -τον μοναδικός που κατοικείται στο νησί- ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως αυστηρά διατηρητέος, με όλες τις ανακαινίσεις και αναπαλαιώσεις κτιρίων να γίνονται χωρίς αποκλίσεις από τα τοπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της Χάλκης. Θα περπατήσετε στα στενάκια του και θα θαυμάσετε τα εκπληκτικά σπιτάκια του. Θα χορτάσουν τα μάτια σας ομορφιά. Στο Νημποριό θα καταλήξετε και το βράδυ. Εκεί θα βρείτε ταβέρνες και εστιατόρια για να απολαύσετε τα ψάρια που αλιεύουν οι ντόπιοι ψαράδες κάθε πρωί. Μην παραλείψετε ωστόσο να γευτείτε σπιτικό παγωτό και ανεπανάληπτα γλυκά στο καφέ-ζαχαροπλαστείο της Θεοδοσίας.

nimporio-1a

 

1/11

Saint Nicholas boutique hotel. Στη Χάλκη υπάρχουν ελάχιστα ξενοδοχεία. Παρόλα αυτά, όμως, το Saint Nicholas boutique hotel, με τη ζεστή του φιλοξενία, θα καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες σας τις ανάγκες. Βρίσκεται σε μια εκπληκτική τοποθεσία στην μια άκρη του λιμανιού, με θέα στη θάλασσα, που κόβει την ανάσα. Τα δωμάτιά του είναι ευρύχωρα και πλήρως εξοπλισμένα. Στα δυνατά του σημεία συμπεριλαμβάνονται η φιλική ατμόσφαιρα -μια που πρόκειται για οικογενειακό ξενοδοχείο- και το εστιατόριό του με την καταπληκτική θέα στο Νημποριό, όπου σερβίρεται το πρωινό και το μεσημεριανό. Για τους λάτρεις της θάλασσας, η λίστα μεγαλώνει, καθώς προστίθενται και οι μοναδικές βουτιές από την παραλία του Saint Nicholas στα γαλαζοπράσινα νερά της Χάλκης.

hotel-saint-nikolas-3

hotel-saint-nikolas-10

1/8

Εστιατόριο Μαύρη θάλασσα. Στο γραφικό λιμάνι του νησιού μπροστά στη θάλασσα θα συναντήσετε το εστιατόριο «Μαύρη θάλασσα». Θα το αναγνωρίσετε από τα κρεμασμένα χταπόδια στο εξωτερικό του και θα το προτιμήσετε για να φάτε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Ιδανικό για μεσημεριανό ή βραδινό με την αστακομακαρονάδα και το κριθαρότο θαλασσινών να απογειώνουν τον ουρανίσκο σας.

estiatorio-mafri-thalassa-3

estiatorio-mafri-thalassa-2

Παραλία Πόνταμος.  Σε περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από το Νημποριό, θα φτάσετε στον Πόνταμο, τη μοναδική αμμώδη παραλία της Χάλκης. Εκεί θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ το μεσημέρι θα κατευθυνθείτε στη Nicks tavern, όπου θα γευτείτε φρέσκο αστακό και θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Η ταβέρνα αποτελεί στέκι και για βραδινές εξορμήσεις. Το περιβάλλον γίνεται πιο ειδυλλιακό και οι θαλασσινοί μεζέδες στο μενού πληθαίνουν.

pontamos-1

pontamos-3

pontamos-4

Φτενάγια. Πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης θα ανακαλύψετε τα Φτενάγια. Πρόκειται για μία μικρή βραχώδη παραλία, που συγκεντρώνει όλους τους Ιταλούς, που κάνουν διακοπές στο νησί. Τα νερά είναι κρυστάλινα και οι βουτιές σκέτη απόλαυση. Πάνω ακριβώς από την παραλία είναι το ομώνυμο εστιατόριο που λειτουργεί από 1998 και σερβίρει τα πιο νόστιμα χαλκήτικα μακαρόνια στο νησί. Μία παραδοσιακή συνταγή με πολύ απλά υλικά: τσιγαρισμένο κρεμμύδι, βούτυρο και φέτα, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

ftenagia-3

ftenagia-4

ftenagia-5

Παραλία Κάνια. Τα Κάνια είναι η πιο μαγική παραλία του νησιού. Ενας κολπίσκος, σκέτος παράδεισος με γαλάζια και πεντακάθαρα νερά. Βρίσκεται βόρεια του Νημποριού, κοντά στις Ιχθυοκαλλιέργειες και είναι προσβάσιμη με τα πόδια σε 25 λεπτά. Προτιμήστε την νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που έχει λίγο κόσμο. Είναι οργανωμένη, έχει λεπτό βότσαλο και δέντρα που δίνουν έναν εξωτικό τόνο. Στην ταβέρνα που βρίσκεται κάτω από τα δέντρα θα απολαύσετε σπιτικά κεφτεδάκια, τηγανητά καλαμαράκια και πολλούς ακόμη καλοκαιρινούς θαλασσινούς μεζέδες, φτιαγμένους με μεράκι.

kania-6

Μονή του Αγίου Ιωάννη. Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού είναι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Δείχνει απομονωμένο έτσι όπως στέκεται στο βουνό, μακριά από τη θάλασσα, στην τοποθεσία Στάφια και η θέα από ψηλά ,καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής είναι συγκλονιστική. Όταν φτάσετε στη Μονή, το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε είναι ένα τεράστιο κυπαρίσσι 700 ετών στην αυλή της. Εκεί κάτω από τη σκιά του έχει δημιουργηθεί ένα μικρό καφέ που σερβίρει την παραδοσιακή σούμα. Τα τελευταία χρόνια, στο χώρο του μοναστηριού έχουν χτιστεί μικρά δωμάτια, που φιλοξενούν τους προσκυνητές, που έρχονται για το μεγάλο πανηγύρι του νησιού στις 29 Αυγούστου. Την ημέρα εκείνη, κάτω από το κυπαρίσσι τρώνε φάβα και αρνάκι κοκκινιστό με τηγανητές πατάτες, τραγουδάνε και χορεύουν σούστα υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας μέχρι το πρωί.

monastiri-1

monastiri-2

monastiri-3

Διευθύνσεις:

Saint Nicholas boutique hotel τηλ. 2246045333, http://ainicolas.com/

Εστιατόριο Μαύρη θάλασσα τηλ. 2246045221

Εστιατόριο Φτενάγια τηλ. 22460 45384, http://www.ftenagia.gr/