Chamath Palihapitiya: Ο βασιλιάς των SPAC είναι ο επόμενος Warren Buffet

Chamath Palihapitiya: Ο βασιλιάς των SPAC είναι ο επόμενος Warren Buffet
epa07212536 A sign for Wall Street near the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 06 December 2018. The Dow Jones industrial average continued to fall today on worries of the unresolved trade deal between the United States and China. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παιδί μεταναστών που εξελίχθηκε προσωπικά και επαγγελματικά μέσα από την πορεία του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, απέκτησε περιουσία δισεκατομμυρίων με ριψοκίνδυνες επενδύσεις

Παιδί μεταναστών που εξελίχθηκε προσωπικά και επαγγελματικά μέσα από την πορεία του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, απέκτησε περιουσία δισεκατομμυρίων με ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Απώτερος στόχος, όπως λέει, να γίνει ο επόμενος Warren Buffet.

Ο λόγος για τον Chamath Palihapitiya, που πρωτοστάτησε πρόσφατα στην επενδυτική επανάσταση των Reddit Riots, συνταράσσοντας τη Wall Street. «Στη νέα εποχή, κανείς δεν πρόκειται να ακούσει τον Buffet» αναφέρει ο ιδρυτής του Social Capital στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, συμπληρώνοντας: «Πρέπει, πλέον, να αναλάβουν άλλοι, νεότεροι, που μιλούν την ίδια γλώσσα με τη νέα γενιά και γίνονται αντιληπτοί. Κανείς δεν ακούει πλέον τον Buffet».

Ο ρόλος των social media

Φυσικά, η γλώσσα για την οποία μιλάει ο Palihapitiya είναι τα social media. Μέσω αυτών ο 44χρονος δισεκατομμυριούχος ανακοινώνει τις συμφωνίες του, «τρολάρει» το σύστημα και δημιουργεί τάσεις. Πρόσφατα, ανακοίνωσε πως θα θέσει υποψηφιότητα για να γίνει κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Κάπως έτσι, από καιρού εις καιρόν τουιτάρει διάφορα μηνύματα με αποδέκτες το 1,3 εκατομμύρια followers του. Η τροφή που προσφέρει είναι ένα ψηφιακό συνειδησιακό κύμα.

Με το Twitter για όπλο του, ο Palihapitiya έχει εξελιχθεί στον αδιαμφισβήτητο βασιλιά των εταιρειών ειδικού σκοπού για την είσοδο επιχειρήσεων στο αμερικανικό χρηματιστήριο (SPAC). Μια SPAC είναι μια εταιρεία «κενού ελέγχου» που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει τις εταιρείες στο κοινό χωρίς να περάσει από την παραδοσιακή διαδικασία IPO. Τα SPAC επιτρέπουν στους επενδυτές λιανικής να επενδύουν σε ιδιωτικές συναλλαγές τύπου μετοχών, ιδίως σε αγορές με μόχλευση.

Μαζί με τον Ian Osborne, έναν υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων που έγινε οικονομικός σύμβουλος, χρηματοδότησαν έξι SPAC, «σηκώνοντας» κεφάλαια ύψους 4,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποκτώντας επιχειρήσεις από τον χώρο της αεροναυπηγικής, της υγείας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και του real estate.

Μια φωτεινή διαδρομή

Προϊόντος του χρόνου, ο Palihapitiya δημιούργησε μια περιουσία, βοηθώντας ταυτόχρονα τους επενδυτές που τον πίστεψαν να βγάλουν δισεκατομμύρια. Οι σκεπτικιστές θεωρούν την επιτυχία του προϊόν της αδιάκοπης αυτοπροώθησης και «βλέπουν» τις SPAC ως απόδειξη μιας φούσκας που διογκώνεται από το κολοσσιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves – Fed). Σε κάθε περίπτωση, εάν οι SPAC συμβολίζουν την κερδοσκοπική φρενίτιδα που επικρατεί στις ΗΠΑ, τότε 0 Palihapitiya είναι ο κύριος εκφραστής της. Πεπεισμένος ότι η επωνυμία του και οι επενδυτικές συμβουλές του όχι μόνο θα κάνουν τους συνανθρώπους του πλουσιότερους, αλλά θα βοηθήσουν και στον εκδημοκρατισμό των χρηματιστηριακών αγορών, δηλώνει ευθαρσώς πως θέλει να κάνει την εταιρεία του κάτι σαν την Berkshire Hathaway του θρυλικού επενδυτή Warren Buffet.«Θέλω να έχω μια εταιρεία που να μοιάζει με την Berkshire.
Μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, αλλά έτσι θέλω να γίνει το Social Capital», είπε.
Σημειώνεται πως ο επενδυτής με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα πρωτοστάτησε στην επενδυτική φρενίτιδα γύρω από τις λεγόμενες meme μετοχές.
Μάλιστα, όπως είχε ο ίδιος αναφέρει, στις 26 Ιανουαρίου αγόρασε call options της GameStop, αποκομίζοντας κέρδη 500.000 δολαρίων, τα οποία διέθεσε σε φιλανθρωπίες.
Στη συνέχεια, προσχώρησε στον «στρατό» της WallStreetBets της Reddit, με σκοπό να επιφέρει πλήγματα στα short funds, ενώ κατήγγειλε τη Robinhood, που περιόρισαν τις συναλλαγές της GameStop.
Τι σχέση έχουν, όμως όλα, αυτά με τον Buffet;
«Είμαι είναι ένα υποπροϊόν της γενιάς μου και της κουλτούρας των μέσων μου, η οποία είναι πολύπλευρη.
Πρέπει να μιλάς στη γλώσσα των καιρών» υποστηρίζει ο Palihapitiya.

Βίος και πολιτεία

Γεννημένος στη Σρι Λάνκα, ο Palihapitiya μετανάστευσε στην Οττάβα του Καναδά σε παιδική ηλικία. Εργαζόταν στην Burger King περιστασιακά για να βοηθήσει τους γονείς του να αντεπεξέλθουν στα έξοδα του σπιτιού. Αφού πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το University of Waterloo και εργάστηκε ως dealer παραγώγων, μετακόμισε στην Καλιφόρνια και στη Facebook, από όπου αποχώρησε το 2011 για να ιδρύσει τη Social Capital.
Τα πρώτα στοιχήματά του ήταν η Slack και η SurveyMonkey. Επίσης, έχει μετοχές της ομάδας του ΝΒΑ Golden State Warriors. Είναι δε μέτοχος στην Tesla και την Amazon. Η περιουσία του ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Η στρατηγική του; «Βe loyal, stay on brand, hide nothing».