Πρώην εργαζόμενος του Facebook: Το FB «διαλύει» τον κοινωνικό ιστό

Πρώην εργαζόμενος του Facebook: Το FB «διαλύει» τον κοινωνικό ιστό
epa06316604 A close-up image showing the Facebook app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017. EPA/SASCHA STEINBACH ILLUSTRATION Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δριμύ κατηγορώ πρώην στελέχους της τεχνολογικής εταιρείας για τις μεθόδους της. Τι απαντά η ίδια.

Τον περασμένο μήνα ο πρώην πρόεδρος του Facebook, Σον Πάρκερ, εξέφρασε την ανησυχία του για το «τι μπορεί να κάνει στο μυαλό των παιδιών μας» το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είπε ο ίδιος, το FB αναπτύχθηκε με τέτοιο τρόπο που έχει γίνει εθιστικό και αναδεικνύει την αδυναμία του ανθρώπινου ψυχισμού.

Τώρα ένα ακόμη πρώην στέλεχος του Facebook μιλά με τον ίδιο περίπου τρόπο για το διασημότερο social media του πλανήτη. Πρόκειται για τον επενδυτή Chamath Palihapitiya, πρώην επικεφαλής της ανάπτυξης χρηστών του FB, ο οποίος είπε σε ομιλία του σε αποφοίτους του πανεπιστημίου Στάνφορντ ότι νιώθει «τεράστιες ενοχές» για τον διχαστικό ρόλο του Facebook στην κοινωνία, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Facebook προάγει την «ψεύτικη δημοσιότητα» κάνοντας τους χρήστες να αισθάνονται άδειοι και να αναζητούν διαρκώς αναγνώριση. Αυτός ο «θανατηφόρος κύκλος», συνεχίζει, ωθεί τον κόσμο να ανεβάζει συνεχώς αναρτήσεις με μοναδικό σκοπό την αναγνώριση των ψηφιακών του φίλων.

«Εάν θρέφεις το κτήνος, αυτό θα σε κατασπαράξει», είπε ο Palihapitiya, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα πρόβλημα το οποίο εκμεταλλεύτηκε η Ρωσία. «Η δική μου λύση είναι να μην το χρησιμοποιώ πια», συμπλήρωσε.

Σε μια εντελώς ασυνήθιστη κίνηση το Facebook απάντησε στις βαριές κατηγορίες του πρώην στελέχους του, σημειώνοντας ότι εκείνος εργαζόταν πριν από έξι χρόνια και από τότε η εταιρεία έχει αλλάξει πολύ.

«Όσο μεγαλώναμε, κατανοήσαμε πολύ καλύτερα και τις ευθύνες μας απέναντι στον κόσμο», σημειώνει η ανακοίνωση του Facebook. «Αναλάβαμε τις ευθύνες μας με ακόμη μεγαλύτερη σοβαρότητα και δουλεύουμε πολύ σκληρά για να βελτιωθούμε κι άλλο. Επιπλέον προχωράμε σε πολύ σημαντικές τεχνολογικές επενδύσεις και –όπως είπε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ- είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε την κερδοφορία μας για να διασφαλίσουμε ότι πραγματοποιούνται οι σωστές επενδύσεις».