To απίστευτο ποσό που αποκόμισε η Berkshire Hathaway του Warren Buffett από την Apple

To απίστευτο ποσό που αποκόμισε η Berkshire Hathaway του Warren Buffett από την Apple
(FILES) In this file photo taken on May 04, 2019, Warren Buffett, CEO of Berkshire Hathaway, speaks to the press as he arrives at the 2019 annual shareholders meeting in Omaha, Nebraska. - Berkshire Hathaway, the holding company of Warren Buffett, bought back approximately $5.1 billion of its own shares in the second quarter as it was hit hard by economic fallout from the coronavirus pandemic. Berkshire's net profit climbed to $26.3 billion, up sharply from $14.1 billion in the same period last year. (Photo by Johannes EISELE / AFP) Photo: AFP
Ποσό που υπερβαίνει τη συνολική περιουσία του γνωστού επενδυτή.  

Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett έβγαλε από την Apple περισσότερα χρήματα από το σύνολο της περιουσίας του ίδιου του Buffett, όπως μεταδίδει το Business Insider.

Ο όμιλος του γνωστού επενδυτή δαπάνησε περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια για να συγκεντρώσει περίπου 245 εκατομμύρια μετοχές της Apple από το 2016 έως το 2018. Από τότε, η τιμή της μετοχής της Apple εκτοξεύθηκε στα ύψη, αυξάνοντας την αξία του μεριδίου της Berkshire (5,7%) στα 122 δισεκατομμύρια δολάρια, βάσει της τιμής της μετοχής της Apple στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου την περασμένη Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει ότι η Berkshire κέρδισε περίπου 87 δισεκατομμύρια δολάρια από την επένδυσή της στην Apple.

Εντωμεταξύ, η αξία της περιουσίας του Buffett έπεσε κατά 11 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, στα 78 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Οι μετοχές της Apple έχουν ανέβει κατά 66% φέτος, ωθώντας τη χρηματιστηριακή αξία του κατασκευαστή των iPhone πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για πρώτη φορά στην ιστορία. Οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξάρτηση των ατόμων από συσκευές και υπηρεσίες της Apple για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους, καθώς και για την επικοινωνία τους με άλλους ανθρώπους.

Η μείωση της περιουσίας του Buffett αντανακλά πρωτίστως την πτώση κατά 9% της τιμής της μετοχής της Berkshire φέτος, που οδήγησε σε ραγδαία πτώση της αξίας του μεριδίου του (15,5%) στον όμιλο.

Ο επενδυτής δώρισε και 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Berkshire για φιλανθρωπικούς σκοπούς τον Ιούλιο. Συνολικά, οι δωρεές του ανέρχονται στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 14 χρόνια.

Η έκρηξη της αποτίμησης αξίας της Apple έχει μετατρέψει την εταιρεία σε ένα δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Berkshire. Ενδεικτικά, το μερίδιο της Apple που κατέχει η Berkshire αξίζει τέσσερις φορές περισσότερο από το δεύτερο μεγαλύτερο μετοχικό μερίδιο που διαθέτει η Berkshire στο χαρτοφυλάκιό της – μετοχές αξίας 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Bank of America.