Χαμηλά διετίας για τον Nasdaq – Τι συμβαίνει με τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών;

Χαμηλά διετίας για τον Nasdaq – Τι συμβαίνει με τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών;
epa08319300 A US flag is reflected in the windows of the Nasdaq Marketsite in Times Square, in New York, New York, USA, 24 March 2020. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/Bryan R. Smith Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απώλεια 514 μονάδων την Τρίτη έφερε τον αμερικανικό δείκτη Nasdaq στα επίπεδα απωλειών που φτάνουν ως και το 20%, εξαφανίζοντας όλα τα κέρδη της περσινής χρονιάς.

Με το χθεσινό του κλείσιμο στις 12.490,74 μονάδες ο Nasdaq βρίσκεται πλέον στα επίπεδα Δεκεμβρίου του 2020.

Με άλλα λόγια, όσα κέρδη είχαν εξασφαλίσει οι επενδυτές ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά, έκαναν φτερά.

Η Alphabet, μητρική της Google, ξάφνιασε τους πάντες με την απώλεια των στόχων στα έσοδα μετά από την εκκίνηση της χθεσινής συνεδρίασης. Μεγάλος «υπεύθυνος» για αυτό υπήρξε η σημαντική απώλεια διαφημιστικών εσόδων από το YouTube. Στα 5 τα ξημερώματα ώρα ΗΠΑ η μετοχή της στις διαπραγματεύσεις πριν το σημερινό άνοιγμα των αγορών έχανε 2,5%. Κι αυτό, μετά από μια σημαντική πτώση 3,6% χθες.

Τα future του Nasdaq βρίσκονταν σε διαρκή πίεση όλο το πρωί. Ο τεχνολογικός δείκτης έχει απωλέσει πλέον το 21% της συνολικής του κεφαλαιοποίησης, με την Wall Street να φοβάται ότι τα χειρότερα έρχονται.

Αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο, πολλοί επενδυτές καταφεύγουν στην Microsoft. Οι μετοχές της σήμερα το πρωί γνώριζαν άνοδο 5% πριν το επίσημο άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς, έπειτα από επίσης σημαντική πτώση μετά το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου.

Η Meta, μητρική του Facebook, βλέπει κι αυτή να χάνει έσοδα εξαιτίας της σημαντικής ανόδου του TikTok, το οποίο γίνεται διαρκώς όλο και πιο δημοφιλές κυρίως στους νέους. Νωρίς το πρωί η μετοχές της εταιρείας έχαναν 2% της αξίας τους.

Και στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια βρίσκονται σήμερα στο κόκκινο. Ειδικά μετά από την απόφαση της Ρωσίας να κόψει την προμήθεια φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, η αγορά ενέργειας δέχτηκε μεγάλο πλήγμα και το κόστος εκτοξεύτηκε περισσότερο από 10% μέσα σε 24 ώρες.

Ένα ακόμη σημάδι ανησυχίας στους επενδυτές αποτελεί και το γεγονός ότι χρυσός και δολάριο κερδίζουν διαρκώς έδαφος, ενώ το Bitcoin φαίνεται να διατηρεί στάση αναμονής εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί με τις μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ.